8 dingen die we nooit meer vergeten van Sziget 2019

sziget
Photo: Rock Star Photographers

We hebben nog wel eens de neiging om te klagen over de hitte, ook op festivals. Maar man, wat zouden we toch graag terug willen naar de hitte van Sziget 2019. Met een knaller van een line-up, een fantastische sfeer, en shots in overvloed zijn er weer eindeloos veel blijvende herinneringen gemaakt. Deze 8 dingen vergeten we sowieso nooit meer!

1. De feestelijke reis met de Sziget-express

sziget express
Photo: Lotte Spek Photography

De kenners weten: Sziget begint op het treinstation. Voor de volledige ervaring reis je namelijk naar Boedapest met de enige echte Sziget-express. Met beste (nieuwe) vrienden, drankspelletjes en feestjes in overvloed begint het festival al vroeg! Dat is weer eens wat anders dan de Intercity richting Amsterdam-Zuid. Ook dit jaar was het weer een reis om nooit te vergeten. Is de reis dan toch belangrijker dan de bestemming?

2. De vuurwerkshow van Les Commandos Percu

Op Sziget volgen de hoogtepunten elkaar onophoudelijk op. Dat merk je direct zodra je voet zet op het immense festivaleiland. Zo werd de eerste dag op unieke wijze afgesloten door Les Commandos Percu. Met een percussie- en vuurwerkshow om U tegen te zeggen blies het collectief de tentdoeken van de A38 af. Going out with a bang? Op Sziget 2019 begonnen we ermee!

3. De ABBA tribute band

Het gebeurt niet vaak dat een tribute band het tot de 25 beste optredens van een festival schopt. Toch lukte het de ABBA tribute band jullie harten zo erg te veroveren, dat ze een plekje tussen de beste shows van Sziget 2019 wisten te bemachtigen. Ben je ooit wel eens op een feestje geweest waar men niet los ging op de zoete Zweedse klanken?

4. Macklemore als verrassing bij Martin Garrix

Er wordt wel eens zuur over gedaan, maar laten we eerlijk zijn: eigenlijk is een dj op het hoofdpodium van Sziget hartstikke leuk. Nederland’s eigen Martin Garrix deed er echter nog een sfeervol schepje bovenop door een gast van niveau uit te nodigen. Tijdens ‘Summer Days’ kwam niemand minder dan Macklemore het podium opgelopen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de duizenden lasers en vette visuals. Probeer dan nog maar eens stil te staan!

5. Het prijswinnende optreden van The National

The National Matt Berninger Sziget
Photo: Rock Star Photographers

Een serieuze act als The National op feestfestival Sziget: werkt dat wel? Die vraag hoeven we in ieder geval nooit meer te stellen, want het antwoord was volmondig ‘JA’! De Amerikaanse band liet een diepe bewondering achter bij het publiek en onze redacteurs. Jos Willemsen schreef er bijvoorbeeld over: “En wie de juiste keus maakte er bij te zijn geweest, die weet het: de beste show van het weekend is nu achter de kiezen.” Dat hadden we van tevoren toch niet kunnen bedenken.

6. Zweten bij Big Thief

Zo traditioneel als de slecht-weer-dag is op Sziget, zo traditioneel is ook de brandende hitte die de rest van de week domineert. Niet zo gek dus dat het programma pas tegen het vallen van de avond serieus van start gaat. Het mocht echter niet baten tijdens het optreden van Big Thief, toen het kwik opliep tot maar liefst 36 graden. Frontlinen in de volle zon was alleen voor de die hards. De stervelingen onder ons genoten echter in de schaduwen rondom het veld, wat minstens net zo mooi was.

7. De chillsessies bij de Auchan

Sziget Auchan
Photo: Asszonyi Eszter (Sziget 2018)

Het festivalterrein van Sziget is enorm groot, maar zelfs daarbuiten gaat het feest nog volop door. Je kunt natuurlijk cultuur gaan snuiven in het prachtige centrum van Boedapest. Dichter bij de poort vind je echter de Auchan, waar ook dit jaar weer geweldige chillsessies te beleven waren. Als je net een tray bier en nieuwe campingstoeltjes heb gekocht ga je natuurlijk niet terug naar je tent voordat je zel hebt uitgeprobeerd!

8. Foo Fighters als ultieme afsluiter

De afgelopen jaren werd Sziget geregeld afgesloten door een knaller van een dj. Hoe anders was dat dit jaar, toen niemand minder dan Foo Fighters het podium betrad? Vanaf de eerste schreeuw van Dave Grohl staat het veld voor de main stag een vuur en vlam terwijl de hits er in hoog tempo doorheen gejaagd worden. Kunnen we nog een keertje terug?

Sziget Festival

Sziget 2019
Photo: Rock Star Photographers

Sziget keert in 2019 terug voor de 27e editie. Het festival vindt plaats van 7 tot en met 13 augustus op het Óbuda-eiland, in hartje Boedapest. Voor de scherpe geest: het festival communiceert een dagje minder, maar duurt nog steeds even lang als voorgaande jaren. Dit om de laatste nacht van het festival niet te verwarren met een complete programmering gedurende de dag. Wil je weten hoe het er vorig jaar aan toe ging in Hongarije? Lees dan ons festivalrapport.

Tickets voor het festival zijn nu te koop via de website.