Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg speculeert over voortbestaan festivalcultuur

1948
Lowlands 2019 Sfeer / Alpha
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De organisatie voor Lowlands 2021 zorgt voor flinke hoofdbrekens bij festivaldirecteur Eric van Eerdenburg, zo laat hij weten in gesprek met Brabants Dagblad. De Lowlands-baas twijfelt of het festival in Biddinghuizen volgend jaar weer kan plaatsvinden.

In eerste instantie hield van Eerdenburg niet eens rekening met het afgelasten van de 2020 editie. “Heel naïef misschien, maar toen de lockdown kwam, dachten we dat het een maand of drie, vier zou duren en dat Lowlands 2020 misschien wel zou doorgaan.”

In een aantal maanden tijd is de situatie flink veranderd. “Veel bedrijven hebben het bijzonder moeilijk en verkeren op de rand van een faillissement. Wij hebben die bedrijven keihard nodig om deze festivals van de grond te krijgen. De kans bestaat dat de hele infrastructuur die in de popindustrie is opgebouwd, verloren gaat. Dat heb je niet zomaar terug als de situatie ten goede keert.”, aldus van Eerdenburg.

Het is dan ook lastig om Lowlands 2021 te plannen nu er zoveel onduidelijkheden zijn over het doorgaan van de editie. Ondanks alle onzekerheden moet de Lowlands-baas uitgaan van een 2021 editie. “We zijn bezig met het programma voor volgend jaar, terwijl we niet weten of het kan doorgaan. Het is alsof je in dikke mist loopt. Maar je móét ermee beginnen, normaal gaan we ook meteen na Lowlands weer door voor het volgende jaar.” In ieder geval zijn de data voor volgend jaar bekendgemaakt: van 20 tot en met 22 augustus moet het festival plaatsvinden.

Van Eerdenburg vindt het in ieder geval niet realistisch dat het festival kan plaatsvinden met de anderhalvemetermaatschappij. “Het is niet realistisch dat je een festival kunt houden met die afstandsnorm”, aldus de Lowlands-directeur.

De directeur twijfelt dan ook over het voortbestaan van de festivalcultuur. “Op mijn somberste momenten denk ik: het is gedaan met de festivalcultuur. Maar meteen daarna denk ik: nee, dat is onvoorstelbaar. Wij mensen zijn knuffeldieren, we willen bij elkaar zijn, dat zit in onze genen. Het kán niet dat dat ophoudt te bestaan.”

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Vanaf aankomende vrijdag kun je in ieder geval genieten van een online Lowlands, onder de naam free:united.

Lowlands 2021 From Home

Dit weekend geen Lowlands. Alweer. Dat hakt erin, maar aan ons allen de taak om de vibe van het door ons zo geliefde polderfestival springlevend te houden. Het is dus (toch nog) Lowlands-week op Festileaks. We pakken de hele week uit met tal van specials rondom Lowlands: van een online escape room, via een reeks terugblikken en artiest spotlights tot een verkiezing naar de beste LLine-up ooit. Share the LLove!

Muziekfanaat in hart en nieren. Zou het liefst carnaval met hardrock combineren. Wanneer ik niet aan het feesten ben, doe ik verwoede pogingen mensen ervan te overtuigen dat Foo Fighters de beste band ooit is.