Festivalact Top 100: vijf redenen waarom Altın Gün de beste festivalact ooit is

314
Photo: BliP Agency

Festivalact top 100: Altın Gün is voor mij een geweldige ontdekking. Van de eerste keer dat ik ze zag op Motel Mozaïque 2017 in Rotterdam en enorm verrast was, tot een geweldige ervaring op Down The Rabbit Hole 2019, waarbij ik mijn groep vrienden naar de tent meesleurde om de band te zien. De ontmoeting op Best Kept Secret 2018 was ook om niet te vergeten. Deze band heeft het voor elkaar gekregen mij niet bewust te laten voelen hoe ik als een gek stond te dansen en dat gebeurt niet vaak! Ik begrijp het, vergeleken met wereldberoemde acts is dit een controversiële keuze. Toch ga ik je proberen te overtuigen. Vijf redenen waarom Altın Gün de beste act is op de Europese festivals.

Niet dat ik door een half jaar studeren in Istanboel opeens een feeling voor traditioneel Turkse muziek heb gekregen; maar ik vind het wel lekker. Dat vond bassist Jasper Verhulst ook toen hij met Jacco Gardner op tour was in Istanboel en verliefd werd op de traditionele Turkse (psychedelische) rock- en folkmuziek. Met collega-muzikanten van o.a. Jacco Gardner en Mauskovic Dance Band en Turkse zangers Merve Dasdemir en Erdinc Yildiz Ecevit (Verhulst vond hen via een Facebookoproep) vormde hij Altın Gün. De band timmert hard aan de weg en laat dit zien op het grote podium.

1. Passie druipt ervan af

Wat zo ontzettend tof is, is dat het Verhulst gelukt is een band samen te stellen die zowel de sfeer van de traditionele liedjes uit de jaren ‘60 en ‘70 weet te raken als het psychedelische en uptempo gehalte aanzet. Altın Gün is het perfecte voorbeeld van passie voor muziek ‘coming to fruition’. Hoe de liefde voor een bepaalde stijl van muziek je kunt betoveren. Soms heb je muzikanten die heel apathisch op een podium staan. Bij Altin Gün zie je de liefde voor de muziek er vanaf druipen.

2. Toffe combinatie van stijlen

De band voegt swingende baslijnen en elektronische vibes toe aan Turkse klassiekers. Ze noemen zichzelf dan ook geen coverband, maar een folkband die de ‘standards’ herinterpreteert. Zie het Turkse origineel als het oog van de storm, waar de psychedelische muziek met upbeat elektronische randjes omheen raast. Net als een storm sleurt Altın Gün je keihard mee hun ziel in. Niet op de laatste plaats door Dasdemir en Yildiz Ecevit, die zingend en spelend op de saz (een traditioneel Turks snaarinstrument) die sfeer opwekken.

3. Muziek voor iedereen

Altın Gün brengt niet alleen stijlen samen, maar ook mensen. Zij kunnen werkelijk op elk festival spelen, het zal iedereen aanspreken. De dansers en swingers, de stille genieters, de afgeleide zielen op hun mobiel, de bescheiden bezoekers en de schreeuwlelijken, zij die zijn meegetrokken en zij die per ongeluk langslopen. Iedereen krijgt een dikke glimlach op het gezicht. Is dat niet waar een festival om draait?

4. Onverwachts feest

Je kunt niet anders dan dansen. Ik spreek uit ervaring. De festivalganger die het hele lichaam stil kan houden bij het horen van Altın Gün, bestaat niet. De band heeft dit gelukkig zelf ook. Hoe zij staan te swingen is enorm aanstekelijk. Wat werkt is het idee dat je opeens bij Turkse psychedelische muziek staat te dansen als een malle waar je dat in eerste instantie niet verwacht.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

5. De hele dag door

Altın Gün is geen headliner of knallende afsluiter. Altın Gün is wél een garantie voor een feestje, voor misschien wel het mooiste uur van de dag. Dit uur kan mij niet lang genoeg duren, want deze muziek is zó aanstekelijk. Het werkt verbindend want echt iedereen geniet. Voor mij is dit de kern van een festivalact. Daarom zie ik in met Festivalact Top 100 Altın Gün als een act die nog jaren de Europese festivals zal verrijken.

Festivalacts Top 100 Aller Tijden

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een extra grote editie van de FAT 100. Festileaks countert die festivaldip met de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

De stemperiode liep van maandag 18 tot en met woensdag 27 januari. Op vrijdag 29 januari wordt de winnaar bekend. Een dag later, op zaterdag 30 januari tussen 15:00 en 18:00, delen we tijdens een speciale Festivalacts Top 100 uitzending op KINK Indie de rest van de lijst.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018) en The National (2019).

Afgestudeerd mediakenner én Rotterdamse barman. Als het maar gitaren en gevoel heeft; Radiohead, LCD Soundsystem, The National, komt u maar! Wat meer? U2, Nick Cave, Talking Heads. Ook niet vies van wat electro/techno hier en daar.