Evenementensector hoort uiterlijk begin februari over garantiefonds

536
Lowlands 2019 Sfeer / Alpha
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Begin februari hoort de evenementensector of het kabinet iets ziet in een plan om een garantiefonds in te richten. Met dat fonds kunnen bijvoorbeeld festivalorganisatoren geholpen worden als de aankomende festivalzomer tegenvalt.

Gisteren kwam het bericht naar buiten dat de evenementensector uiterlijk begin februari iets te horen krijgt over een garantiefonds. Dit komt overeen met de deadline die de Alliantie voor Evenementenbouwers maandag stelde in een brandbrief aan het kabinet. Uiterlijk 1 februari moet er een garantiefonds zijn. Met dat fonds helpt het kabinet organisatoren risico te nemen. De woordvoerder van minister van Engelshoven laat weten dat het kabinet uiterlijk begin februari uitsluitsel geeft over dit plan.

Start organisatie festivals

Essential 2019 / Publiek
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Op dit moment kunnen de organisatoren niet vooruit met het organiseren van hun festivals. Eerder gaf MOJO al aan dat er uiterlijk begin februari duidelijkheid moet komen of Lowlands door kan gaan in 2021. Dit heeft te maken met de vervolgstappen voor de voorbereidingen van het festival. Er moet duidelijkheid komen over een financiële tegemoetkoming voor het geval dat corona er weer voor zorgt dat de festivals niet door kunnen gaan. Zolang die er niet is kunnen ze hier niet mee van start gaan.

Garantiefonds en andere landen

Minister Ingrid van Engelshoven liet vorige maand al weten dat ze wel iets ziet in een garantiefonds. Ze heeft die wens ook kenbaar gemaakt bij minister Wopke Hoekstra (van Financiën). Belangrijk hierbij zijn ook de voorwaarden waaronder de overheid garant wil staan. Zo kan het dat de sector de bedragen later alsnog terug moet betalen. Duitsland heeft 2,5 miljard euro uitgetrokken voor een dergelijk garantiefonds. Dit zodat organisaties kunnen beginnen met het plannen van evenementen in de tweede helft van 2021. Ook in Oostenrijk en België trekt de regering geld uit voor een garantiefonds. Daarbij geldt de regel: Gaat het evenement door, dan moet het geld terug. Of het Nederlandse kabinet iets ziet in een garantiefonds horen we uiterlijk begin februari. Ook horen we dan hoe dit eruit komt te zien.

Vanaf 2014 ben ik iedere zomer wel op een aantal festivals te vinden. Nog steeds een groot fan van pop-punk. Mijn all-time favoriete band is Green Day, verder vind ik Sum 41, Linkin Park en Muse helemaal geweldig. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig het fotograferen van concerten en het verzamelen van platen. :)