Advertisement

Deuren van poppodia mogen vanaf 19 november weer open

Het kabinet houdt zich aan de afspraak en culturele instanties mogen op aanstaande donderdag weer open. Ook poppodia kunnen vanaf aanstaande donderdag weer 30 man publiek per show ontvangen. Dit liet premier Rutte afgelopen vrijdag weten in zijn wekelijkse persconferentie.

Op 3 november trok het kabinet de teugels weer flink aan in de culturele sector. Zo moesten naast bioscopen en musea, ook poppodia twee weken hun deuren sluiten. Alleen als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames genoeg zou dalen, mochten culturele instanties weer publiek ontvangen. De cijfers waren de afgelopen weken dusdanig gedaald dat deze tijdelijke maatregelen ook daadwerkelijk zullen aflopen op woensdag 18 november. Even kan er opgelucht adem gehaald worden bij popzalen. Zij hoeven hun agenda voorlopig niet opnieuw overhoop te halen.  

Wel waarschuwt de premier niet te optimistisch te zijn, ‘Het gaat iets beter maar het blijft allemaal buitengewoon fragiel’.  De kans dat de maatregelen weer aangescherpt gaan worden blijft dus aanwezig. Aanstaande dinsdag zal er een persconferentie zijn waarin de maatregelen die zijn afgekondigd op 13 oktober onder de loep worden gelegd. Zo zal er onder anderen gekeken worden hoe we de feestdagen mogen gaan invullen.

Wat valt er zoal te beleven?

Het is natuurlijk geweldig nieuws dat de agenda’s van poppodia voorlopig nog niet geleegd gaan worden. Alleen, welke corona-proof evenementen staan er dan zoal op het programma? Hier een aantal shows op een rijtje.

Residency in TivoliVredenburg

Kyteman (Colin Benders) sloeg in 2015 een nieuwe muzikale koers in en richtte zich op de modulaire synthesizer. Eén van zijn eerste optredens met dit instrument was in Paradiso tijdens het Amsterdam Dance Event.

Van 19 t/m 25 november staat er in TivoliVredenburg Residency op het programma. Een event tot stand gekomen met Colin Benders. Samen met visueel kunstenaar Boris Acket, staat hij een week lang elke avond in de Ronda zaal van Tivoli. Boris Acket is bekend voor zijn werk op DGTL en de School, waar hij vaker terug te vinden is. Residency is een vervangend programma voor het dagvullende evenement Etmaal dat eerder was aangekondigd. Een evenement dat wegens de aangescherpte maatregelen is verplaatst. Etmaal is voorlopig verplaatst naar 13 en 14 februari. Bij Residency kan er volgende week alvast even geproefd worden aan wat er komen gaat in februari.

Colin Benders, ook wel bekend als Kyteman, is een man met veel talenten. in 2009 brak hij door onder de naam Kyteman met zijn zelf samengestelde Kyteman’s Hiphop Orkest. Deze naam veranderde drie jaar later in The Kyteman Orchestra. The Kyteman Orchestra speelde op bijna elk festival in de zomer van 2012. Tegenwoordig treedt Benders voornamelijk solo op, onder zijn eigen naam. Onlosmakelijk verbonden met gigantische synthesizers is Benders inmiddels een gevestigde naam in de Nederlandse muziekindustrie. Voor de digitale editie van Lowlands 2020 speelde hij drie uur lang als een hypnotiserend schouwspel voor een online publiek. Als je je ogen dicht deed leek het net alsof je je waande in een overvolle Bravo op de zaterdagnacht. Ook al was het maar voor heel even.

Spinvis komt naar Paradiso

Op 18 en 19 december kunnen we genieten van vier intieme shows van Spinvis in Amsterdam. Misschien wel de meest eigenzinnige artiest van Nederlandse bodem. Niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene is Spinvis steevast terug te vinden bij verschillende poppodia en festivals. Met zijn soms moeilijk te volgen nummers maar inmiddels herkenbare sound kunnen wij ons een wereld zonder Spinvis niet meer indenken. Oorspronkelijk stond er één concert op het programma in Paradiso. Deze is vanwege de corona maatregelen opgesplitst in vier kleintjes. Paradiso heeft strikte maatregelen getroffen om concerten toch door te laten gaan. Zo zijn er aangewezen looproutes en alleen nog maar zitplaatsen in de zaal.

Eefje de Visser in de Effenaar

Zangeres Eefje de Visser komt op 16 januari naar de Effenaar in Eindhoven. Wederom gaat het om een verplaatste show die in eerste instantie plaats zou vinden op 24 oktober. De zangeres was eerder al terug te vinden op verschillende festivals. Haar optreden op Into The Great Wide Open in 2019 werd door het NRC uitgeroepen tot beste show van het festival. Haar vierde en laatste album Bitterzoet kwam begin dit jaar uit. Uitgerust met de singles ‘Parade’ en ‘Zwarte Zon’ die inmiddels niet meer van de radio weg te slaan zijn. In de eerste maand van het nieuwe jaar is ze terug te vinden in een aantal poppodia, waaronder de Effenaar.