Advertisement

Meerderheid jongeren bereid tot extra maatregelen om evenementen te bezoeken

BKS 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Uit een onderzoek van Eenvandaag, dat gehouden werd onder festivalgangers tussen de 16 en 35 jaar, blijkt dat er een grote bereidheid is bij het uitvoeren van preventieve maatregelen, als dit zou betekenen dat ze weer naar evenementen kunnen gaan.

Meer dan driekwart (86%) van de deelnemers mist het bezoeken van evenementen. Ze laten weten dat het een vorm van ontspanning is. Ook geven de deelnemers aan het sociale aspect te missen: met een vriendengroep zijn, bekenden tegenkomen en nieuwe mensen ontmoeten.

Om weer naar evenementen te kunnen zijn de deelnemers bereid om zich aan extra maatregelen te houden. Op de vraag “Wat zou je wel of niet doen, als het zou betekenen dat je naar een concert of muziekfestival kan?” kwamen de volgende positieve antwoorden:

  • Naam en nummer achterlaten bij binnenkomst – 88%
  • Lichaamstemperatuur opmeten bij binnenkomst – 87%
  • Vooraf een coronatest doen – 63%
  • Ter plekke een sneltest doen – 76%
  • Vaccinatiebewijs tonen – 61%

Tegelijkertijd is een stuk minder bereidheid om zich tijdens het festival aan bepaalde regels te houden. Slechts 20% van de deelnemers gaat akkoord met het niet meezingen tijdens een concert. Verder zou 39% op één plek willen blijven (staan of zitten) tijdens optredens.

Festivalzomer 2021

Een deel van de deelnemers zien het somber in voor de festivalzomer van 2021. 32% van de deelnemers verwacht dat het pas 2022 mogelijk wordt om naar een muziekfestival in Nederland te kunnen gaan. Toch is er een aanzienlijke groep (22%) die denkt dat we in juli/augustus van dit jaar weer naar een festival in Nederland kunnen gaan.

Benieuwd naar de volledige uitkomst van het onderzoek? Het rapport van het onderzoek check je hier.