Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg speculeert over voortbestaan festivalcultuur

1805
Lowlands 2019 Sfeer / Alpha
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De organisatie voor Lowlands 2021 zorgt voor flinke hoofdbrekens bij festivaldirecteur Eric van Eerdenburg, zo laat hij weten in gesprek met Brabants Dagblad. De Lowlands-baas twijfelt of het festival in Biddinghuizen volgend jaar weer kan plaatsvinden.

In eerste instantie hield van Eerdenburg niet eens rekening met het afgelasten van de 2020 editie. “Heel naïef misschien, maar toen de lockdown kwam, dachten we dat het een maand of drie, vier zou duren en dat Lowlands 2020 misschien wel zou doorgaan.”

In een aantal maanden tijd is de situatie flink veranderd. “Veel bedrijven hebben het bijzonder moeilijk en verkeren op de rand van een faillissement. Wij hebben die bedrijven keihard nodig om deze festivals van de grond te krijgen. De kans bestaat dat de hele infrastructuur die in de popindustrie is opgebouwd, verloren gaat. Dat heb je niet zomaar terug als de situatie ten goede keert.”, aldus van Eerdenburg.

Het is dan ook lastig om Lowlands 2021 te plannen nu er zoveel onduidelijkheden zijn over het doorgaan van de editie. Ondanks alle onzekerheden moet de Lowlands-baas uitgaan van een 2021 editie. “We zijn bezig met het programma voor volgend jaar, terwijl we niet weten of het kan doorgaan. Het is alsof je in dikke mist loopt. Maar je móét ermee beginnen, normaal gaan we ook meteen na Lowlands weer door voor het volgende jaar.” In ieder geval zijn de data voor volgend jaar bekendgemaakt: van 20 tot en met 22 augustus moet het festival plaatsvinden.

Van Eerdenburg vindt het in ieder geval niet realistisch dat het festival kan plaatsvinden met de anderhalvemetermaatschappij. “Het is niet realistisch dat je een festival kunt houden met die afstandsnorm”, aldus de Lowlands-directeur.

De directeur twijfelt dan ook over het voortbestaan van de festivalcultuur. “Op mijn somberste momenten denk ik: het is gedaan met de festivalcultuur. Maar meteen daarna denk ik: nee, dat is onvoorstelbaar. Wij mensen zijn knuffeldieren, we willen bij elkaar zijn, dat zit in onze genen. Het kán niet dat dat ophoudt te bestaan.”

Vanaf aankomende vrijdag kun je in ieder geval genieten van een online Lowlands, onder de naam free:united.

Lowlands 2021

Lowlands 2019 Sfeer / Alpha
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Lowlands, zin in. Treffender dan The Opposites zullen we het nooit kunnen formuleren. Ieder jaar wordt het evenemententerrein in Biddinghuizen getransformeerd tot een feestelijk paradijs. Voor 2020 stonden onder meer The Chemical Brothers, Foals en Stormy op het programma. The Opposites zijn aangekondigd als eerste headliner voor volgend jaar.

Naast de hoogwaardige muzikale line-up, staat Lowlands ook al ruim een kwart eeuw garant voor een uitgebreid randprogramma: workshops, comedy, film of wetenschap, niets is te dol. Lowlands is een allemansvriend en daarom een onbetwist hoogtepunt van de festivalzomer.

  • Locatie: Biddinghuizen
  • Datum: 20 tot en met 22 augustus
  • Tickets: kaarten van 2020 blijven geldig voor 2021
  • Meer informatie vind je op de website van het festival.