Reality check: Kan Sziget opleven tegen de (torenhoge) verwachtingen?

Sziget 2019
Photo: Dianne de Kievit / Festileaks

In een festivalloze zomer kun je weinig meer doen dan ambitieuze plannen maken voor komende jaren. Waar moet je nou écht naartoe? Een van de meest besproken festivals van Europa is natuurlijk Sziget. Veel bezoekers wachten met smart tot ze terug mogen keren naar The Island of Freedom, maar anderen hebben de eer de heilige grond voor het eerst te bezoeken. Festileaks stuurde vorig jaar redactielid en Sziget-maagd Luc naar Boedapest met de vraag: kan het festival opleven tegen de enorme verwachtingen? Hij deelt zijn ervaringen.

Zodra je de beroemde brug over bent en de eerste voetstappen op het eiland zet, opent zich een hele nieuwe wereld. Podia en plekjes ontdekken is op ieder festival een fijne activiteit, maar op Sziget – toch één van de meest besproken festivals van Europa – is het echt een verhaal apart. Hoe verhouden de verwachtingen zich tot de realiteit? Dit is Expectation vs. Reality – de Sziget editie!

Sziget is HUGE!

Sziget 2019
Photo: Dianne de Kievit / Festileaks

Expectation: Voordat ik in Boedapest aankwam had ik al even gekeken naar de plattegrond van het festival. Met zo veel podia, campings, transportopties en zelfs een wasserette is Sziget meer een tijdelijke stad dan een festival.

Reality: En inderdaad, daar is geen speld tussen te krijgen. Dit festival is gi-gan-tisch. Een rondje over het terrein duurt je makkelijk een uur, al helemaal omdat je overal even stil wilt staan en je ogen uit wilt kijken. Een circustent, een reuzenrad en zelfs een heus strand: Sziget heeft het allemaal. Het moet onmogelijk zijn dit hele festival te bekijken in zeven dagen.

Hippie paradise?

Sziget 2019
Photo: Dianne de Kievit / Festileaks

Expectation: Online merkte ik dat Sziget al veel het ‘Love Revolution‘-thema uitdroeg. CEO Tamás Kádár benadrukte het ook al in een interview met Festileaks. Iedereen is anders en komt van een ander deel van de wereld, maar zoals Tamas zegt: “The power of our diversity unites us and together we can change our environment.” Het doel van dit festival is een wereld zonder oorlogen, zonder discriminatie. Een planeet waar mensenrechten worden gerespecteerd. Het had een tekst van John Lennon kunnen zijn. Worden we op dit festival doodgegooid met idealistische termen en andere levenslessen?

Reality: Nee, dat valt mee. Op het festival zelf is het hele ‘Love Revolution’ een stuk subtieler. Juist door het online voorwerk kan het festival eenmaal ter plekke de sfeer en gemoedelijkheid voor zich laten spreken. Bezoekers komen uit alle uithoeken van de wereld maar mengen direct. Sommige festivalgangers starten spontane feestjes en anderen koelen elkaar af met waterpistolen.

Kleur! Glitter!

Sziget 2019
Photo: Dianne de Kievit / Festileaks

Expectation: Dit onderdeel kunnen we ook wel onder ‘hippie paradise’ scharen. Ik verwachtte op een festival te komen waar iedereen een bloem in het haar en glitters op het gezicht heeft. Op een festival dat ontzettend kleurrijk is, met overal prachtig gedecoreerde podia. Kleuren van de regenboog, confetti tijdens shows en overal lampjes.

Reality: Gedeeltelijk kwam dat ook zeker uit: er zijn heel veel kleurrijke Instagram-vriendelijke spots op Sziget. Maar toch was ik ook juist verrast over hoe groen dit eiland is. Tentjes staan opgezet onder allerhande bomen en ook nabij de grote podia is meer dan genoeg schaduw. Overdag is dat ontzettend chill voor een beetje verkoeling en ’s nachts maakt het het eiland een sprookjesachtig lichtjesbos. En dan komt het festival pas echt tot z’n recht.

Meer dan muziek

Sziget 2019
Photo: Dianne de Kievit / Festileaks

Expectation: Een groot deel van Szigets aantrekkingskracht is de ‘compleetheid’ van het festival. Natuurlijk is de muziek belangrijk, maar ik verwachtte dat er veel meer te doen zou zijn dan shows kijken. Theater, dans, workshops, sprekers: het festival schept een beeld dat er hier heel veel gebeurt.

Reality: Dat bleek niet onterecht. Je kan hier zonder enige moeite een hele dag vertoeven zonder ook maar één muzikale act te zien. Begin je dag op het strand, speel spelletjes bij de Travelling Funfair of kijk een show in het circus: alles is mogelijk.

Zeven dagen feesten

Sziget 2019
Photo: Dianne de Kievit / Festileaks

Expectation: Sziget duurt zeven dagen – van woensdag tot dinsdag. Ik verwachtte dat dat niet mee zou gaan vallen. Hoe overleef je in godsnaam zeven dagen kamperen op een festival? Zeker gezien de reputatie van de lange nachten.

Reality: Sziget is echt het Festival van het Feest. Bijna iedere bar heeft wel zijn eigen dj en ook festivalgangers zelf starten te pas en te onpas hun eigen pop-up feestjes met bluetooth-speakers. ’s Nachts gaat het publiek helemaal los bij een feestje in het bos of in de geweldig ogende Colosseum – waar je kunt beuken tot in de vroege uurtjes. Slapen in de nachten valt niet mee, maar dat moet je misschien ook niet willen. Het is prima vol te houden, omdat je overdag gewoon lekker rustig aan doet. Ook deze campingtips waren niet onhandig. Maar goed, we zijn pas twee dagen onderweg…

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Kopen