Dit zijn de favoriete festivalacts van 2019 van het Festileaks-forum

The National / Matt Berninger
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Ben jij er nog niet helemaal – of helemaal niet – over uit op welke acts jij gaat stemmen voor de Festivalacts Top 100? Doe inspiratie op met de favoriete festivaloptredens van de forumleden van het afgelopen festivalseizoen!

Zo veel festivals en nóg meer artiesten. Waar moet je überhaupt beginnen met het kiezen van de festivalacts om dit jaar op te stemmen? Hoe ga je in godsnaam al die artiesten die je deze zomer hebt gezien terugbrengen tot het beperkte aantal van tien?! Geen zorgen, we’re here to help. Doe inspiratie op bij de favoriete festivalshows van onze forumleden. Welke acts gooiden de hoogste ogen op het Festileaks-forum?

5. Tool

Tool - festivalacts
Photo: Travis Shinn

Tool is één van de festivalacts die maar weinig op de weides stond, dus de festivaloptredens van Maynard James Keenan en co. waren deze zomer al uniek op zich. Maar deze ongekende ervaring is niet het enige dat de show speciaal maakt: “Een uitgedund publiek, waardoor veelal de fans overblijven. Een audio-visueel spektakel door de light show en het geluid dat zij met z’n vieren produceren. Ontzettend hard maar retestrak. Nauwelijks interactie maar virtuositeit ten top zo in de nacht op de Werchterse weide, na eerder al 2,5 uur The Cure aan het werk gezien te hebben.” (RubenFrusciante)

4. The Cure

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Van een band met een minimaal aantal shows naar een band die bijna niet te missen was afgelopen zomer. The Cure speelde op maar liefst 26 festivals. En hoe ze dat deden: “Misschien wel de band van het jaar. Een jubileum. Een opname in de rock & roll hall of fame. Een concertfilm. Nog een concertfilm. En natuurlijk een heerlijke reeks headlineshows in Europa, waaronder Glastonbury, Mad Cool, Roskilde, Pinkpop en deze geweldige passage op Rock Werchter. En wat hadden ze er zin in. Fantastisch om Robert Smith zo uit zijn rol te zien vallen en zo te zien genieten terwijl hij een lekker lange reeks niet kapot te krijgen klassiekers brengt. Geen opblaasbare monsters, geen trapezes, dit was een headlineshow zonder show en alsnog extra veel muzikaal vuurwerk.” (mattman)

3. The Good, The Bad & The Queen

The Good, The Bad, The Queen / Damon Albarn
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Na een lange festivalzomer was Lowlands 2019 het aller-allerlaatste optreden ooit voor The good, The Bad & The Queen. Maar de band nam niet zomaar afscheid, want wat een impact hebben Damon Albarn en co. nog een laatste keer gemaakt: “Wat een machtige show, in mooi decor, met een aandachtig publiek (geen idee hoe druk, want stond aardig vooraan) en natuurlijk die mannen (en dames van het strijkkwartet) die hun instrumenten volledig beheersen. Dat je de laatste nummers een ontspanning en genot op de gezichten zag komen, bleek uiteindelijk het gevolg van het besef dat dit (is het hem echt) de laatste TGTB&TQ show ooit is geweest. “This is our last song. Ever”. Ik durfde niet te applaudisseren.” (team-0)

2. Thom Yorke

DTRH Thom Yorke - festivalacts
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Thom Yorke, frontman van Radiohead, deed deze zomer – met een nieuwe plaat op zak – een festivalrondje. Op onder meer Down The Rabbit Hole stak hij met kop en schouders boven veel andere festivalacts uit, en wist hij eenieder te betoveren: “Thom Yorke zorgde ook voor magie, maar dan op Down The Rabbit Hole. Hij danste er op los en had iedereen in zijn greep. Toen hij achter de piano kroop en Dawn Chorus speelde werd er massaal een traantje weggepinkt.” (Sjoerd)

En als dat nog niet genoeg was: “Thom is een grote held van me. Zijn solowerk kon me niet altijd bekoren, maar de combinatie van die nieuwe plaat en de fantastische audiovisuele liveshow hebben me volledig overtuigd. Met afstand mijn mooiste festivaloptreden dit jaar.” (visdave34)

1. The National

The National / Matt Berninger / Lowlands - festivalacts
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

En dan is het tijd voor dé grote nummer één volgens de forumleden. The National headlinede dit jaar onder meer Lowlands, Sziget en Pukkelpop. Op laatstgenoemde speelde de band zelfs twee keer, waarvan één keer met een speciale fan-set. Waar The National ook staat, de band maakt iedere keer weer indruk: “Een van mijn favoriete bands eindelijk voor de eerste keer live gezien en ze maakten mijn torenhoge verwachtingen volledig waar. De bevlogenheid en de passie waarmee ze spelen en waarmee Matt het publiek bij de show betrekt maken van deze band een van de beste livebands van het moment.” (warriorandweirdo)

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.

Over de auteur ✍️

Janne Paardekooper

Sinds de eerste keer Rock Werchter in 2015 elk jaar wel op wat festivals te vinden. Staat standaard op de eerste rij weg te kwijlen bij Bazart, maar geniet evengoed van Rammstein en alles wat daar tussen zit. Als Brabantse blijft het enige dat boven festivals gaat wel toch altijd carnaval.

Meer van Janne