Eerste Hulp Bij Festivallen: 10 paklijst-items die jouw festivalleven aangenamer maken

Pinkpop 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Een brakke ochtend voor de kiezen? Pijn aan de voetjes van het vele lopen? Chagrijnig door het slaaptekort? Stink je een uur in de wind door die veel te lange rij bij de douches? Het festivalleven gaat nou eenmaal niet over rozen. Soms is het ronduit zwaar. Daarom helpen we je graag door de diepe dalen heen met deze 10 paklijst-essentials, op weg naar grote, piekende hoogtes.

1. Pijnstillers

Laten we eerlijk zijn: over het algemeen ga je niet naar een festival om de hele dag Spa Rood te drinken. Als de eerste lauwe pilsjes van de dag er eenmaal in zitten, is het knap lastig om de rem er nog eventjes op te houden. Het resultaat? Een ochtend voor hoofdgebonk, een mondholte als een Sahara en een tong als een lap leer. Uiteraard is een paracetamolletje of een ibuprofennetje op je paklijst dan geen overbodige luxe. Toch bestaan er tegenwoordig ook speciale anti-hangover vitaminecocktails en pilletjes die de leverfunctie stimuleren. Is dit dan het alternatief voor de good old Jus d’Orange?

2. Aftersun

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

‘Goed smeren!’ is natuurlijk één van de vele iconische oneliners van Pinkpop-directeur Jan Smeets. En dat zegt onze Jan natuurlijk niet voor niets, want in hartje zomer is de koperen bol aan de horizon onverbiddelijk. Zonder bescherming loop je in no time rood aan. Zonnebrandcrème op de paklijst is wellicht een open deur, maar aftersun is misschien wel net zo’n welkome verkoeling voor je tere huidje.

3. Muggenspray en Azaron

Na dat coronavaccin hadden we gehoopt dat het afgelopen was met al dat prikken, maar helaas. Een klamme zwoele zomeravond is namelijk het perfecte decor voor de muggenbrigade om je eens even stevig te komen vervelen. Muggenspray (met deet) houdt je veilig. Toch gestoken? Dan is een hulpmiddel zoals een Azaron-stick een prima wapen tegen de jeuk. Overigens is een zalfje tegen jeuk veroorzaakt door de haartjes van een processierups deze zomer ook geen miskoop.

4. Wegwerpwashandjes

Foto: Luca Bopp / Festileaks

Lange rij bij de douches? Met een wegwerpwashandje kun je in elk geval de ergste stof- en zweetresten van je af poetsen. Een flesje water is alles wat je nodig hebt om je ‘douche light’ sessie op te starten. Een washandje zonder shampoo is ook een prima manier om verkoeling te vinden bij warm weer, net als babydoekjes trouwens. Huts, op de paklijst ermee.

5. Droogshampoo

Een hack in dezelfde categorie: met droogshampoo krijg je toch een fris gevoel, zonder dat je uren je lange manen hoeft te spoelen en te kammen. Nóg een reden om dat uurtje wachten bij de douches op een leukere manier te besteden.

6. Blarenpleisters

publiek
Photo: László Mudra / Rockstar Photographers

Laat die stappenteller maar eens lopen: al dat gedans tikt behoorlijk aan. En wat dacht je van een paar keer per dag van de Alpha naar de Bravo rennen? Juist. Je voeten krijgen het aardig te verduren. Je hoeft daarom ook niet vreemd op te kijken als er een blaartje op je hielen zit. Aangezien je benen toch het fundament van de feestelijkheid vormen, kun je maar beter een beetje lief voor ze zijn en de blarenpleisters in je toilettas stoppen.

7. Cooldowntowel

Dé uitvinding van de eeuw om warme dagen wat minder warm te maken. Een cooldowntowel hou je eventjes onder de koude kraan en wring je vervolgens uit. Daarna brengt-ie urenlang verkoeling. Een goede tip voor op je paklijst dus.

8. Handgel

Zeker in tijden van COVID-19 (en net daarna) kan een keertje extra je handen wassen geen kwaad. Met een tube handgel zorg je op elk gewenst moment voor schone handjes. Komt goed van pas wanneer je net een vettige hamburger hebt gegeten of als je per ongeluk de verkeerde dixie hebt uitgezocht.

9. Waterzak of Jerrycan

Waterzak Pinkpop 2019
Photo: Festileaks

Het principe is simpel: een waterzak of jerrycan neemt weinig bagageruimte in, maar bespaart je vele zinloze plastic flesjes en tochtjes naar het waterpunt. Zo kun hoef je niet te bezuinigen op water om thee mee te zetten, je tanden mee te poetsen of je handen mee te wassen.

10. Ducttape

De moeder aller festivalitems: ducttape! Een gaatje in je luchtbed maar geen plaksetje bij je? Ducttape is de oplossing. Het doek van je partytent gescheurd door een hevige windvlaag? Ducttape is de oplossing. Staat je vriendin zo vals als een kraai mee te zingen bij Two Door Cinema Club? Juist, you get it. Zet die dus maar bovenaan je lijstje.

Wat is jouw ultieme festivalhack? Een kopje kamillethee drinken voor het slapengaan? Alleen een kussensloop meenemen en die vullen met (vuile) was om plek te besparen in je bagage? Reageer via onze socials of stuur ons een mailtje en wie weet delen we jouw tip met andere festivalfans!

De Festival Paklijst

Pinkpop 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Alle bovenstaande essentials verzameld? Dan ben je toe aan de volgende stap! Check onze Festival Paklijst voor al je benodigdheden voor dit festivalseizoen! Verder hebben we ook de 10 beste tenten, de 10 must-haves voor op de festivalcamping, 8 essentiële slaapspullen, 10 superleuke campingspelletjes en 8 goede powerbanks voor je uitgezocht.