De Magie van de Schemer op een Festivalavond

Down The Rabbit Hole geschiedenis
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Waarschuwing: hier volgt een melancholisch artikel. Het heerlijke februariweer van de laatste dagen gooit nog een schepje bovenop de heimwee naar zomerfestivals. Die heimwee die al zolang borrelt dat het de spuigaten uit lijkt te komen. Die heimwee die vooral naar boven komt wanneer ik terugdenk aan de schemer op een festivalavond.

Het lijkt alsof artiesten veel meer dan voorheen singles, ep’s en platen droppen. Daarbij komt nog eens het enthousiasme over de testevenementen die achter elkaar plaatsvinden en de anticipatie voor de resultaten van deze o zo belangrijke onderzoeken. Plus het droevige nieuws dat Best Kept Secret, een van de grotere Nederlandse festivals, dit jaar definitief niet doorgaat. Het doet je met weemoed terugdenken aan je favoriete festivalmomenten en fantaseren over die mooie ervaringen die nog gaan komen. Voor mij hebben die momenten alles te maken met de magie van de schemer op een festivalavond.

De Ideale Overgang

Je kent het wel. Een wandeling door de stad of langs het water met je favoriete muziek in de oren. Precies wanneer de avond valt en de lucht prachtig kleurt. Op zo’n moment komen de herinneringen van zomeravonden op de Europese zomerfestivals hard binnen. Voor mij valt dan alles samen. In dat ene uurtje van de festivaldag maakt de hitte van de dag plaats voor zacht weer. Of een dag van keiharde regen laat nog even een paar zonnestralen zien. Nog mooier is het genot van de optredens en gesprekken van de dag die overgaan in nieuwsgierigheid. Wat zullen de avond en nacht mij brengen! Gaat de headliner mij betoveren? Sta ik wederom vooraan te dansen in de Bravo? Of lig ik de hele nacht in het gras te lullen met vreemden omdat ik mijn vrienden kwijt ben?

de magie van de schemer op een festivalavond

Koele Sfeer

Een zo’n ervaring was voor mij de bevestiging van mijn liefde voor festivals. Dit was op Rock Werchter, 2012, het moment van schemer op een festivalavond. Van het ontdekken van M83 in een uitpuilende tent, tot het genieten van The XX, de perfecte muziek voor een zomerse schemeravond; en het meemaken van mijn favoriete concert aller tijden, Editors. De muziek van deze bands was een ideale combinatie met het kleurenspel van het licht. De invallende duisternis was sfeer verhogend en de koelte welkom. Magie zoals wij liefhebbers van muziek, mensen en festivals dat zo goed kennen. Ik kon niet geloven hoe alles samenkwam tijdens die anderhalf uur waarop de avond zijn intrede deed. Sindsdien ben ik op jacht naar nog zo’n ervaring.

Ik heb mezelf een opdracht gesteld zolang festivals nog ver weg zijn. Denk terug aan deze ervaring en al die andere momenten waardoor je zo van festivals houd. Koester ze bij gebrek aan het echte werk. Zo komen we wel door deze tijd heen. Maar denk vooral aan de magie van de schemer zoals op een festivalavond.