5 redenen waarom EXIT Festival ondanks de zinderende hitte toch supercool is

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

De zomers in Servië zijn heet. Fucking heet. Op de eerste festivaldag was het al 36 graden, daarna steeg het kwik zelfs tot bijna 40 graden. In Nederland en België zijn we niet opgewassen tegen zulke temperaturen en zouden de kleurcodes van het KNMI ons om de oren vliegen. In Servië maakt men zich niet zo druk en dat is misschien maar beter ook. Dit zijn 5 dingen die EXIT Festival ondanks de warmte toch absoluut het bezoeken waard maken en ons zelfs af en toe broodnodige verkoeling brachten.

1. Feesten tot in de kleine uurtjes

David Guetta @ EXIT. Photo: Pepijn Zevenhuizen (Festileaks)

De beste hittepreventie is uiteraard het omzeilen van de brandende zon. Dat is dan ook precies wat er op EXIT gebeurt. De hoofdprogrammering begint pas om 19:00, waardoor je de piektemperaturen vakkundig kunt vermijden. Het gehele programma loopt door tot diep in de nacht, niet alleen de elektronische muziek. Een metalband om 03:00? Servische volksmuziek om 04:30? Alles is mogelijk op EXIT!

2. Wonderlijke tunnels

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

EXIT Festival vindt plaats in een gigantisch verlaten fort, vol met gangen, tunnels, poorten en slotgrachten. Iedere tunnel of poort leidt weer tot nieuwe podia of bijzondere plekjes. Deze groene Heineken-tunnel neemt je vanaf de reggae-stage mee naar onder andere het drum and bass podium. Ook hier kun je uiteraard prima schuilen voor de hete balkanzon.

3. Terrassen en overnachten in Novi Sad

Photo: Pepijn Zevenhuizen (Festileaks)

Wat EXIT onderscheidt van veel andere grote festivals is de ligging van het festivalterrein. Het fort ligt op loopafstand van het oude stadscentrum van Novi Sad. Dit biedt veel extra mogelijkheden qua overnachtingen. Uiteraard heeft EXIT een camping, maar veel bezoekers kiezen voor een verblijf in een hostel, hotel of gasthuis. Het ultieme voordeel hieraan heet: ‘airconditioning’. Verder rol je vanuit je bed zo een terrasje op, waar je voor een zacht prijsje op culinaire ontdekkingstocht kunt gaan. Dubbel winnen!

4. EXIT Strand

Geen stadsmens maar meer een strandtype? Ook hier komt EXIT de liefhebber tegemoet. Novi Sad heeft namelijk een heus stadsstrand, met de Nederlandse klinkende naam ‘Strand’! Geen achteraf kiezelstrandje, maar een heerlijk zandstrand met strandbedden, dj’s en strandtentjes. Zoek een plekje in de schaduw of neem een verfrissende duik in de Donau. Ook vindt hier trouwens de dagelijkse afterparty plaats, die doorgaat tot een uur of 14:00.

5. Servië is ijskoud het goedkoopst

EXIT is heel. erg. betaalbaar. En dan hebben we het niet alleen over de (non)alcoholische dranken en het voedselaanbod, maar ook over het festivalticket zelf. Voor €110 ben je een weekend onder de pannen en geniet je van artiesten als Paul Kalkbrenner, David Guetta, Sabaton en Nina Kraviz. Neem daar een halve liter ijskoud bier of cola bij voor slechts €2,- en je vochtgehalte is snel weer op peil.

Kortom, ondanks de hoge temperaturen is het op EXIT Festival goed mogelijk om je hoofd koel te houden. En al dans je je toch in het zweet, de indrukwekkende omgeving maakt het vanzelf supercool.

EXIT Festival Logo

EXIT Festival 2021

Locatie
Servië
Novi Sad, Servië
Datum 8-11 juli 2021
Line-up
David Guetta
Paul Kalkbrenner
DJ Snake
Tickets Niet meer beschikbaar.