Festileaks tipt: jezelf verliezen in het kunstzinnige kasteel van Electric Castle

New Media EC

Op Electric Castle 2020 in Roemenië is veel meer te beleven dan alleen muziek. Het festival wordt geroemd om haar mooie locatie met het Bánffy kasteel. En dit kasteel is tevens hét podium voor nieuwe kunst. Het wordt jaarlijks omgetoverd tot New Media Castle. Een plek waar kunst, technologie en heel veel creativiteit samenkomen.  

Tijdens Electric Castle 2019 was de eerste editie van New Media Castle een feit. Een interactieve kunstbeleving komt je tegemoet zodra je het kasteel binnen treedt. Kunstenaars en artiesten showen in het Bánffy kasteel kunstwerken die speciaal voor de gelegenheid zijn gemaakt. Een samenkomst van de kunst met de nieuwste technologieën. Vorig jaar waren er onder andere kunstwerken te zien van MEMO Akten, Nonotak en Mattheu Schreiber.

New Media EC

Je laten leiden door je gevoel

Als je het oude kasteel betreed heb je in de eerste instantie geen idee waar je naartoe moet. Maar zodra je je laat leiden door je eigen nieuwsgierigheid en instinct, laat het kasteel je als een kind voelen. Elke ruimte biedt weer een nieuwe ervaring van licht en geluid die je soms omver blaast, en je de andere keer aandachtig doet kijken. De locatie zorgt er voor dat de expositie nog bijzonderder voelt. De enige vraag die je jezelf stelt is: waar kom ik straks weer terecht?

https://www.instagram.com/p/B0Img06IZOL/?utm_source=ig_embed

Wat is kunst?

Het kasteel is verdeeld in verschillende kamers met in elke zaal een ander project. Er is werk met licht te zien (natuurlijk, want Electric Castle), met sensoren, traditioneel of juist modern. Zo kan je met het werk van MEMO Akten ‘schilderen’ op een wand van licht. Sensoren registreren je beweging en laten een er kleurrijke afdruk van zien. Maar niet alles in het New Media Castle is interactief. Zo bestaan de kunstwerken Diapositive en Leap V.1 uit indrukwekkende lichten die reageren of geprogrammeerd zijn op geluid en door veranderende lichtpatronen en ritmes een indrukwekkende ‘show’ geven. Het laat je de vraag stellen: wat is kunst?! Het antwoord op die vraag vind je snel genoeg in het lichtgevende wonder van Roemenië.

New Media EC
MEMO Akten

Electric Castle 2019

Dit jaar wordt het prachtige Bonțida Bánffy Castle in Bonțida, een dorp in Oost-Roemenië, weer omgetoverd tot de sprookjesachtige locatie van Electric Castle. Van 17 tot en met 21 juli kun je op dit bijzondere terrein, naast muziek ook leren over kunst en technologie. De muzikale line-up bestaat uit een combi van elektronische muziek, harde gitaren, indie en popmuziek. Zo staan dit jaar onder andere Florence + The MachineLimp Bizkit en CHVRCHES op het programma.

Benieuwd hoe het vorig jaar was? Bekijk dan zeker ons festivalrapport of de aftermovie van het festival zelf.

Electric Castle Logo

Electric Castle 2024

Locatie
Roemenië
Cluj-Napoca, Roemenië
Datum 17-21 juli 2024
Tickets Kopen