Belgische festivals reageren op verbod door coronavirus

1102
Rock Werchter 2019 - entree - ingang
Photo: Festileaks

Door de nieuwe maatregelen van de Belgische overheid vinden tot eind augustus geen festivals plaats bij onze zuiderburen. Wat zijn de reacties van de organisatoren van Rock Werchter, Pukkelpop, Graspop en Dour?

Rock Werchter

Rock Werchter laat weten de beslissing te hebben verwacht en achter de overheid te staan. Gezondheid van alle betrokkenen is voor het festival de grootste prioriteit. Binnenkort volgt meer informatie betreffende de kaartjes. Verder hoopt de organisatie er volgende zomer een topeditie van te maken. Voor velen had Rock Werchter dit jaar een droomaffiche gefikst. Toch nog een beetje goed nieuws: het festival probeert enkele headliners mee te nemen naar volgend jaar.

Pukkelpop

Ook in Hasselt gaat het feest dit jaar helaas niet door. Volgens Pukkelpop komt het nieuws ”hard binnen”, maar is het afgelasten ”de enige juiste beslissing”. De organisatie benadrukt ook het belang van gezondheid van iedereen en hoopt op een mooi feest in 2021. Initiatieven om de sector te steunen worden door het festival gesteund. Informatie over tickets volgt zodra de early bird-regeling uitgewerkt is.

Graspop

Het 25-jarig jubileum van Graspop wordt volgend jaar gevierd. Ook het Desselse festival stelt de veiligheid van bezoekers, crew en artiesten voorop en geeft aan dat het laten doorgaan van het evenement een te groot gevaar is voor de samenleving. De organisatie probeert zoveel mogelijk bands van de huidige lineup naar volgend jaar over te zetten. Meer informatie over gekochte tickets volgt zodra een passende oplossing voor iedereen gevonden is.

Dour

Geen ”DOUREUH!” op de weide dit jaar. Dour laat in het statement weten voorbereid te zijn geweest op de beslissing, maar het uiteraard toch jammer te vinden dat het festival niet doorgaat. Wel staat de organisatie achter de maatregelen en zegt dat het momenteel niet verstandig is massa’s mensen bijeen te brengen. Veiligheid en gezondheid zijn volgens Dour het belangrijkst. Op 4 mei maakt het festival bekend wat er gebeurt met reeds gekochte kaartjes.

Corona en festivals

De coronacrisis heeft ook dit jaar aanhoudende consequenties voor festivals wereldwijd. Hoewel sommige festivals een tweede jaar op rij moeten annuleren, bieden experimentele proefevenementen en nationale vaccinatieprogramma’s tegelijkertijd groeiende hoop op de terugkeer van festivals.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je via onze speciale pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals. Je vindt er het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Linksvoor te vinden bij meet-ups, FESTEN of andere Festileaksfeestjes. Dol op elektronische beukplaten, harde festivalanthems en glitterende disco. Zingt bij The National, stampt bij Paul Kalkbrenner, danst bij Oscar And The Wolf en Dua Lipa en springt bij Cage The Elephant. Hoopt ooit Michael te vinden op de festivalweides.