ESNS20-vrijdag: op zoek naar future female headliners

Foto: Bart Heemskerk

Het is al jaren een heet hangijzer: gender(on)gelijkheid in de muziekindustrie. De 50/50 verdeling die door belangenorganisaties wordt begeerd is voor veel festival affiches nog een toekomstdroom. Tijd voor wat positieve affirmatie: we gingen op de vrijdag van Eurosonic Noorderslag 2020 op zoek naar de future female headliners. It’s Ladies Night!

Sylvie Kreusch

Met de meeslepende en soms zelfs indringende klanken van Sylvie’s muziek wanen we ons vrijdagavond in een duizend-en-een-nacht verhaal. Ondanks een aantal voorzichtige danspasjes krijgt alles een sterk mysterieus tintje, een look die ze goed draagt. Haar hoofd is gedurende het hele optreden bedekt met een linnen doek, en halverwege het optreden vindt ze haar weg naar de kooien in de zaal. Daar brengt ze, voor de net niet open monden van het publiek vooraan, haar optreden tot een zinderend hoogtepunt met ‘Flaunt it, try it’: Sylvie is vanavond onze Jasmine.

Haar stem is in dit alles leidend, ondanks een klein leger aan muzikanten op het kleine podium. De stem die we kennen van Warhaus, haar eerdere samenwerking met toenmalig partner Maarten Devoldere, en die niet anders te omschrijven is dan krachtig. Een meesteres van de dramatische atmosferische pop, werd ze eerder door critici al benoemd. En daar hebben we eigenlijk maar weinig aan toe te voegen.

Charlotte Adigéry

Foto: Bart Heemskerk

Met haar eenmansband strak in pak en een aanstekelijk enthousiasme windt Charlotte Adigéry de hele zaal met gemak om haar vinger. Stevige elektronische drums worden perfect aangevuld door haar zachte, maar ferme stem. “I know it’s a showcase, but most importantly, it’s music”. Charlotte uit haar ontevredenheid jegens de muziekindustrie op een frisse manier. In het laatste nummer gilt ze over een diepe synthesizer allerlei sarcastische kreten naar de recensenten in het publiek. “Thank you so much for this opportunity! I also prefer my first EP.” Noem het cynisch, noem het ondankbaar, maar één ding is duidelijk: deze vrouw is a force to be reckoned with.

Maruja Limón

ESNS Vrijdag – Maruja Limon

Niet 1, niet 2, niet 3, maar 5 vrouwen sieren het podium bij Maruja Limon. In hun moedertaal bezingen ze met overwegend optimisme al hun unieke levensverhalen. Hoewel die positiviteit onmiskenbaar is in de flamenco en latin klanken, voelt het toch ook alsof je iets mist, mocht je niet het geluk hebben de Spaanse taal te beheersen. Ondanks dat de vrouwen allen hun eigen instrument bespelen, ligt de focus toch wel duidelijk op tekst en zang. Maar die is dan ook erg sterk. 

Maar, ondanks alles is het zoals verwacht vooral gewoon lekker dansbaar. Heupjes los, stapje vooruit, stapje achteruit. Perfect voor een klein podium ergens op een zonnige middag rond een uur of 4. Geen hoogvlieger, gewoon blij, dansbaar en leuk. En daar is ook niks mis mee. 

EMMANUELE

EMANUELE – Foto: Bart Heemskerk

Dat het geluid te zacht stond was niet de schuld van EMMANUELE. Dat er ook weinig spannends op het podium te zien was wel. De statische tonen en verveelde blikken op het podium, krijgen eenzelfde reactie uit het publiek terug. Wat voorzichtig gewiebel kan bij de meeste bezoekers niet eens vanaf. De dansvloer voor het podium is gevuld met een handjevol mensen die, soms met de rug naar haar toe, praatjes staan te maken. Op plaat is EMMANUELE’s hypnotiserende ambient muziek verrassend dansbaar, maar in de Kokomo in Groningen komt het niet goed uit de verf.

Eurosonic Noorderslag 2020

Eurosonic/Noorderslag is een groot showcase festival dat zich door heel Groningen afspeelt. Op het festival speelt voornamelijk aankomend talent: Nederlandse acts op Noorderslag (zaterdag) en buitenlandse acts op Eurosonic (woensdag t/m vrijdag). Daarnaast zijn er gedurende de vier dagen tal van conferenties en netwerkborrels voor professionals in de muziekindustrie. 

  • Locatie: Groningen, Nederland
  • Datum: 15-18 januari 2020
  • Tickets: Festivalkaarten kosten €159,50, met conferentie erbij €400 (walk up prijs). Alleen een dagje Noorderslag (zaterdag) kan ook, dat kost €79,50.
  • Voor meer informatie bezoek je de officiële festivalwebsite.

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2025

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 15-18 januari 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen