Primavera-proefevenement brengt hoopvolle uitslag naar buiten: geen besmettingen

Photo: Joris Bakker / Festileaks

Primavera Sound ondersteunde een proefevenement in Barcelona met ruim duizend deelnemers. De uitslag: geen nieuwe coronabesmettingen. Deze uitkomst kan een hoopvolle betekenis hebben voor toekomstige evenementen en festivals.

Primavera Sound, een jaarlijks festival in Barcelona, publiceert samen met een stichting en een ziekenhuis de resultaten van de PRIMA-CoV-studie. Op 12 december werd het Sala Apola-evenement gehouden, om te testen of een concert zonder veiligheidsafstand, maar met sneltest en PCR-test, alsnog besmettingen zou brengen. Na afloop blijkt dat er bij het evenement geen enkele besmetting met het coronavirus heeft plaatsgevonden. De drie organisaties zien het als een zeer nuttige uitkomst voor de toekomstige evenementen in overdekte locaties.

Hoe zag deze test er dan uit?

Het concert duurde tweeënhalf uur, met op het programma: twee dj-sets en twee bands. Alle 1047 deelnemers waren tussen de 18 en 59 jaar oud en hadden de afgelopen veertien dagen geen corona gehad. Ze hoefden geen afstand te houden, en mochten zo veel zingen en dansen als ze wilden. Wel werden er een aantal veiligheidsmaatregelen genomen. Zo waren drankjes alleen toegestaan in een speciale ruimte met een bar. Mondkapjes mochten tijdens het drinken even af, maar moesten verder overal op. Bij binnenkomst kregen alle bezoekers hetzelfde mondmasker. De mensen die het concert hadden bijgewoond verklaarden dat ze genoten hadden en zich niet beperkt voelden door de maatregelen.

Testen, testen, testen

Deelnemers hadden alleen een negatieve sneltest nodig om bij het evenement binnen te komen. Van alle deelnemers gingen er 463 daadwerkelijk naar het concert en 496 niet; zij dienden alleen als controletak. In de groep die naar het concert is geweest zat geen enkele besmetting. Bij de controlegroep waren twee mensen positief getest, maar die werden er door beide testen direct uitgevist. Daarom werd het bijwonen van een evenement uitgevoerd door de reeks veiligheidsmaatregelen. Acht dagen na het concert kwam de gehele groep deelnemers weer terug om een PCR-test af te nemen, om eventuele besmettingen bij het experiment te herkennen.

Ook Primavera Sound valt onder de vele festivals die afgelopen jaar werden afgelast. Hopelijk kan de uitslag van dit experiment meer perspectief bieden voor de evenementenbranche en voor alle festivalsgangers. In januari gaan ook in Nederland de proefevenementen met sneltesten van start.