Advertisement

De favoriete festivalacts van 2019 van de Festileaks-redactie

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

De redactie van Festileaks heeft net als jij een fantastische festivalzomer achter de rug. Een van de absolute hoogtepunten van de ruim vijftig enthousiaste reporters was zonder twijfel Down The Rabbit Hole, waarbij zo’n beetje iedereen aanwezig was. Zien we dit ook terug in de stemlijstjes van de redactieleden? Dit zijn de tien beste festivalacts van 2019 volgens de Festileaks-redactie.

Het is het moeilijkste moment van het jaar voor de vrijwilligers van de redactie van Festileaks: de stemlijsten voor de Festivalacts Top 100 moeten worden ingeleverd. Maar hoe doe je dat als je vijf festivals bezoekt en daardoor ook tientallen onvergetelijke acts beleeft? Na eindeloos schrijven, schrappen en weer opnieuw opschrijven heeft iedereen dan toch zijn top tien klaar. Als we alles bij elkaar optellen, komen we uit op deze eindstand.

De redactie countdown

10. Robyn (Down The Rabbit Hole en Rock Werchter)
09. Ry X (Down The Rabbit Hole en Rock Werchter)
08. Tame Impala (Lowlands en Pukkelpop)
07. The 1975 (Pinkpop, Rock Werchter en Sziget)
06. Fleetwood Mac (Pinkpop)

5. Parcels (Down The Rabbit Hole, Lowlands en Pukkelpop)

redactie foto Parcels
Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

De redactie is heel duidelijk over Parcels: dit was de perfécte festivalact om de derde en laatste dag van Down The Rabbit Hole mee te beginnen. Thijs stelt dat Parcels de ‘gedroomde last-minute booking’ is. Hij vervolgt: ‘Je brakke derde dag beginnen met de funky deuntjes van die klasbakken. Heerlijk dansbaar, een enthousiaste band en een letterlijk stralend podium. Daar kun je alleen maar een dikke grijns op je gezicht van krijgen.’

4. Janelle Monáe (Down The Rabbit Hole en Rock Werchter)

Janelle Monae, festivalacts top 100
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Janelle Monáe staat op de vierde plek in de lijstjes van de redactie. Dit heeft zij onder meer te danken aan haar grote maatschappelijke betrokkenheid, welke onder andere tot uiting komt in haar songteksten. Malou weet precies waarom ze een plek in de top 5 favoriete festivalacts verdient: ‘Ze wist het publiek op Down The Rabbit Hole zover te krijgen om te dansen én om na te denken over de inhoud. Dat alles met een goede stem, aanstekelijke dansjes, té gekke kostuums en décor.’

3. Vampire Weekend (Down The Rabbit Hole)

redactie foto Vampire Weekend
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Het wordt misschien eentonig, maar hoe kan dansen dat nou zijn? De Festileaks-redactie krijgt er in elk geval nooit genoeg van, want ook op de indietunes van Vampire Weekend wordt er ‘heerlijk gedanst’. Verder vonden de Festileakers de combinatie van de zonsondergang, indiemuziek en dansen allemaal tegelijkertijd erg mooi.

2. The National (Lowlands en Pukkelpop)

The National / Matt Berninger / Lowlands / festivalacts top 100
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Voor de meest fanatieke Festileaks-lezers komt dit niet als een verrassing, want de redactie was eerder al zeer lovend over de muziek van The National en natuurlijk de verschijning van frontman Matt Berninger. Dianne, Debbie en Joëlle konden hun tranen zelfs niet in bedwang houden tijdens het optreden van The National op Lowlands. Ruben vindt de extra zangeres ‘een geweldige aanvulling’ en volgens hem straalde de hele set ‘simpelweg warmte’ uit.

1. The Cure (Pinkpop en Rock Werchter)

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

The Cure is de kampioen binnen de redactie! Misschien ook wel logisch als je bedenkt dat de band in 2019 op zo’n beetje elk groot festival heeft gestaan en dus ook vele onder ons deze festivalact hebben mogen aanschouwen. Matthew is erg enthousiast: ‘Langzame, epische goth nummers, poppy evergreens die iedereen kan meebrullen, harde rocksongs, trage tranentrekkers. Allemaal past het lekker in elkaar. Ik zag op Rock Werchter een band die er erg veel zin in had, met een zanger die nog dezelfde magische stem heeft van in de beginjaren!’

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel