Advertisement

De 10 geheime stages van EXIT Festival 2019

EXIT Festival
Photo: Lotte Spek Photography

Wanneer je het laatje met mysterieuze festivals openschuift, ligt EXIT Festival bovenop de stapel. Hier biedt een gigantisch verlaten fort onderdak aan ruim 40 podia, waar je in veel gevallen goed naar moet zoeken. Daarom is onze missie: overal een bezoekje brengen!

Iedereen die ooit een festival heeft bezocht, herkent het wel: dat eerste rondje over het terrein waarin alles nog nieuw is. Die opgelaten ontdekkingstocht waar zelfs Dora the Explorer jaloers op is. Op EXIT Festival komt er echter geen einde aan. Zelfs wanneer je tweemaal exact dezelfde route aflegt, lijkt alles anders en blijf je nieuwe dingen tegenkomen. Hieronder dan ook alle stages waarbij je al gauw denkt ‘waar de fuck komt deze vandaan’.

1. No Sleep Stage

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

Alleen de beste speurders krijgen een glimp mee van de No Sleep Stage. Hiervoor moet je eerst uitwijken naar de verste uithoek van het terrein. Kies hier vervolgens de juiste tunnel en wie weet word je beloond. Dit in de vorm van een technopodium, dat maar nét tussen de vestingmuren past. Mede hierdoor is elke set net een tikkeltje intiemer dan dat je ooit voor mogelijk hield.

2. Disco Zone

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

Zoals ieder fort van formaat, beschikt ook EXIT Festival over een burcht binnen haar vestingmuren. Hier vind je hotels en restaurants, die gek genoeg ook tijdens het festival open zijn – maar dan compleet ondergedompeld in een festivalsausje. Stormbaan hier, skatebaan daar. Maar ook het kleinste podium van het festival bevindt zich tussen al dit geweld. Bij de Disco Zone schieten hits van het jaar kruik tot nu door de speakers als warme broodjes. Zo warm zelfs dat de voetjes wel van de vloer moeten!

3. Latin Stage

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

Over dansjes en pasjes gesproken; bij de Latin Stage is niemand veilig. Hier vliegt de dansbare muziek je namelijk om de oren. Zoals bij meer van de podia bevindt dit plekje zich in een smalle gracht, waar tien meter hoge wanden de boel afbakenen. Niet gek dus dat het codewoord ‘intiem’ opnieuw valt, of ‘íntimo’, zoals ze dat hier zeggen.

4. Karaoko Stage

Karaoke Stage
Photo: Lotte Spek Photography

Jezelf opstellen als een passieve kamerplant, dat is er op EXIT Festival sowieso niet bij. En al helemaal niet bij de Karaoke Stage. Hier wordt het Koreaanse concept van jolig meeblėren naar nieuwe hoogtes gebracht. Het zit namelijk zo: wanneer je moedig genoeg bent om het podium te betreden, krijg niet alleen jij de songtekst voorgeschoteld, maar het publiek ook. Eén voor allen, allen voor één!

5. Heineken Tunnel

Heineken Tunnel
Photo: Lotte Spek Photography

Wanneer je heel goed kijkt (maar dan ook echt heeeel goed), zie je inderdaad dat dit geen podium is. Toch verdient de Heineken Tunnel een plekje op de lijst. Zo is de spacende verlichting al genoeg reden voor een feestje, vang je er zeker 120 Insta-likes mee en biedt het de doorgang naar onze volgende stop…

6. Secret Black Light Party

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

De titel zegt het al: een geheime fuif! Om hier terecht te komen, dien je in een vrij bezopen bui de beslissing te maken deuren op te gaan trekken. Specifiek in de Heineken Tunnel – dit kunnen wij beamen. Bij binnenkomst merk je het echter meteen: welkom in het techno Narnia van onze tijd. Alleen is er geen sneeuw. Laat staan een leeuw. Wél word je op commando geschminkt met neon verf, die net als je zweetvlekken met de verkeerde deo in het black light oplichten.

7. Trance Stage

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

Als we zeggen dat zeker 95% van de bezoekers deze bühne niet weet te vinden, overdrijven we niet. Enkel wanneer je man genoeg bent om het festival via de achteruitgang te verlaten, tref je dit botanische pareltje. In tegenstelling tot de andere ‘gracht podia’ is de Trance Stage ondergestopt in een dikke laag mos. Veel wetenschappelijk gebrabbel later, kom je er dan ook achter dat dit het geluid binnen de muren houdt, waardoor je in praktijk het podium moet opsporen met een zintuig minder.

8. Smirnoff House

Smirnoff House
Photo: Lotte Spek Photography

Op EXIT Festival is Smirnoff de hofleverancier van de sterke drank, waarbij ze ook een stage hosten. Tot ons genoegen is deze bepantserd met LED-lampen alsof er geen morgen is. Dit zorgt er namelijk voor dat onze zoektocht naar een Bacootje niet al te lang hoeft te duren. Over klantvriendelijkheid gesproken.

9. Bass Pit

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

“Als een vlag op de modderschuit,” is wat je oma zou zeggen bij het zien van de Bass Pit. Totdat de muziek aangaat en haar kunstgebit als een torpedo uit het bekkie wordt geschoten. Bij dit podium brokkelen de muren namelijk niet af van ouderdom, maar door de drum and bass en dubstep die van de planken afdrijft.

10. Dance Arena

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

We sluiten de lijst af met stage die helemaal niet zo geheimzinnig is: de Dance Arena. Reden hiervoor is dat het gewoon een fucking vet podium is, waar toevallig ook de complete wereldtop aan techno dj’s hun kunsten vertoond. Een soort Godfather, maar dan onder de stages op EXIT Festival. Check bijvoorbeeld de set van Tale of Us en je weet precies wat we bedoelen!

Wat vond jij van EXIT Festival 2019?

Was jij op EXIT Festival dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vindt. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”exit”]

EXIT 2019

Het Servische EXIT Festival vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 7 juli in Novi Sad. Met de aankondigingen van onder meer Sofi TukkerThe Cure, Paul Kalkbrenner, Carl Cox en Dimitri Vegas & Like Mike is de toon gezet voor de line-up. Voor meer over het festival kun je terecht op de officiële festivalwebsite.

EXIT Festival steunt niet alleen op een sterke line-up, maar ook op een fabelachtige locatie. De nachtelijke sferen in en rondom het Fort van Petrovaradin maken de festivalervaring namelijk compleet. Niet voor niets won het festival afgelopen jaar de Festileaks Festival Award voor ‘beste locatie’.

EXIT Festival Logo

EXIT Festival 2024

Locatie
Servië
Novi Sad, Servië
Datum 11-14 juli 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen