‘Prik ook ‘s nachts en red daarmee het festivalseizoen’

EXIT Festival

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) zegt dat GGD’s ook ‘s nachts moeten gaan vaccineren om het festivalseizoen van 2021 te redden. Volgens hen moet er dag en nacht geprikt gaan worden.

“De tijd dringt,” zegt Berend Schans, directeur van VNPF tegen het AD. Hij waarschuwt het kabinet dat het vaccinatie tempo flink omhoog moet, anders kan er geen festivalseizoen plaatsvinden aankomende zomer. En dat is foute boel. “We kunnen het ons niet veroorloven een tweede evenementenzomer te missen, want dan staat er straks een nog groter deel van de 100.000 mensen op straat en ligt een branche, die goed is voor 7,4 miljard euro omzet, compleet op zijn gat,” aldus Schans.

De Nederlandse evenementenbranche kijkt enigszins jaloers naar het vaccinatieprogramma van Israël, waar na drie weken al 20% van de bevolking is gevaccineerd. “Zo moeten wij dat ook gaan doen, gewoon naald erin en knallen,” vindt Schans. In Nederland zijn er inmiddels zo’n 45.000 zorgmedewerkers gevaccineerd. Volgens minister Hugo de Jonge zal de gehele Nederlandse bevolking in het najaar ingeënt zijn, als alles mee zit. VNPF denkt dat dit te laat is om het festivalseizoen van 2021 te redden.

Duidelijkheid in februari

Al eerder werd duidelijk dat de Nederlandse evenementenbranche uiterlijk 1 februari duidelijkheid nodig heeft vanuit het kabinet over het festivalseizoen van 2021. Een eventueel garantiefonds zou hier een rol in kunnen spelen. Op die manier zouden de festivalorganisaties financieel geholpen kunnen worden, mochten de festivals uiteindelijk toch niet doorgaan. De woordvoerder van minister van Engelshoven liet weten dat het kabinet ergens begin februari uitsluitsel geeft over dit plan.

Proefevenement

Gelukkig kwam er onlangs ook positief nieuws vanuit Spanje. Daar waren 0 besmettingen bij een testevenement van Primavera Sound. Bezoekers werden van tevoren getest door middel van een sneltest. Dit biedt wellicht perspectief voor de komende festivalzomer.