Festivalpodcast vanaf ESNS20: Om de tafel met BKS, DTRH, Woo Hah en Zwarte Cross

Photo: Bart Heemskerk

Een nieuw jaar betekent een nieuwe aflevering van de Festivalpodcast. De eerste aflevering van het jaar is direct een speciale. Presentatoren Jos Willemsen (Festileaks) en Julia Gieskes (KINK) ontvangen op Eurosonic/Noorderslag vier festivalorganisatoren en gaan met ze in gesprek over actuele thema’s in de festival business.

Wie zitten er aan tafel?

  • Maurits Westerik: festivaldirecteur van Best Kept Secret.
  • Ruud Lemmen: oprichter, organisator en promotor van Woo Hah festival.
  • Elianne Weijers: programmeur voor de Feestfabriek. De Feestfabriek organiseert Zwarte Cross en Mañana Mañana.
  • Ide Koffeman: festivaldirecteur van Down The Rabbit Hole.

Waar praten ze over?

  • Ten eerste hebben we het over duurzaamheid. Ook op ESNS20 weer het meest besproken onderwerp tijdens de conferenties en panels. Maar wat is de rol van de festivalbezoeker in dit verhaal?
  • Afgelopen decennium stegen ticketprijzen met bijna 80% en 2019 was het eerste jaar waarin een festivalkaartje wereldwijd gemiddeld meer dan 200 euro kostte. Zijn festivals in de toekomst alleen nog voor de elite weggelegd?
  • Het is al jaren een heikel punt: genderongelijkheid in de muziekindustrie. Waarom is er zo’n onbalans tussen mannen en vrouwen, zowel op het podium als achter de schermen, en wat kan er gedaan worden daar verandering in te krijgen.
  • Voor wie vaak naar festivals gaat, is het haast onvermijdelijk om dezelfde grote acts telkens opnieuw te zien. De roep om vernieuwing is aanwezig, maar maar weinig acts weten echt de overstap naar de afsluitende spot te maken. Hoe komt dat, en wat kunnen festivals betekenen in die talentontwikkeling? 
  • Film, theater, kunst, wetenschap en yoga op festivals! We noemen het ook wel randprogramma. Maar die ‘randzaken’ worden steeds belangrijker. Is de term ‘randprogramma’ dan nog wel van deze tijd?

Luister nu het hele gesprek hieronder!

https://open.spotify.com/episode/13n2gnrzJzSajzGyizbKew?si=uCXZCFc5SGW26IpYCgNijA

Natuurlijk kun je nog steeds luisteren via de podcast-app op je smartphone, direct via Spotify, iTunes of via de player op de site van KINK – waar je ook alle tracklists terugvindt!

En heb jij zelf ook leuk nieuwtje? Wellicht een brandende vraag? Een ziel-splijtend dilemma, of gewoon een goede portie feedback? Laat het ons dan weten!

De vorige afleveringen

KINK Festivalpodcast
Photo: Lotte Spek / @Lottespekphotography

Heb je nu zo’n idee van: ‘huh, ik weet helemaal niks van een podcast?’ Geen nood! We hebben namelijk al veel geweldige afleveringen mogen maken, die je hieronder nog eens rustig na kunt luisteren!

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2013

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 21-23 juni 2013
Tickets Niet meer beschikbaar.