‘Festivals en grote evenementen vanaf 25 februari weer mogelijk met 1G-regel’

The Roots
Photo credits: Festileaks / Kamiel Scholten

RTL Nieuws meldt dat het kabinet van plan is verdere versoepelingen door te voeren voor de evenementensector. Vanaf volgende week worden openingstijden verruimt tot middernacht en vervallen de anderhalve-meter en verplichte zitplaats. Vanaf 25 februari zouden festivals en grote evenementen weer mogelijk zijn.

De versoepelingen van volgende week gaan over een verruiming van de openingstijd voor horeca, clubs, cultuursector en theaters. De exacte eindtijd kan nog veranderen, maar staat voor nu op 00:00 uur. Met controle op het coronatoegangsbewijs kan de anderhalve-meter en de verplichte zitplaats worden losgelaten. Er is nog niets te lezen over een capaciteitsbeperking, dat nog roet in het eten kan gooien voor concerten. Dinsdag 15 februari is er een persconferentie waarin de versoepelingen definitief bekend worden.

Later deze maand is een volgend weegmoment, meldt de NOS. Dan wil het kabinet af van de meeste coronamaatregelen. Het gaat dan over de afschaffing van het coronatoegangsbewijs, en van de regel om anderhalve meter afstand te houden. Ook zouden per 25 februari festivals en grote evenementen weer mogelijk worden. Iedereen moet dan wel vooraf testen: een 1G-beleid.

Nog geen volledige opening

Een volledige opening van de evenementensector is hiermee nog niet aan de orde. Eendaagse festivals en concerten zien hiermee weliswaar weer mogelijkheden vanaf het einde van de maand, maar voor meerdaagse festivals is een 1G-beleid vrijwel onmogelijk uit te voeren. Ook blijft de situatie ingewikkeld voor de nachtclubs, die het grootste deel van hun omzet na middernacht hebben. Zij organiseren aanstaande zaterdag een protest: De Nacht Staat Op.

Eerder vandaag liet de evenementensector (dringend) weten volledig open te willen op 11 maart. Dan moet ook het 1G-beleid en de verplichte sluitingstijd verdwijnen. De nu voorgenomen versoepelingen zijn hopelijk een goede stap richting dat ultimatum.