Festivalact Top 100: vijf redenen waarom Altın Gün de beste festivalact ooit is

Photo: BliP Agency

Festivalact top 100: Altın Gün is voor mij een geweldige ontdekking. Van de eerste keer dat ik ze zag op Motel Mozaïque 2017 in Rotterdam en enorm verrast was, tot een geweldige ervaring op Down The Rabbit Hole 2019, waarbij ik mijn groep vrienden naar de tent meesleurde om de band te zien. De ontmoeting op Best Kept Secret 2018 was ook om niet te vergeten. Deze band heeft het voor elkaar gekregen mij niet bewust te laten voelen hoe ik als een gek stond te dansen en dat gebeurt niet vaak! Ik begrijp het, vergeleken met wereldberoemde acts is dit een controversiële keuze. Toch ga ik je proberen te overtuigen. Vijf redenen waarom Altın Gün de beste act is op de Europese festivals.

Niet dat ik door een half jaar studeren in Istanboel opeens een feeling voor traditioneel Turkse muziek heb gekregen; maar ik vind het wel lekker. Dat vond bassist Jasper Verhulst ook toen hij met Jacco Gardner op tour was in Istanboel en verliefd werd op de traditionele Turkse (psychedelische) rock- en folkmuziek. Met collega-muzikanten van o.a. Jacco Gardner en Mauskovic Dance Band en Turkse zangers Merve Dasdemir en Erdinc Yildiz Ecevit (Verhulst vond hen via een Facebookoproep) vormde hij Altın Gün. De band timmert hard aan de weg en laat dit zien op het grote podium.

1. Passie druipt ervan af

Wat zo ontzettend tof is, is dat het Verhulst gelukt is een band samen te stellen die zowel de sfeer van de traditionele liedjes uit de jaren ‘60 en ‘70 weet te raken als het psychedelische en uptempo gehalte aanzet. Altın Gün is het perfecte voorbeeld van passie voor muziek ‘coming to fruition’. Hoe de liefde voor een bepaalde stijl van muziek je kunt betoveren. Soms heb je muzikanten die heel apathisch op een podium staan. Bij Altin Gün zie je de liefde voor de muziek er vanaf druipen.

2. Toffe combinatie van stijlen

De band voegt swingende baslijnen en elektronische vibes toe aan Turkse klassiekers. Ze noemen zichzelf dan ook geen coverband, maar een folkband die de ‘standards’ herinterpreteert. Zie het Turkse origineel als het oog van de storm, waar de psychedelische muziek met upbeat elektronische randjes omheen raast. Net als een storm sleurt Altın Gün je keihard mee hun ziel in. Niet op de laatste plaats door Dasdemir en Yildiz Ecevit, die zingend en spelend op de saz (een traditioneel Turks snaarinstrument) die sfeer opwekken.

3. Muziek voor iedereen

Altın Gün brengt niet alleen stijlen samen, maar ook mensen. Zij kunnen werkelijk op elk festival spelen, het zal iedereen aanspreken. De dansers en swingers, de stille genieters, de afgeleide zielen op hun mobiel, de bescheiden bezoekers en de schreeuwlelijken, zij die zijn meegetrokken en zij die per ongeluk langslopen. Iedereen krijgt een dikke glimlach op het gezicht. Is dat niet waar een festival om draait?

4. Onverwachts feest

Je kunt niet anders dan dansen. Ik spreek uit ervaring. De festivalganger die het hele lichaam stil kan houden bij het horen van Altın Gün, bestaat niet. De band heeft dit gelukkig zelf ook. Hoe zij staan te swingen is enorm aanstekelijk. Wat werkt is het idee dat je opeens bij Turkse psychedelische muziek staat te dansen als een malle waar je dat in eerste instantie niet verwacht.

5. De hele dag door

Altın Gün is geen headliner of knallende afsluiter. Altın Gün is wél een garantie voor een feestje, voor misschien wel het mooiste uur van de dag. Dit uur kan mij niet lang genoeg duren, want deze muziek is zó aanstekelijk. Het werkt verbindend want echt iedereen geniet. Voor mij is dit de kern van een festivalact. Daarom zie ik in met Festivalact Top 100 Altın Gün als een act die nog jaren de Europese festivals zal verrijken.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar Parcels de neiging heeft om alle woorden aan elkaar te schrijven, gaan wij dat hier niet doen. Dan is het namelijk onmogelijk om dit stuk te lezen en gaat Parcels de Festivalacts top 100 niet halen. En met een reden willen we dat niet. Want de funky riffs van nummers zoals Tieduprightnow en Overnight doen elk festivalbezoeker alle zorgen vergeten. En met Somethinggreater (Een moderne festivalanthem?) hebben ze een perfecte closer van hun set. Jammer dat ze deze juist op Rock Werchter niet konden spelen

Altin Gün

Exotisch Nederlands trots! De Turkse band Altin Gün, uit Amsterdam, heeft deze zomer niet stilgezeten. Onder andere festivalkrakers Rock Werchter, Primavera Sound, Lowlands en Best Kept Secret stonden op hun uitgebreide programma. Het zou dus zonde zijn als deze prominente naam op de internationale festivalaffiches de Festivalacts top 100 niet haalt. De twijfel is hoorbaar; was het dan niet goed genoeg? Bekijk hierboven twee nummers, met Süpürgesi Yoncadan terug en die twijfels zijn meer dan weggenomen.

The Chats

Wij weten het eigenlijk wel zeker. Het gaat The Chats helemaal niks boeien of zij in de lijst komen. Deze Australische, wij hebben schijt aan alles, punkbank is bekend geworden met hun (internet)hit Smoko. En is op die voet stug door gegaan de laatste jaren. Geef The Chats een biertje, drie akkoorden en een bullshit onderwerp om over te zingen en niks blijft meer veilig.

Noisia

Noisia
Photo: Frederiek Bosch

Noisia sluit af, voor goed. Nog één laatste album en nog één optreden op Lowlands. Het was een afscheidsfeestje om nooit te vergeten. Noisia is een legendarische naam in de internationale drum and bass wereld, maar is aan de andere kant de bescheiden Groningse act gebleven. En dat maakte dit laatste optreden emotioneel indrukwekkend. Aan de één kant stond de grote naam Skrillex tijdens dit concert naast hun op het podium. En aan de andere kant riep Noisia de medewerkers van Simplon, de Groningse concertzaal wat 22 jaar Noisia’s huis is geweest, het podium op. Eigenlijk verdienen ze door deze waardige carrière afsluiter al een plek in de lijst, Maar wat ging het ook nog eens gruwelijk los op de Lowlands zondagnacht.