Geen publieke omroep voor Zwarte Cross

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

De Feestfbriek, het bedrijf achter onder andere Zwarte Cross en Mañana Mañana, laat weten dat omroep Stamppot is opgeheven. De omroep heeft het minimum aantal van 50.000 leden niet weten te halen voor de jaarwisseling.

Slechts enkele duizenden mensen hebben zich in 2020 aangemeld als lid van omroep Stamppot. Dat is niet genoeg waardoor er een streep door de omroep gaat. Ook het gelijknamige online platform zal in februari niet ‘live’ gaan. De plannen voor het online platform gaan voor onbepaalde tijd de ijskast in. Pieter Holkenborg, medewerker van De Feestfabriek en secretaris van de omroepvereniging, laat weten dat het dit jaar een te risicovolle investering is.

Geen Mislukking

Ondanks de plannen van tafel zijn geveegd, zien ze het niet als een mislukking bij De Feestfabriek. ”De afgelopen maanden hebben wij ook gebruikt om van alles en nog wat te bedenken. Daarnaast zijn wij door ons omroepinitiatief met diverse creatievelingen, producenten en radio- en tv-makers in contact gekomen die allen op verschillende manieren iets voor ons zouden willen betekenen. Dit laten wij niet op de plank liggen. Sterker nog, wij zijn bijvoorbeeld nu al bezig met het draaien van een eerste documentaireserie over de wereld van de piratenmuziek. De eerste pilot belooft enorm veel goeds en de uiteindelijke serie zullen wij uitzenden via de online kanalen van de Zwarte Cross.”

Met de opheffing van omroep Stamppot worden de pijlen nu gericht op Zwarte Cross en Mañana Mañana. Ondanks de coronacrisis gaat de organisatie positief en met vertrouwen het nieuwe jaar in. Alle voorbereidingen, om beide festivals te laten plaatsvinden, worden getroffen.

Zwarte Cross

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

In 2020 zou de 24ste editie van de Zwarte Cross plaatsvinden. Wegens het coronavirus is het echter geannuleerd. Het beloofde nog wel zo’n legendarische te worden; het zou namelijk voor Tante Rikie de laatste editie zijn. Voor de muzikale lineup stonden oorspronkelijk Chef’SpecialDropkick Murphys, Krezip, Typhoon en nog veel meer gepland.

Het Achterhoekse festival staat vooral bekend om haar randprogramma. Van het brede theaterprogramma en de bioscoop tot de kermisattracties en de iconische crosses: je verveelt je op de Zwarte Cross niet snel. Het is dan ook niet voor niets dat het festival in zowel 2018 als 2019 de Festileaks Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’ in de wacht sleepte.

  • Locatie: Lichtenvoorde
  • Datum: 15 tot en met 18 juli 2021
  • Tickets: kaarten van 2020 blijven geldig voor 2021
  • Meer informatie vind je op de website van het festival.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Onderdeel van het Visual & Design team en de nieuwsredactie. Groot fan van Cera Khin. Verder luister ik graag naar Amelie Lens, Architects, Fresku, Sofi Tukker, Editors, Frans Bauer, Wies, The National en nog wat bands. Ik houd van Carnaval en karaoke.

Meer van Samuel