Primavera Sound 2019 wint Festival Award voor ‘Beste Line-up’

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Festileaks heeft de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2019 bekendgemaakt, de publieksprijzen voor festivals. Ruim 14.000 festivalgangers deelden afgelopen seizoen rapportcijfers uit in zeven vaste categorieën. Het Spaanse Primavera Sound gaat er vandoor met de Festival Award 2019 voor ‘Beste Line-up’.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2019.

1. Primavera Sound (8.9)

Rosalía, beste line-up
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Primavera Sound pakt de Festival Award voor ‘Beste Line-up van 2019’. Het Spaanse festivals gaf dit jaar een duidelijk signaal af: onder de noemer ‘The New Normal’ bestond ruim de helft van het affiche uit vrouwelijke acts. Is dat de reden waarom ze de award winnen? Nee, dat komt omdat ze simpelweg de spannendste acts van de zomer hadden. De Primavera-poster bestond uit uitsluitend must-see shows. Wij noemen een Janelle Monáe, een Carly Rae Jepsen, een Christine and the Queens, een Solange, een Rosalía, een Loyle Carner, een Lizzo, een Robyn. Acts die de zomer van 2019 zouden gaan bepalen stonden al in mei zeer knap verzameld op Primavera Sound 2019. Een terechte gouden plak!

2. Hurricane (8.8)

Tame Impala - Hurricane 2019
Photo: Malte Schmidt (Hurricane 2019)

Het Duitse Hurricane Festival wist dit jaar harten te veroveren met een poster vol gitaren. Waar menig festival al in haar handjes zou knijpen bij het boeken van Foo Fighters en The Cure als afsluiters van verschillende dagen, zet Hurricane ze vrolijk op één festivaldag neer. Boek daarnaast voor de overige 2 dagen nog Mumford & Sons, 2019-must see Tame Impala en plaatselijke helden Die Toten Hosen. Je weet dat je dan al meedingt om de felbegeerde award. Vul je dan je line-up ook nog op met grote publiekslievelingen als Wolfmother, Parkway Drive, Christine & The Queens en Interpol? Dan heb je ‘m in de pocket: de zilveren plak is voor Hurricane Festival 2019.

3. Bilbao BBK Live (8.6)

Festival Award, beste line-up, bilbao bbk, the strokes
Photo: Ioana Maftei

De line-up van Bilbao BBK 2019 kunnen we omschrijven als een affiche vol grote sterren, maar dan net even wat anders. Niet de grote bands van twintig jaar geleden, maar de spannende nieuwe projecten van het heden. En dus: niet Oasis, maar Liam Gallagher. Niet Damon Albarns Blur of Gorillaz, maar Damon Albarns The Good, The Bad & The Queen. Niet Radiohead, maar Thom Yorke Tomorrow’s Modern Boxes. En vooruit, een uitzondering maken we voor The Strokes. Maar diens optredens zijn dan weer dusdanig zeldzaam en bijzonder dat ze eigenlijk per definitie relevant zijn. Onder andere IDLES, Rosalía, Vince Staples, Suede en Weezer maken het affiche compleet. De Basken mogen trots zijn!

4. Mad Cool (8.4)

The National / Matt Berninger
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Vorig jaar waren ze nog de beste, dit jaar grepen ze net naast het podium. Mad Cool Festival verdiende de knappe vierde plek door enkele van de meest relevante acts van de afgelopen zomer te boeken. Zo konden bezoekers in Madrid genieten van een line-up met onder andere The 1975, Vampire Weekend, Jon Hopkins, The Cure en Jorja Smith. De echte klapper was echter de headline-show van The National. Als enige festival in deze top 5 wist Mad Cool de Festivalact van 2019 te boeken. Bovendien wist ook de onderkant van de poster te boeien met opkomend talent zoals Black Midi en onze eigen Pip Blom.

5. Graspop (8.3)

Kiss - Graspop 2019
Photo: Stijn Verbruggen (Graspop Metal Meeting 2019)

Het mag eigenlijk geen verrassing meer zijn: ook in 2019 wist Graspop het neusje van de metal-zalm naar Dessel te halen. Met Sabaton, Slipknot, Kiss, Within Temptation en Gojira op de line-up van Graspop Metal Meeting 2019, hoefde het headbangen nooit te stoppen. Bovendien werd deze editie van het metal-festival extra speciaal gemaakt door de afscheidsshows van Slayer en Lynyrd Skynyrd. Vorig jaar wisten ze ook al de Festival Award top 5 voor ‘Beste Line-up’ te behalen en ook in 2019 heeft Graspop de hoge verwachtingen weer waargemaakt.

Over de Festileaks Festival Awards

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Op 51 festivals verspreid over heel Europa vroegen we festivalgangers naar een rapportcijfer voor de zeven belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, logistiek en – nieuw dit jaar – duurzaamheid. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2019 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Lollapalooza, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.

Festileaks.com is de online ontmoetingsplek voor het verkrijgen en delen van de laatste nieuwtjes, geruchten en ervaringen van en over festivals en evenementen. Na de winst in 2018, is de festivalwebsite in 2019 opnieuw genomineerd voor Website van het Jaar.

Bilbao BBK Live Logo

Bilbao BBK Live 2024

Locatie
Spanje
Bilbao, Spanje
Datum 11-13 juli 2024
Line-up
Arcade Fire
Massive Attack
Jungle
Tickets Kopen