5 dingen die je (zogenaamd) kan doen in Boedapest tijdens Sziget

789
Sziget 2019
Photo: Rock Star Photographers

Zoek je manieren om te doen alsof je week op Sziget vele malen spectaculairder was dan in het eggie? Heb je er genoeg van geplamuurd te zijn in zweet, stof en constante muziek? Ben je bang dat toekomstige werkgever niet onder de indruk is van jouw Instagram-feed, waarop je alleen maar halve liters Dreher wegtikt? Verlaat dan het festivaleiland en ontdek het waanzinnige Boedapest.

Terwijl elke Szitizen druk bezig was Drehers, Pálinkas en emmers – bestaande of zelfverzonnen – cocktails naar binnen te gieten, gingen wij op pad. We gingen Boedapest in en verzamelden leuke feitjes die je kan delen. Ideaal wanneer je je ouders bezoekt en al je dronken verhalen opeens niet goed genoeg zijn om je festivalvakantie te beschrijven.

1. Sint-Stefanusbasiliek

St. Stephen's Basilica, Budapest
Photo: Lesley de Keijzer

De Sint-Stefanusbasiliek in Boedapest is vernoemd naar de eerste koning van Hongarije. Zoals je (hopelijk) al geraden hebt, was zijn naam Stefanus de Eerste. Na zijn dood in 1038 werd hij begraven in een familiegraf. Toen één van zijn dode familieleden later ook in het graf werd gelegd, merkten mensen op dat de rechterhand van Stefanus niet zo vergaan was als de rest van zijn lichaam. De hand was gemummificeerd. En zoals je hoort te doen met een gemummificeerde hand van een heilige, werd hij afgesneden en in de basiliek geplaatst.

2. Ruin bars

Het kan een beetje bedenkelijk zijn om de ene goede drinkplaats te verlaten voor de andere, maar deze bars zijn een echt hoogtepunt in Boedapest. Ze zijn absoluut de moeite waard om naast Sziget te bezoeken. De bars zijn gelegen in oude gebouwen or ruïnes en overdadig versierd. Ze geven je het gevoel dat je the island of freedom niet eens verlaten hebt.

3. Matthiaskerk en Vissersbastion

Het is fysiek onmogelijk slechts één van deze plekken te bezoeken zonder de ander. De Matthiaskerk en het Visserbastion liggen namelijk naast elkaar. Het Visserbastion is gebouwd in de negentiende eeuw. Het heeft zeven torens, één voor elke Hongaarse stam. Als je een prinsessenkasteel wil zien, is dit een goedkoop alternatief voor Disneyland in Boedapest.

De sprookjeskerk naast het bastion heeft een eigen ‘Mariawonder’. Naar verluid, stortte tijdens de belegering van Boeda in 1686 een muur in. Hierdoor werd een beeld van de Maagd Maria zichtbaar, dat de moslimsoldaten afschrikte. Op diezelfde dag viel de stad weer in handen van de christenen. Als je op je zeven-daagse trip katholiek schuldgevoel ervaart, is dit niet de beste plaats om te bezoeken.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

4. Bars op het dak en bij het zwembad

View this post on Instagram

ezért aquarium :), sun&soda

A post shared by Balázs Aracsi (@balazs.aracsi) on

In Boedapest zijn veel bars op het dak, waar je in de zon kan drinken terwijl je van het uitzicht geniet. Onder de meeste Szitizens is dit inmiddels wel bekend. Een stuk minder bekend en veel moeilijker te zien, is de nachtclub onder een zwembad. Alleen hier kan je zwemmen boven feestende mensen, of drinken onder zwemmende mensen. Bovendien vinden hier grote optredens plaats. De volgende keer dat je in Boedapest bent en het Sziget-gevoel naar boven wil halen, moet je een bezoek brengen aan akvarium. Een andere manier om in Boedapest het nachtleven in het water te beleven is naar een van de badfeesten te gaan die regelmatig georganiseerd worden. Ja, een badfeest is precies wat de naam suggereert dat het is.

5. Monument voor de Duitse bezetting op het Vrijheidsplein

Het is misschien niet iets waar je aan wil denken als je verdrietig bent en een kater hebt, maar the island of freedom zou niet free zijn zonder dit. Het monument in Boedapest is opgericht in 2014 en zorgde voor veel discussie bij de Hongaren. Velen vinden dat het de bezetting door de nazi’s en de vreselijke gevolgen voor de joden niet goed weergeeft. Het is wellicht een beetje vreemd dat er zo veel christelijke symbolen zijn gebruikt. Mensen delen wel herinneringen en verhalen over familieleden bij het monument als vorm van protest, op een manier die alle Szitizens trots zouden moeten maken.

Wat vond jij van Sziget 2019?

Was jij op Sziget dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vindt. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”sziget”]

Sziget 2019

Sziget
Photo: Rockstar Photographers

Sziget beleefde in 2019 de 27e editie. Het festival vond plaats van 7 tot en met 13 augustus op het Óbuda-eiland, in hartje Boedapest. Deze editie had het festival naast de eindeloze feestjes en randprogrammering maar liefst 8 headliners. Ed Sheeran, The 1975, Martin Garrix, Post Malone, Florence + The Machine, Twenty One Pilots en Foo Fighters waren van de partij.

Linksvoor te vinden bij meet-ups, FESTEN of andere Festileaksfeestjes. Dol op elektronische beukplaten, harde festivalanthems en glitterende disco. Zingt bij The National, stampt bij Paul Kalkbrenner, danst bij Oscar And The Wolf en Dua Lipa en springt bij Cage The Elephant. Hoopt ooit Michael te vinden op de festivalweides.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.