Begin 2021 mogelijk proefevenementen in Ziggo Dome

1930
Photo: Sandor Csudai

Goed nieuws voor concerten in coronatijd: binnenkort kunnen er onder andere in de Ziggo Dome proefevenementen worden georganiseerd. Ook wordt er gewerkt aan een festival als proefevenement op het terrein waar ook Lowlands plaatsvindt.

De proefevenementen mogen worden georganiseerd zodra het risiconiveau in de betreffende regio is gedaald. Dit risiconiveau moet zakken naar een van de laagste twee niveaus, oftewel “waakzaam” of “zorgelijk”. Zo werd vanochtend duidelijk in een gesprek tussen vertegenwoordigers uit de evenementenbranche en staatssecretaris Keijzer. Zodra dit het geval is zullen er onder de naam “Back To Live” ten minste twee evenementen plaatsvinden in de Ziggo Dome. Een daarvan zal worden georganiseerd door Mojo, de ander door ID&T.

Daarnaast staan er plannen voor een Back To Live festival op het evenemententerrein in Biddinghuizen, waar ondermeer ook Lowlands plaatsvindt. Tijdens deze evenementen zal worden gewerkt met een toegangsbeleid voor het publiek. Denk hierbij aan het recent negatief getest zijn, een temperatuurmeting ondergaan en twee weken na het evenement contact met kwetsbare personen vermijden. Het kabinet zegt waardering te hebben voor deze aanpak en geeft daarom groen licht zodra het risiconiveau daalt.

Fieldlab Evenementen

De evenementenbranche is gezamenlijk gestart met het initiatief Fieldlab Evenementen. De bedoeling hiervan is het verzamelen van gegevens over besmettingsrisico bij verschillende evenementen; van kleine groepen binnen tot grote bijeenkomsten in de buitenlucht. Hier vallen dus ook festivals en concerten onder. “We vinden het ongelofelijk dat de IKEA wel gewoon open is, maar dat aan de evenementenbranche vooralsnog geen perspectief wordt geboden”, zegt Pieter Lubberts van Fieldlab.

Tijdens de proefevenementen wordt er gekeken naar het gedrag van de bezoekers, het gebruik van mondkapjes en desinfectiemiddelen, de luchtkwaliteit binnen de locatie van het evenement en de gevolgen voor kwetsbare groepen. Aan de hand van al deze informatie probeert Fieldlab zo snel mogelijk op een veilige manier terug te gaan naar evenementen op volle capaciteit. Naast de evenementen in de Ziggo Dome houdt Fieldlab zich ook bezig met evenementen binnen andere sectoren. Denk hierbij aan proefevenementen in de sport en in het theater, bijvoorbeeld in het Beatrix Theater in Utrecht.

Tussen het bezoeken van festivals en concerten door maak ik ook zelf muziek en studeer ik Kunstbeleid en Kunstbedrijf in Nijmegen. In mijn platencollectie vind je onder andere albums van Wolf Alice, The Strokes, Phoebe Bridgers, Foals en Courtney Barnett.