Koningsdag Fieldlab-festival gaat niet door

101
DTRH
Photo credits: Festileaks / Kamiel Scholten

Treurig nieuws voor de mensen die een kaartje hadden gekocht voor het 538 Koningsdagfestival. Het testfestival heeft geen vergunning gekregen en gaat daarom niet door. Ook het testfestival in Lichtenvoorde is uitgesteld naar een later moment.

Het 538 Koningsdagfestival, waar 10.000 bezoekers aanwezig zouden zijn, gaat toch niet door. De gemeente Breda heeft geen vergunning afgegeven voor het testfestival, dat moest aantonen hoe massale evenementen veilig georganiseerd kunnen worden in coronatijd. Het feest maakte deel uit van een nieuwe reeks Fieldlab-evenementen. In maart waren de testfestivals kleingschaliger. Dit Koningsdagfestijn moest kennis opleveren over de preventieve maatregelen op een grotere schaal.

Maatschappelijke onrust

De belangrijkste reden die de gemeente Breda geeft voor het niet verlenen van een vergunning, is de maatschappelijke onrust en de openbare orde. “De politie krijgt steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken, met alle veiligheidsrisico’s van dien”, aldus burgemeester Paul Depla in een verklaring. Daarnaast gaf ook de Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR) een negatief advies over het testfestival.

De bezoekers die een kaartje hebben gekocht voor het 538 Koningsdagfestival, krijgen hun geld terug. Lees hieronder het statement van Radio 538:

Petitie tegen het 538 Koningsdagfestival

De afgelopen week kwam er veel kritiek op het testfestival. Een petitie tegen het feest in Breda werd 370.000 keer ondertekend. Het kabinet liet de beslissing over het wel of niet doorgaan van het festival over aan de gemeente Breda.

De petitie was een initiatief van een arts in het Bredase Amphia Ziekenhuis. Hij noemde het feest “een slag in het gezicht van verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijst, hun naasten en anderen”. Ook de horecaondernemers uit Breda waren boos over het evenement.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Tot nu toe is dit festival het enige testfestival dat is afgelast. Het testfestival in Lichtenvoorde dat in mei zou plaatsvinden is uitgesteld naar een later moment. De overige Fieldlabevenementen die eerder zijn aangekondigd, gaan vooralsnog wel door.

Vanaf 2014 ben ik iedere zomer wel op een aantal festivals te vinden. Nog steeds een groot fan van pop-punk. Mijn all-time favoriete band is Green Day, verder vind ik Sum 41, Linkin Park en Muse helemaal geweldig. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig het fotograferen van concerten en het verzamelen van platen. :)