ESNS20: Duncan Laurence is op weg naar supersterrenstatus

Foto: Jorn Baars

Eurosonic Noorderslag is in volle gang. Groningen staat deze week vier dagen in het teken van nieuwe acts en nieuwe shows. We trapten ons weekend af bij Duncan Laurence in de Stadsschouwburg en vroegen ons af: wordt dit 35 minuten uitkijken naar ‘Arcade’?

Even een flashback naar Pinkpop 2019. First Aid Kit zegt af. Noodplan. Duncan Laurence is op de piek van zijn Songfestival-hype en heeft nog wel een gaatje in de agenda. En dus mocht Landgraaf een glimp hiervan opvangen. Een festivalshow is er eigenlijk nog niet, maar we mochten alvast spieken. En het klonk veelbelovend. Goed zelfs.

En nu is Duncan Laurence er echt klaar voor. In 2020 gaat hij de hele wereld laten zien dat hij geen eendagsvlieg is. De show is af; Eurosonic mag het als eerst meemaken.

The Greatest Showman

Wie hem daar ziet staan op het podium van de Stadsschouwburg (funfact: voor ESNS wordt de Stadsschouwburg qua opzet omgedraaid, waarbij het podium op de normale plek van het publiek komt en vice versa) zou niet zeggen dat hier een beginnend artiest staat. Hij lijkt een showman met jaren ervaring, ongetwijfeld een resultaat van zijn Eurovisie-training. Duncan weet heel goed waar hij mee bezig is: charismatisch het publiek opzwepen, een praatje op de juiste momenten, een voorzichtig dansje.

Uit de schaduw

Het winnen van het Songfestival was fantastisch, maar het is Duncan alles aangelegen ook een langdurige carrière op te bouwen. Dat legt hij zelf ook uit: jarenlang stond hij in de schaduw. Liedjes schrijven voor anderen, de fijne kneepjes van het vak leren vanaf de zijlijn. Het beeld van Duncans silhouet tegen de felle lamp achter hem werd zijn trademark image en is een mooie beeldspraak voor Duncans missie. Tijd om in de schijnwerpers te treden.

Duncan is berekenend en hyperbewust. Op showvlak, op timing vlak, maar ook op muzikaal vlak. De songs volgen een vaste formule voor haast gegarandeerd succes: een stevig staaltje tribal drums, een paar goede ohohoh-momenten en het liefst nog een meezingstuk. Dat laatste is behoorlijk tricky in een zaal muziekbobo’s, maar deze zomer gaat dat ongetwijfeld aanslaan.

Foto: Jorn Baars ©

Magazijn vol hits

Waar andere artiesten er voor zouden hebben gekozen het grootste succes in te zetten als apotheose, sandwicht Duncan Laurence heel vernuftig zijn monsterhit ‘Arcade’ in de helft van de set. Hij zegt het nog net niet letterlijk: leg er vooral niet te veel nadruk op, let ook eens op die rest.

En over die rest gesproken. Mogen we even? De set van Duncan Laurence bevat zo nog 3 of 4 tracks die de potentie hebben de lijst van het nationaal cultureel erfgoed in te gaan. In enkel deze 45 minuten set staat een show vol onbetwiste radiohits. Het is wachten tot de tracks definitief uitkomen en de bom echt wordt gedropt. Festivals zullen in de rij staan deze show te programmeren. Dat Duncan meer is dan dat ene hitje, kunnen we na deze show echt niet meer ontkennen. En jij na komende zomer ook niet.