Eric van Eerdenburg: “Programma Lowlands 2021 staat zo goed als klaar”

Photo: Bart Heemskerk (Lowlands 2018)

Frank van der Lende gaat in gesprek met Eric van Eerdenburg, de baas van Lowlands. Deze week kon hij eindelijk praten waar hij het liefst over praat: de festivalzomer met in het bijzonder Lowlands 2021. De tranen voor afgelopen zomer worden drooggedept en er wordt plaatsgemaakt voor het optimisme van aankomend festivalseizoen. Wat is er al bekend over de line-up en hoe gaat Lowlands 2021 eruit zien?

Radio-dj Frank gaat op bezoek in Amsterdam Noord, waar de woonboot van de festivaldirecteur ligt. Daar gaan ze met z’n tweeën een blokje om. Eric vertelt dat hij zeker niet stilzit. De programmering voor Lowlands 2021 is namelijk al zo goed als rond. “We gaan ervan uit dat het doorgaat en we moeten er ook vanuit gaan dat het doorgaat, want anders is het niet klaar op het moment dat ze (het kabinet, red.) zeggen dat het doorgaat,” aldus Eric. Er is dus al heel wat werk in het festival gestopt. Of dat allemaal voor niets is, dat moet nog duidelijk worden. En dat is energieslurpend, volgens Eric.

De afgelopen festivalloze zomer

Frank en Eric blikken ook terug op de dag dat Mark Rutte vertelde dat de festivalzomer van 2020 niet door zou gaan. “Soms zat ik echt wel te janken voor de tv,” vertelt Eric. Voor iedere festivalliefhebber deed dit pijn. Frank zelf was in maart 2020 nog optimistisch over de doorgang van Lowlands. Maar toen het moment eenmaal daar was moest Eric gelijk aan de slag. Een oneindige lijst van mensen om af te bellen lag op zijn schoot.

Hoe gaat LL eruit zien?

Halverwege het interview nemen ze plaats op een bankje en gaat de koekjestrommel open. “We zijn nog bezig met boeken, maar er staat al een heel internationaal programma klaar,” vertelt Eric over de aankomende editie. Afhankelijk van andere Europese landen straalt hoofdpodium de Alpha straks met internationale artiesten. Maar mochten de andere landen hun festivalzomer afblazen, dan wordt Lowlands 2021 rijkelijk gevuld met Nederlandse acts. Frank en Eric speculeren over hoe Lowlands 2021 eruit gaat zien, met het belangrijkste doel dat het überhaupt door moet gaan. Zo niet met 50.000 mensen in één weekend, dan maar verspreid over drie weekenden met wat minder mensen.

“Op naar Lowlands 2021”

Een aantal artiesten van de line-up van 2020 maken ook weer kans om aankomend jaar op Lowlands te verschijnen. Foals, Yungblud en Glass Animals zijn al aangekondigd voor het Spaanse festival Mad Cool en stonden op de lijst voor Lowlands 2020. Aangezien zij in de zomer van 2021 dus in Europa zijn, is er een kans dat ze ook op de programmering van Lowlands 2021 te zien zijn.

De festivalbaas ziet het in ieder geval positief in: “Het mag nu niet, maar iedereen wilt wel. Op het moment dat het weer mag, dan wordt het extra fantastisch.” Frank voegt daar aan toe dat doordat de vanzelfsprekendheid weg is, je pas ziet wat je hebt. Bij beide mannen borrelt het gevoel van een zomer met Lowlands. “Op naar Lowlands 2021,” vertelt Frank met een brede glimlach op zijn gezicht. Het gehele interview is hieronder te bekijken.

Lowlands 2021 From Home

Dit weekend geen Lowlands. Alweer. Dat hakt erin, maar aan ons allen de taak om de vibe van het door ons zo geliefde polderfestival springlevend te houden. Het is dus (toch nog) Lowlands-week op Festileaks. We pakken de hele week uit met tal van specials rondom Lowlands: van een online escape room, via een reeks terugblikken en artiest spotlights tot een verkiezing naar de beste LLine-up ooit. Share the LLove!

Lowlands Logo

Lowlands 2002

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 23-25 augustus 2002
Tickets Niet meer beschikbaar.