Waarom festivallen in Oost-Europa zo’n goed idee is

Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Tijdens de Festileaks Festivalvakantie gaan we op reis naar Pohoda en Electric Castle, twee bucketlistfestivals in Oost-Europa. Supertof natuurlijk, maar waarom gaan we juist deze kant op? Wat maakt het festivallen in het oosten zo geweldig?

Tof publiek

Pohoda Stage
Photo: Monika Kovacova

Ervaringsdeskundigen die de weides in Oost-Europa betreden hebben, noemen allemaal als eerste één ding: de geweldige en uitbundige sfeer. Het publiek weet zeker wat feesten is en piekt met gemak de hele nacht door. Na een ochtend en/of middag uitbrakken begint de pret weer van voor af aan. Ook opvallend is hoe positief verrast men vaak is dat bezoekers helemaal vanuit Nederland hun kant op komen om mee te feesten.

Nieuwe gerechten uitproberen

Electric Castle 2019 - food
Photo: Milan Bos / Festileaks

Om optimaal cultuur te snuiven ga je op het Oost-Europese festivalterrein niet saai voor een zak friet, maar verken je de plaatselijke keuken. Electric Castle won in 2018 niet voor niets de Festival Award voor ‘Beste Eten & Drinken’. Probeer dus eens een lángos, een Hongaarse donut die je zowel zoet of hartig kan beleggen. Mocht je nou toch de Hollandse kost missen en naar bitterballen snakken, ga dan toch voor een twist en proef deze versie met smaken als olijf, mozzarella en truffel. Ook de drank mag niet ontbreken: in plaats van je lauwe Heineken tik je in het oosten shotjes zelfgestookte palínka weg.

Zachte prijsjes

Over drank gesproken: waar we in Nederland menig nieren en ribben uit ons lijf moeten geven voor bier, kom je in het oosten met slechts een paar euro’s makkelijk de dag door. Op Electric Castle kost een halve liter bier namelijk zo’n twee euro. Begin maar te tanken dus. Oh, en daarover: mocht je ooit met de auto gaan, neem een jerrycan mee en profiteer van de lage benzineprijs. Kan je voor het geld dat je bespaart nóg meer bier kopen. Win-win!

Bijzondere locaties

Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

In Oost-Europa zitten veel festivals op speciale locaties. Wil je gaan festivallen in een verlaten fort met prachtige tunnels? Gewoon een ticket naar EXIT boeken. Toch liever een ander bouwwerk? Zoals de naam doet vermoeden, vindt Electric Castle plaats in een prachtig kasteel. Bovendien is de camping daar ook nog eens prima geregeld: het festival kreeg namelijk de Festival Award voor ”Overnachten”. Ook de aankleding op de festivals zelf is vaak (letterlijk) schitterend. Met heel veel lichtjes, lasers en vuurwerk hoef je nooit bang te zijn in het donker.

Duurzaamheid

Pohoda 2019
Photo: Martina Mlcuchova

Bezoekers vinden duurzaamheid van evenementen steeds belangrijker. In Oost-Europa spelen ze daar handig op in. Zo viel het in Roemenië al op hoe schoon het festivalterrein was. Dit kwam niet alleen door poetsploegen, maar ook omdat festivalgangers door te recyclen kans maakten op prijzen. Ook in Slowakije is dit een belangrijk thema: in 2019 won Pohoda zelfs de Festileaks Award voor ‘Duurzaamheid’. Op dit festival zijn hardcups de norm, wordt afval gescheiden en verwerkt tot compost en krijgen bezoekers tips om groener te reizen (bijvoorbeeld per bus met Festileaks ;)).

Festileaks Festivalvakantie 2022

Festivalvakantie 2022

Wil jij ook graag festivals ontdekken in het buitenland, maar is het moeilijk om je vrienden te overtuigen om dat eind te reizen? Met dat probleem rekenen we nu af. Festileaks organiseert in juli 2022 een ‘festivalvakantie’: een groepsreis voor festivalfanaten van 6 tot en met 19 juli, per bus. De reis voert naar twee bucketlistfestivals: Pohoda (Slowakije) en Electric Castle (Roemenië), met een tussenstop in Boedapest. Dat betekent dat in ieder geval Nick Cave, Gorillaz, Twenty One Pilots, The Libertines, Metronomy, Deftones en Wolf Alice al op de muzikale gastenlijst staan. En jij kan er ook bij zijn!

Compleet verzorgde trip

Vanaf het moment dat je de Festileaks-bus in Utrecht instapt, regelen wij de trip helemaal voor je. Dit doen we samen met onze partner Festival Travel, die al jarenlange ervaring heeft met (festival)reizen. Samen zorgen we dat je veilig op de festivals belandt en daar een plek hebt om je (eigen) tentje op te zetten, uiteraard tussen je mede-reizigers a.k.a. nieuwe beste vrienden in spe. Ook doen we ons best om een aantal extra’s te fiksen op de festivals voor jullie als ultieme festivalfans.

In Boedapest regelen wij een slaapplek en een programma met toffe activiteiten, maar natuurlijk mag je ook op eigen houtje de stad verkennen. Dit geldt uiteraard voor de hele trip: haak aan bij de groep waar je wil, maar doe ook zeker lekker je eigen ding. Je kunt je daarom gerust alleen opgeven, maar ook met een groep kaarten kopen. Gezellig wordt het sowieso.

Tickets zijn vanaf nú te reserveren via de Festivalvakantie-pagina. Hier vind je ook extra informatie. De officiële kaartverkoop start op 1 november 2021, maar wie zich nu al registreert krijgt voorrang én 25 euro korting op het ticket. Er is plek voor maximaal 50 deelnemers, dus wees er snel bij. Meer informatie vind je op onze speciale Festivalvakantie-pagina.

Over de auteur ✍️

Joëlle van Wissen

Linksvoor te vinden bij meet-ups, FESTEN of andere Festileaksfeestjes. Dol op elektronische beukplaten, harde festivalanthems en glitterende disco. Staat vooraan bij Oscar and the Wolf en Dua Lipa. Struint samen met Irene alle goede slettendisco's af. Hoopt ooit Michael te vinden op de festivalweides.

Meer van Joëlle