Advertisement

81% van de festivalgangers is er weer klaar voor

Essential 2019 / Publiek
Photo: Monique Biermans / Festileaks

De grote meerderheid van het festivalpubliek staat alweer te popelen om de festivalweide te betreden. Dat blijkt uit een enquête die door Festival Travel onder Nederlandse en Vlaamse festivalgangers af werd genomen.

Festival Travel vroeg zich af hoe het stond met de bereidheid van festivalgangers om hun favoriete evenementen weer te bezoeken na afloop van de coronacrisis. Om hier meer over te weten te komen benaderden ze 1431 Nederlandse en Vlaamse festivalgangers met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar. Uit de resultaten wordt duidelijk dat de doorsnee festivalganger met een positief gevoel naar de toekomst kijkt.

We hebben er alweer zin in

Geheel onverwachts is het niet, maar we lijken onze festivalzomer met zijn allen erg te missen. Maar liefst 81% van de ondervraagden gaf aan hun eerste festival te willen bezoeken binnen 3 maanden na het opheffen van de restricties. 57% liet zelfs weten vrijwel onmiddellijk weer de festivalweide te willen betreden. Toch zijn we niet helemaal onvoorzichtig; 78% van de deelnemers vindt het belangrijk dat er extra hygiënemaatregelen worden genomen en 68% prefereert om diezelfde reden buitenfestivals.

Verwachtingen voor de toekomst

Het grootste deel van de ondervraagden ziet de toekomst positief in. Slechts 11% maakte zich zorgen dat het bezoeken van een festival in 2021 nog niet kan. Daarnaast blijkt dat 75% van de festivalgangers met tickets voor het huidige festivalseizoen ervoor gekozen heeft deze te bewaren voor de verplaatste editie. Het steunen van de festivals zelf is hiervoor een belangrijke reden, 52% van de festivalgangers draagt dit aan als belangrijkste motivatie. Het lijkt er dus op dat de massale oproep vanuit de cultuursector om je tickets te bewaren zin heeft gehad.

Ook de kaartverkoop lijkt weer langzaam op gang te komen. Een kwart van de festivalgangers gaf aan bereid te zijn om alvast tickets voor 2021 aan te schaffen, nog voordat het verbod op grote evenementen opgeheven is. Wel is het kosteloos kunnen annuleren van de aankoop een belangrijke voorwaarde. Indien dit niet tot de mogelijkheden behoort is slechts 4% bereid in tickets voor de aankomende festivalzomer te investeren.