Festivalverslag: Dagboek van een EXIT-bezoeker in coronatijd

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

Afgelopen weekend vond in Servië de 20e editie van het Servische EXIT Festival plaats. Waar het festivalseizoen in Nederland plots weer volledig weer op losse schroeven staat, maakt men zich in Servië weinig zorgen. Hoe verliep EXIT en wat merkte de bezoeker van coronamaatregelen? Hoe beleef je als festivalbezoeker een groot festival in coronatijd? Festileaks was erbij en maakte een dagboekverslag van een major festival dat wél doorging.

Dag -1: lange voorbereiding met pcr-testen

Noem het een surrealistische ervaring. De dagen voorafgaand aan EXIT lijkt het mis te gaan in Nederland. De besmettingen lopen hoog op. Tegelijkertijd bereiden reizigers naar Servië zich voor op het vertrek door een welbekende pcr-test te laten afnemen. Het Balkanland erkent immers geen Nederlandse vaccinatiebewijzen. Het resultaat: peentjes zweten! De uitslag laat vaak lang op zich wachten en de CoronaCheck-app is ook niet altijd even stabiel. Het zijn de extra voorbereidingen die helaas noodzakelijk zijn deze zomer. Maar o, wat is ’t het waard straks.

Dag 0: vrienden mogen niet mee

De dag des oordeels! Het gevaar van een positieve test ligt altijd op de loer. Het zal je maar gebeuren dat er na wekenlange voorpret vlak voor de finish toch nog een kink in de kabel komt. En ja hoor, ons overkwam het. Zul je altijd zien: enkele uren voor vertrek naar Servië krijgen een aantal personen uit ons reisgezelschap een positieve uitslag. In afgeslankte vorm en enigszins ontdaan richting Belgrado dan maar.

Strenge regels buiten de festivalpoorten

In Servië zijn de coronamaatregelen vergelijkbaar met die in Nederland. Mondkapjes op, afstand houden en met niet te veel personen winkels betreden. Tot zover dus nog echt geen festivalvibe. De festivalbandjes moeten in het centrum van Novi Sad opgehaald worden, om te grote drukte aan de poorten te voorkomen. Hierbij voldoen gelukkig zowel een negatieve test als een (internationaal) vaccinatiebewijs.

Dag 1: de hemelpoorten gaan open, het festivalgevoel bestaat nog!

Een horde feestvierders staat vol knaldrang te rammelen aan de poorten. We stappen een gigantisch festivalfort binnen waar even alles kan en mag. Geen afstand, geen mondkapjes en ouderwets proppen bij podia. Mensen slaan elkaar in de armen en vieren feest. Er wordt gedronken en gekauwd als nooit te voren. De gedachte dat dit in Nederland plotsklaps niet meer mogelijk is, maakt de situatie nog onwerkelijker. Kippenvel!

Dag 2: gedoe met afzeggingen

Binnen de festivalpoorten is echter wel enige vertwijfeling te ontdekken. Daags voor het festival annuleert Nina Kraviz haar optreden vanwege gezondheidsklachten. Ze wordt vervangen door Charlotte de Witte. Op het allerlaatste moment valt ook Honey Dijon af en wordt ze vervangen door niemand minder dan… diezelfde Nina Kraviz, maar dan een dag later. What!? De wildste geruchten over gedoe met PCR-testen of vaccinatiebewijzen verspreiden zich door het fort. Via de sociale media van EXIT valt te vernemen dat dezelfde dag ook Boris Brejcha en Hot Since 82 cancelen. Het komt allemaal wat chaotisch over, maar ook dat hoort anno 2021 nou eenmaal bij de festivalervaring.

Dag 3: feesten alsof corona niet bestaat

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

Gelukkig is de feeststemming er op het terrein niet minder om! Het grote contrast met de buitenwereld was de eerste dag nog wat onwennig, maar voelt al snel als heel normaal. EXIT is een compleet andere wereld en daar WIL je aan wennen. De EXIT-mondkapjes die verkocht worden bij de officiële merchandise blijven ironisch genoeg onaangeroerd liggen.

Dag 4: voor de zekerheid toch maar testen

Zelfs een moshpit voelt alsof hij nooit is weggeweest. Het coronamonster is voor het gevoel ver weg, totdat er iemand in je gezicht kucht en je de volgende ochtend (lees: middag) wakker wordt met keelpijn en hoofdpijn. Het begrip incubatietijd bestaat voor eventjes niet meer en ook je kater trek je in twijfel. Plots ontwaak je in de ‘nieuwe normale’ wereld. Er moet getest worden! Gelukkig biedt EXIT sneltesten aan voor €10. Voor Serviërs is het zelfs gratis. Een uurtje wachten en je hebt de uitslag al. Met een negatieve uitslag op zak zweven we weer richting het terrein, om ook de laatste dag tot een feestelijk einde te brengen.

Terug thuis: de EXIT-strategie heeft gewerkt!(?)

https://www.instagram.com/p/CPEKsbCJu35/?utm_medium=copy_link

Nu maar hopen dat de aanpak van EXIT geslaagd is! Servië begon als een van de eerste landen van Europa met een grootschalige vaccinatiecampagne. Het resulteerde erin dat een week voor EXIT al bijna 40% van de bevolking volledig gevaccineerd was. Lange tijd pronkte het festival op sociale media met deze feiten en het wekte vertrouwen bij de bezoekers. Het gemiddeld aantal besmettingen van 100 per dag voorafgaand aan het festival bood ook vertrouwen.

Tot nu toe zijn een dozijn besmettingen gemeld op ruim 14.000 EXIT-bezoekers die een test deden. Het is natuurlijk nog even afwachten wat de officiële besmettingscijfers later deze week zullen zijn. Toch zijn de voortekenen goed en toont EXIT dus aan dat het weldegelijk mogelijk is om onder de juiste omstandigheden op een veilige manier een major festival te organiseren. Het bood ons in elk geval toch nog een sprankje hoop op een mooie Nederlandse festival(na)zomer.