Misschien wel de meest ondergewaarderde line-up van het jaar: Pohoda 2020

Pohoda Festival 2018
Photo: Sophie Roggeband / Festileaks

Niks leukers dan line-ups van festivals vergelijken, vinden we bij Festileaks. Ons oog valt dit seizoen regelmatig op het Slovaakse Pohoda festival. Daar staat komende zomer een grote verzameling van zeer gewaardeerde namen. En dat is knap.

Eerst even de administratie: wie staan er dan zoal op Pohoda 2020? De uitblinkers: Thom Yorke, Stormzy, FKA Twigs, The Libertines, Lykke Li, Richie Hawtin, Glass Animals, Metronomy, Wolf Alice, Slowthai en Parcels.

Dat is op zich al een bijzonder fijne rij namen, maar de waardering voor de line-up van ‘het Pinkpop van Slowakije’ wordt nog groter als je de achtergrond kent.

Het zit namelijk zo. Bijna alle grote festivals in Europa (noem bijvoorbeeld Pinkpop of Rock Werchter) maken gebruik van grote boekingskantoren, Live Nation en FKP Scorpio daarbij voorop. Dit soort kantoren kunnen artiesten relatief makkelijk boeken: zij kunnen immers een hele reeks aan shows aanbieden, in plaats van slechts een enkel festival. Veel grote artiesten – zoals Foo Fighters of Muse – werken zelfs uitsluitend met dit soort grote kantoren.

Pohoda, dat al drieëntwintig jaar wordt gehouden vlakbij het dorp Trenčín in Slowakije, is een zogeheten ‘independent’ festival. Dat betekent dat zij alles in eigen beheer doen. Organisator Michal Kaščák liet vorig jaar al doorschemeren dat het hierdoor een stuk moeilijker is om bepaalde artiesten te boeken.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Foto: Stephan Flad/Lollapalooza Berlin 2016

Desondanks weet Pohoda ieder jaar weer bekende artiesten naar Slowakije te halen. Vooral in het segment ‘middelgroot’ blinkt het vaak uit. Ieder jaar een beetje groter: van St. Vincent en Chemical Brothers in 2018, via Lykke Li en Liam Gallagher in 2019 naar nu Thom Yorke en Stormzy. Dat affiche is daarnaast ook nog eens gevuld met acts die je maar weinig op de festivals ziet deze zomer. Dat is namelijk het voordeel van het niet afhankelijk zijn van een boekingskantoor, het programma wordt er een stuk origineler van. Zo staat FKA Twigs naast Pohoda op maar een paar festivals in Midden-Europa, en is het voor Lykke Li zelfs de enige show van 2020 tot nu toe!

Een sterk middensegment

https://www.instagram.com/p/B5AAiZVJQqA/?utm_source=ig_web_copy_link

Het nadeel van je eigen boekingen doen zit hem vooral bij de grote jongens. Kleine en middelgrote acts boeken wil altijd nog wel en Pohoda heeft de kunst van originele en goede acts boeken dan ook geperfectioneerd. Wie een blik werpt op de hele line-up ziet heel veel toffe acts voorbij komen. Zo is daar Metronomy, Floating Points, Parcels, The Libertines, en ga zo maar door. Niet alleen een knappe prestatie, maar ook nog eens goed nieuws voor de festivalgangers die liever een dag gaan ontdekken dan de hele dag voor het hoofdpodium te bivakkeren.

Vaste gasten

https://www.instagram.com/tv/Bz0WWJWn5yj/?utm_source=ig_web_copy_link

Maar de echte superkracht van Pohoda zit hem in de warmte en vriendelijkheid. De fijne sfeer die op het festival hangt, heeft al menig artiest aangestoken en zij komen hierdoor bijna elk jaar weer. Zo staat de Israëlische band Lola Marsh al sinds 2014 ieder jaar op het programma en kreeg het evenement zelfs de primeur van zijn albumrelease afgelopen jaar. Donny Benét stond er twee jaar achter elkaar, en noemde zijn ervaringen daar als een van zijn allermooiste. Ook Nederlandse artiesten raken besmet met het Pohoda-virus en keren regelmatig terug. Bazzookas stond de afgelopen drie jaar met zijn bus op het terrein en komt ook dit jaar weer terug. Het was zelfs de eerste geboekte band van de komende editie, de organisatie legde het vast toen ze van het terrein reden na Pohoda 2019.

Photo: Milan Bos / Festileaks

Dus hoewel het affiche van het Slovaakse festival op het eerste gezicht misschien niet de grootste uitblinker is, is deze wel degelijk bijzonder. Niet alleen als je kijkt naar hoe het festival gegroeid is, maar ook naar de vele originele acts die er staan. En een festival waar zelfs de artiesten het zo naar hun zin hebben dat ze er elk jaar weer heen willen, dat kan toch alleen maar een groot feest zijn?

Pohoda Festival 2020

Pohoda 2019
Photo: Martin Bobok

Pohoda Festival vindt al 23 jaar plaats nabij de stad Trenčín in Slowakije. Daar wordt het lokale vliegveld omgetoverd tot festivallocatie. Pohoda staat bekend om zijn ontspannen sfeer en groene initiatieven. Zo won het festival vorig jaar de Festival Award voor ‘Duurzaamheid’. Dit jaar staan o.a. Metronomy, Lykke Li, Stormzy en Thom Yorke op het programma.

  • Locatie: Trenčín, Slowakije
  • Datum: 9 – 11 juli 2020
  • Tickets: € 99,- voor een weekendticket, inclusief camping.
  • Meer informatie over het festival vind je op de officiële website.

Pohoda Festival Logo

Pohoda Festival 2024

Locatie
Slowakije
Trencín, Slowakije
Datum 11-13 juli 2024
Tickets Kopen