Het Sziget-dagboek van The Hillbilly Moonshiners

dagboek Hillbilly Moonshiners
Photo: Thom Alblas

Op zaterdag 10 augustus 2019 traden The Hillbilly Moonshiners voor de tweede keer op tijdens Sziget in Boedapest. De band vertaalt bekende popsongs naar countryversies en is daarnaast ook actief als Mumford & Sons tribute band. Met die laatstgenoemde variant stond de band op de YouTube Music Tribute Stage van het Hongaarse festival. Maar hoe ziet het leven van een artiest op één van de grootste festivals van Europa er eigenlijk uit? Ze hielden een Instagram Story én een dagboek voor ons bij.

Zaterdag 10 augustus: 10.00 uur
We worden vandaag wakker in Bratislava. Nadat we een tijdje terug ons optreden op Sziget aankondigden, kreeg ons management namelijk een mail vanuit Slowakije: “of we nog een optreden in bar Bukowski wilden geven?” Nou zijn wij de beroerdste niet, dus daar gingen we graag op in. Zo ook op dat laatste glas Slivovica dat ons gisteren na de show voorgeschoteld werd.

Hillbilly Moonshiners dagboek
Photo: Sander Stijnen

11.00 uur
Ontbijtje achter de kiezen, rollen maar! Het is nog een kleine twee uur rijden tot we in Boedapest zijn, dus vermaken we onszelf met Netflix, kruiswoordpuzzels en natuurlijk de Barney Stinson’s Get Psyched Mix.

dagboek hillbilly moonshiners
Photo: Sander Stijnen

13.00 uur
Arrivé! We zijn aangekomen in Boedapest. Eerst snel inchecken bij het hotel waar we vannacht vertoeven. Onze toetsenist Jean is inmiddels ook gearriveerd in de Hongaarse hoofdstad en wordt met de Sziget-shuttlebus naar het hotel gebracht. Het Moonshine partyorkest is compleet, dus op naar het festival!

dagboek Hillbilly Moonshiners
Photo: Jan Bunel

14.00 uur
De bus kruist de brug naar het festivaleiland en we gaan richting de accreditatiebalie. Hier halen we onze artiestenbandjes op waarna we met onze bus het terrein oprijden. We doen het raampje open en zetten de Police Academy theme song aan, terwijl onze bassist Larry half uit de bus hangt en voorbijgangers trakteert op de nodige high fives. Pak aan!

dagboek hillbilly moonshiners
Photo: Sander Stijnen

16.00 uur
Inmiddels zijn we in de backstage waar we samen met een andere band en vrienden een biertje opengetrokken hebben. Onze drummer Nicky neemt nog even snel de productie door met de stagemanager van de YouTube Music Stage, die het weer kundig vertaalt aan de stagehands – die met steenkolenengels nauwelijks te verstaan waren. Alles is in orde, dus we kunnen zo het podium op om te soundchecken!

dagboek Hillbilly Moonshiners
Photo: Thom Alblas

18.00 uur
Terwijl de AC/DC tribute band, die vanavond na ons optreedt, hun apparatuur van het podium rolt, wordt onze backdrop al opgehangen door onze tourmanager Robert. De gitaren worden gestemd en we kunnen zo meteen een korte soundcheck doen. Het is inmiddels 34 graden. We staan dan ook in onze strandoutfit op het podium, waarbij zanger Sam het wel heel bont maakt met zijn flip flops.

dagboek Hillbilly Moonshiners
Photo: Thom Alblas

19.30 uur
De soundcheck ging goed, het geluid is echt fantastisch op dit podium! Nu kijken of dat ook geldt voor het eten. Terwijl Marty oefent op de Hongaarse taal, waarmee hij de lachers onder de festivalboeker op zijn hand krijgt, wordt het eten naar binnen geschrokt. Een dikke 7+ voor de Sült Csirke!

22.30 uur
Terwijl The National bezig is aan de laatste songs op het hoofdpodium, maken we ons klaar voor ons optreden. Dat is snel even omkleden en nog een biertje opentrekken zodat we lekker ontspannen kunnen aftrappen. Inmiddels staat het al goed vol bij ons podium, dus dat belooft wat…

dagboek Hillbilly Moonshiners
Photo: Thom Alblas

23.00 uur
Daar gaan we! De introtune staat aan, de confetti kanonnen staan op scherp en we hebben d’r zin in! Onder luid applaus lopen we het podium op waarna we negentig minuten lang spelen alsof onze levens ervan afhangen. Van ‘Guiding Light’ naar ‘Babel’ en van ‘Believe’ door naar ‘The Cave’ en natuurlijk ‘Little Lion Man’: alle bekende songs van Mumford & Sons komen voorbij en worden luidkeels meegezongen. Geweldig!

dagboek Hillbilly Moonshiners
Photo: Thom Alblas

We zijn dan wel in Budapest vandaag, maar hebben het idee dat we gewoon in Nederland aan het spelen zijn. Wanneer we vragen ‘of er nog Nederlanders zijn’ veert voor ons gevoel het hele festivalveld op. Ook aanwezig: veel Engelsen, Scandinaviërs en een aantal Australiërs. Duitsers trouwens niet. En dat is maar goed ook wanneer de Nederlandse enclave de keel schraapt en de tekst van ‘Seven Nation Army’ – dat bij het nemen van een foto met het publiek op de achtergrond speelt – volgens authentiek Nederlands gebruik vertaalt…

dagboek Hillbilly Moonshiners
Photo: Thom Alblas

01.00 uur
Holy shit, dat was echt waanzinnig! Iedereen is doorweekt van de show en giet snel een biertje naar binnen, waarna we snel nog wat selfies met de mensen op de eerste rij maken en merchandise uitdelen. Snel alles inpakken, apparatuur de bus in en nog even een afterparty pakken op het veld.

dagboek Hillbilly Moonshiners

04.00 uur
De nodige biertjes, wodka en andere alcoholische versnaperingen later bewegen we ons terug naar de backstage van het podium, waar onze bus geparkeerd staat. Met de één dronken van de schnaps en de ander nog steeds in een roes van de show gaan we richting hotel. We kunnen vijf uurtjes slapen voordat de partybus weer door gaat naar de volgende stop: het pittoreske Weert. Daar brengen we de komende dagen door alvorens de karavaan van The Hillbilly Moonshiners weer doortrekt naar de volgende festivalshows…

The Hillbilly Moonshiners live zien?

Benieuwd geworden naar The Hillbilly Moonshiners? In het najaar staan (indien de maatregelen het dan toelaten) genoeg optredens van de band gepland. Check hun tour om te kijken waar jij de band kan zien spelen.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Fred again..
Tickets Kopen