DOUREUH! Dit is het verhaal achter de kreet

851
Dour Festival
Noël Schuurman/Festileaks

Iedereen die weleens op Dour is geweest, heeft de o zo bekende uitspraak ‘DOUREUH!’ wel honderden keren gehoord. Erg leuk allemaal, maar hoe is de kreet nou eigenlijk ontstaan en waarom is het zo’n hype geworden binnen Dour? Alex, programmeur en mede-organisator van Dour deelde zijn verhaal achter de oorsprong van de kreet, welke zo symbolisch voor Dour is. Daarnaast deelt hij enkele bijzondere verhalen over de hype.

Taalbarrières als start van de trend

Dour festival deelt zijn naam met het zuid-Belgische dorpje waar het festival plaatsvindt. Door de zuidelijke ligging reizen elk jaar veel Waalse en Franse festivalliefhebbers naar het muziekfestijn af. Maar ook Vlaanderen is goed vertegenwoordigd op het festival. De laatstgenoemde groep kwam rond het jaar 2000 grootschalig naar Dour. Natuurlijk brachten de Vlamingen hun eigen festivalgewoontes mee naar Wallonië. Zo hadden veel Vlaamse vriendengroepen de gewoonte om ‘HOEREEEN’ te roepen naar festivalgangers van het andere geslacht. Deze dames lieten niet over zich heen lopen en schreeuwden toepasselijk ‘BOEREEEN’ terug. Dit spelletje werd uiteraard ook op Dour doorgevoerd. De Franstalige festivalgangers hadden zelf geen benul wat er gebruld werd maar wilden alsnog ook graag wat te schreeuwen hebben. Ze kwamen met een kreet die erg leek op ‘HOEREEEN’ en ‘BOEREEEN’ en ook nog eens perfect bij het festival paste. Je raadt het al: ‘DOUREUH!’ werd in het leven geroepen en deze oerkreet was al gauw veel te horen over het festival. Volgens Alex was op dit moment de hype officieel geboren en hij zet zich tot de dag van vandaag nog steeds vrolijk door.

Naast kreet ook marketingmiddel

Dour Festival
Noël Schuurman/Festileaks

Je hoeft niet lang op het festivalterrein van Dour rond te lopen en de hype komt je al tegemoet. Naast de vele festivalgangers die ‘DOUREUH!’ schreeuwen, is de kreet ook uitgespeld op veel decoraties rond het festivalterrein. Naast de hype binnen Dour heeft de kreet zich ook verspreid buiten de grenzen van Zuid-België. Zo deelde Alex dat de zanger van de band Cheveu tijdens zijn optreden op Rock En Seine vol overtuiging ‘DOUREUH!’ naar het publiek schreeuwde. Het gevolg hiervan was een publiek dat zonder aarzeling ‘DOUREUH!’ terug begon te schreeuwen. Een bak met publiciteit voor Dour en een boze hoofdboeker van Rock en Seine die verhaal ging halen bij de band. Dit is één van de talloze gevallen, waarbij de kreet hoorbaar is buiten Dour. De ene keer zet een artiest de hype door en soms zijn het festivalgangers die bijvoorbeeld in de metro elkaars Dour-polsbandje spotten en daarom ‘DOUREUH!’ brullen. In de toekomst heeft Alex nog meer plannen om de hype in te zetten als marketingmiddel. Hoe precies kan hij op dit moment helaas nog niet vertellen.

Maar, er zijn ook nadelen

dour

Je zal niet snel denken dat een onschuldige kreet direct nadelen met zich meebrengt, maar niks is minder waar. Zo heeft de organisatie van Dour meerdere malen kritiek ontvangen van artiesten die op het festival speelden. Deze acts, die niet bekend zijn met de publieksuitbarsting, hadden het gevoel dat ze uitgejoeld werden, terwijl juist het tegendeel waar is. Om deze reden heeft de organisatie deze editie elke artiest wat informatie erover verschaft. Hierin staat vermeld dat het totaal niet beledigend bedoeld is. De info is goed ontvangen door de vele muzikanten en dit zorgt ervoor dat ‘DOUREUH!’ nog vaker van de podia wordt geschreeuwd. De hype is springlevend en zal volgens Alex ook nooit meer uitsterven.

Wat vind jij van Dour 2019?

Was jij op Dour dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vond. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”dour”]

Dour festival 2019

Dour
Photo: Noël Schuurman / Festileaks

Dour is het grootste muziekevenement van Franstalig België. Dit jaar vindt het festival plaats van 10 tot en met 14 juli. Al 30 jaar lang heeft het festival de perfecte formule om een van de meest belangrijke evenementen in Europa te zijn. Het festival biedt een unieke, erg diverse programmering met grote kleppers, maar vooral spannende ontdekkingen, een prachtige locatie en een organisatie die haar gelijke niet kent. Naast muziek is er bovendien voldoende ruimte voor andere vormen van kunst en cultuur.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Met de bevestigingen van onder meer Skepta, Disclosure, Parov Stelar en Bonobo biedt het festival ook dit jaar voor ieder wat wils. A$AP Rocky stond oorspronkelijk ook op het affiche, maar hij heeft zijn show moeten annuleren omdat hij vastzit achter de tralies in Zweden op verdenking van zware mishandeling.

Ben je benieuwd hoe het vorig jaar was op Dour? Lees dan ons festivalrapport. Voor meer informatie kun je terecht op de officiële festivalwebsite.

Student Media Informatie & Communicatie in Enschede. Heeft een warm hart voor festivals en een liefde voor rockmuziek.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.