Dit was de beste elektronica van de Eurosonic Noorderslag 2020-donderdag

320

Wie zijn gelijk wil halen over de stelling ‘gitaren zijn niet dood’ doet er goed aan om naar Groningen te gaan. Wederom genoeg rammelbandjes weer op Eurosonic Noorderslag 2020. Daar wordt veel over geschreven, maar laten we ook eens verder kijken. Festileaks nam gisteren de elektronica-route en ontdekte veel moois voor de festivalnachten. Dit waren onze hoogtepunten.

French 79

De onbetwiste uitschieter van de avond komt uit Frankrijk en werd geboren in 1979. French 79 is het solo-alias van Simon Henner; niet bepaald een nieuwkomer. Hij vergaarde bekendheid met remixes (Black Devil Disco Club, Field Music) en als componist voor films en commercials, maar bracht vorig jaar ook alweer zijn tweede album met eigen werk uit. De plaat Joshua klinkt chill op plaat, maar zindert door je lichaam in live setting. De neo-Franse touch is onmiskenbaar op de tracks; het is het soort blije elektronica waar je niets dan euforisch van kan worden. De nummers zijn knap gelaagd en super melodieus. Als richting het eind van de set ook nog dreamy vocals worden toegevoegd zijn we verkocht. Meer van French 79 graag, perfect in de festivalnacht.

COBRAH

Een alinea volschrijven over COBRAH zou ook al prima kunnen als ze de muziek achterwege zou laten. De opvallende verschijning is berucht om haar wilde shows op raves en in fetisjclubs en heeft een grote fanschare in de LGBTQ community. Maar goed, gelukkig laat ze de muziek niet achterwege. In tegenstelling, de vuige beats van ‘U KNOW ME’ en ‘TEA’ (die je wellicht herkent van de H&M commercial) doen de Kokomo trillen. ‘Het Zweedse antwoord op Die Antwoord’, laat ze optekenen in haar bio en daar kunnen we ons wel in vinden. COBRAH straalt een enorme energie en charisma af: 40 minuten ben je van haar. Dansen zul je, raven mag ook.

De Ambassade

De Ambassade tipten we al eerder. Gelukkig maar, want dit is een fenomeen in de dop. Het drietal zet een haast dystopische setting neer: enerzijds vanwege de duistere beats en afstandelijke teksten, maar ook vanwege het decor. De stroboscoop draait overuren, de Kokomo staat blank van de rook. Een beetje grimmig haast. En dan die snijdende vocals. Het maakt de intrigerende act van De Ambassade af.

Oktober Lieber

Oktober Lieber is de hekkensluiter van de ESNS-donderdag. Tot 2 uur speelt het vrouwelijke duo in de Vera. Dat late tijdstip is geen overbodige luxe: op de muziek van Oktober Lieber wil je flink los kunnen gaan. Op een haast opgefokte manier. De beuktracks kennen punkinvloeden, waardoor moshpitten ineens mogelijk is op de dampende dansvloer. Heel inhoudsvol worden de tracks niet, maar ieder festival moet ergens eindigen.

Honourable mention: Working Men’s Club

Oké, echt elektronica kunnen we dit niet met droge ogen noemen. Maar met een beetje optimisme is crossover nog wel te beargumenteren, bijvoorbeeld door de New Order-y drum machine of het synth-heavy ‘Teeth’. Rock bands met een groove, zoals ook Talking Heads of The Strokes dat hebben, moeten gekoesterd worden. Dansen op gitaren. Dat is Working Men’s Club: Een welkome afwisseling van alle beats zonder dat de voetjes stil moeten op de vloer.

Eurosonic Noorderslag 2020

Eurosonic/Noorderslag is een groot showcase festival dat zich door heel Groningen afspeelt. Op het festival speelt voornamelijk aankomend talent: Nederlandse acts op Noorderslag (zaterdag) en buitenlandse acts op Eurosonic (woensdag t/m vrijdag). Daarnaast zijn er gedurende de vier dagen tal van conferenties en netwerkborrels voor professionals in de muziekindustrie. 

  • Locatie: Groningen, Nederland
  • Datum: 15-18 januari 2020
  • Tickets: Festivalkaarten kosten €159,50, met conferentie erbij €400 (walk up prijs). Alleen een dagje Noorderslag (zaterdag) kan ook, dat kost €79,50.
  • Voor meer informatie bezoek je de officiële festivalwebsite.