Kabinet neemt zeer binnenkort besluit over coronatestbewijs-app

652
DTRH Frank Carter Publiek
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Een app waarmee je kunt bewijzen geen corona te hebben: het zou mogelijk uitkomst bieden voor concerten, festivals en evenementen in coronatijd. Volgens Shownieuws neemt het kabinet op zeer korte termijn een beslissing over de eventuele komst van een testbewijs-app.

Mogelijk kunnen we binnenkort met een negatieve coronatest weer naar een concert of festival. Het demissionair kabinet overweegt de invoering van een zogenaamde testbewijs-app om ‘massale’ evenementen weer mogelijk te maken, zonder dat de besmettingscijfers de hoogte in vliegen. Het kabinet verwacht vanaf april enkele honderdduizenden mensen dagelijks een testbewijs te kunnen geven. Een testbewijs zou 48 uur gelding moeten zijn zegt Hugo de Jonge. Het OMT adviseert 24 een geldigheidsduur van 24 uur, maar dat is onpraktisch volgens de Jonge. Shownieuws meldt dat het kabinet spoedig de knoop zal doorhakken.

Gezondheidsraad stelt voorwaarden

Eerder heeft het kabinet de Gezondheidsraad al om advies gevraagd. De raad stelt een aantal voorwaarden voor de invoering van een app. “Testbewijzen moeten noodzakelijk en effectief zijn om de samenleving te heropenen en tegelijkertijd virusverspreiding terug te dringen”, aldus de raad.

Bovendien is privacywaarborging van groot belang en wenst de Gezondsheidsraad een beleid waarin mensen die zich niet willen laten testen niet gediscrimineerd worden. Daarnaast zou de testbewijs-app direct afgeschaft moeten worden als de besmettingscijfers onverhoopt toch weer snel stijgen.

De aanbevelingen van de Gezondheidsraad worden door het kabinet nader onderzocht en meegenomen in de besluitvorming. Wanneer het kabinet precies de knoop doorhakt is nog onduidelijk, maar volgens Shownieuws zou dat volgende week al kunnen gebeuren.

Testevenementen

Momenteel is het kabinet ook druk in de weer met speciale testevenementen, waaronder twee testfestivals begin maart. Tijdens deze Fieldlab-evenementen wordt onderzocht of, en hoe grootschalige evenementen in coronatijd op een veilige en verantwoorde manier kunnen plaatsvinden. Zo analyseert men onder meer de bezoekersstromen, het gedrag van de festivalgangers en het gebruik van mondkapjes en desinfectiemiddelen.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Redacteur bij Festileaks. Groot reis- en muziekfanaat. Veel liefde voor onder meer The War On Drugs, Ásgeir, SOHN, Tame Impala, Moderat en Gregory Alan Isakov.