Mogelijk ‘coronagarantiefonds’ voor Nederlandse evenementen in 2021

1188
DTRH Frank Carter Crowdsurf
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Mogelijk komt er na het voorbeeld van Duitsland ook een garantiefonds voor evenementen in Nederland. Dat kondigde minister Van Engelshoven maandagavond aan. Zo’n fonds kan de financiële risico’s die bijvoorbeeld festivalorganisatoren lopen door de pandemie, deels opvangen.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil meer perspectief bieden voor organisatoren. Dat vertelt ze op de radio bij Zes Uur Cultuur. Veel grootse evenementen hebben een ingewikkeld kostenplaatje. Festivals maken bijvoorbeeld het hele jaar door kosten ter voorbereiding van dat ene weekend. In dat weekend moeten al die kosten vervolgens terugverdiend worden. Nu het onzeker is of festivals wel plaats kunnen vinden, kunnen organisatoren daarom wat voorzichtiger zijn met de uitgaven die ze doen in aanloop naar het evenement. Een garantiefonds zou deze risico’s opvangen: festivals kunnen hun voorbereidingen voortzetten. Als de pandemie de doorgang van het festival uiteindelijk blokkeert, krijgen organisatoren een deel van de gemaakte kosten vergoed.

Van Engelshoven is nog in gesprek met andere ministers over het garantiefonds. Ze spreekt specifiek over evenementen die in de tweede helft van 2021 gepland staan. Het zou organisatoren meer ruimte geven. Op deze manier kunnen ze wat meer risico nemen zonder zelf volledig voor de kosten op te draaien. Naast een garantiefonds zet men ook in op proefevenementen. “We willen op 15 januari beginnen met field labs waar 500 bezoekers terecht kunnen”, zegt de minister. Sneltesten en nauwe samenwerking met het RIVM maken dit mogelijk.

Nederland is niet het enige land dat hiermee bezig is. Onze oosterburen gingen ons al voor. Het Duitse ministerie van Financiën maakte 2,5 miljard euro vrij voor de evenementenindustrie. Evenementen die in de tweede helft van 2021 eventueel niet door kunnen gaan door het coronavirus, worden in Duitsland deels vergoed. Ook in België en Oostenrijk bestaan sinds kort zulke regelingen.

Kunst en cultuur in crisistijd

Maandagavond stond NPO Radio 1 met Zes Uur Cultuur volledig in het teken van kunst en cultuur. “Het is geen makkelijk jaar geweest. In zo’n jaar vol tegenslagen bieden kunst en cultuur troost. Daarom gaan de VPRO en de NTR zes uur lang in gesprek met mensen die ons met hun werk troosten, raken en inspireren”, zo luidt de gedachte achter de show.

Vragen als ‘Hoe kan het dat er nog geen groot theater failliet is?’ en ‘Hoe gaan landen om ons heen om met cultuur in coronatijd?’ komen aan bod. Naast muziek worden ook onder andere literatuur, beeldende kunsten en theater als onderwerpen behandeld. Je kunt de volledige uitzending nog terugluisteren.

Student Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter in de zomer en naar Carnaval in de winter. Wisselt naadloos van Lana Del Rey naar TOOL en dan weer van Pearl Jam naar Interpol.