Tot 13 augustus geen festivals door nieuwe coronamaatregelen

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Wegens oplopende besmettingen besluit het demissionair kabinet om festivals tot ten minste 13 augustus niet te laten doorgaan. Door de nieuwe coronamaatregelen is ook het doorgaan van festivals die vlak daarna op de planning staan, zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole, onzeker.

Door de razend snel oplopende coronabesmettingen kondigde het demissionair kabinet aan dat festivals tot 13 augustus alleen onder voorwaarden doorgaan. Dat betekent dat ze alleen toegestaan worden wanneer er 1,5 meter afstand kan worden gehouden en het publiek kan blijven zitten. Voor veel festivals is dit niet haalbaar en dus moet de stekker er noodgedwongen worden uitgetrokken. Onder andere Solar (29 jul t/m 2 aug), Dekmantel (6 t/m 8 augustus), Loveland (7 en 8 augustus) en Milkshake (31 juli en 1 augustus) zijn er de dupe van.

Eerder werd gesproken over het afschaffen van Testen Voor Toegang, dat blijkt toch niet zo te zijn. Als een evenement Testen Voor Toegang toepast is 2/3 van de normale capaciteit toegestaan. Mocht het evenement ervoor kiezen hier geen gebruik van te maken, dan is slechts 1/3 van de capaciteit toegestaan. Naast dat festivals in de knel komen, moeten ook discotheken en clubs vanaf vrijdagavond weer hun deuren sluiten. Ook zij zijn tot ten minste 13 augustus dicht.

Kort geding tegen de overheid

Een deel van geraakte festivals laat het niet zitten bij de nieuwe coronamaatregelen. Concert- en festivalorganisator ID&T spant een kort geding aan tegen de overheid. Tegen de NOS laat directeur Van Straalen weten met stomheid geslagen te zijn. Het stoort de directeur van ID&T dat twee weken geleden veel openging, terwijl het nog niet goed geregeld was en er geen overleg was met de branche: “Ze denken dat we even een podiumpje neerzetten en wat artiesten regelen. Maar we bouwen hele steden, daar zijn we nu al mee bezig”, aldus Van Straalen tegenover de NOS.

Gevolgen voor Lowlands

De coronamaatregelen zijn harde klappen voor de evenementenbranche en de livesector. Vorige week nog begon Lowlands aan de opbouw van het terrein. De stemming was destijds optimistisch en de toekomst zag er rooskleurig uit. De stemming is inmiddels 180 graden gedraaid. Hoewel Lowlands en Down The Rabbit Hole pas na 13 augustus plaats vinden, maakt de organisatie van de festivals zich ernstige zorgen.

In een statement geven zowel Lowlands, als Down The Rabbit Hole aan in een onmogelijke situatie te zitten: ”Hierdoor (de nieuwe coronamaatregelen, red.) worden we door de overheid in de onmogelijke situatie gemanoeuvreerd dat we pas half augustus weten of het festival kan doorgaan. Dat is een onrealistische situatie.” Beide festivals geven aan dat het bezoekers, leveranciers, artiesten en andere betrokkenen niet tot half augustus aan het lijntje kan houden.

Bij OP1 heeft Lowlands directeur Eric van Eerdenburg aangekondigd in gesprek te gaan met de overheid. Dit gesprek vindt aanstaande maandag plaats. Ook geeft de festivaldirecteur aan rond 22 juli duidelijkheid te willen over het doorgaan van Lowlands. Dat is ongeveer een maand voor aanvang van het festival.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2021

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 27-29 augustus 2021
Line-up
Gorillaz
Doe Maar
Disclosure
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.