Handig: op dit festival rekenen ze voor eens en altijd af met het niet kunnen vinden van je vrienden

Vrienden zoeken. ‘Wij staan tussen de geluidstoren en de derde bar van links, en dan nog een beetje naar voren vlakbij iemand met een vlag van Swaziland,’ zeiden ze. Ik denk dat ik er ben, maar het is druk en ik zie ze nog niet. Flitser aan op m’n telefoon en zwaaien maar dan. Hopelijk zien ze mij.

Klinkt als een bekende situatie? Elkaar de weg wijzen op festivals is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je op een open veld staat met nou eenmaal niet al te veel aanknopingspunten. Of als er zo veel mensen zijn dat je niet verder dan 2 meter voor je kunt kijken.

Op het Schotse TRNSMT Festival rekenden ze voor eens en voor altijd af met deze onhandigheid. Omdat zowel straatadressen als de GPS locatie van je telefoon niet altijd even nauwkeurig of duidelijk te lezen zijn, deden ze dat door samen te werken met een app die heet ‘What3Words‘.

Elke 3 vierkante meter een uniek adres

What3Words geeft elke 3 vierkante meter ter wereld een uniek adres van 3 woorden, zoals ‘kast.koek.mooi’ of ‘brood.leuk.vroeg’. De woorden zijn willekeurig toegekend aan elk vierkant en blijven altijd hetzelfde.

Het is daarmee makkelijk om met slechts 3 woorden elke locatie ter wereld te vinden en delen. Waaronder dus een willekeurig punt op een groot veld. Check de screenshots hieronder bijvoorbeeld maar eens, die we afgelopen weekend maakten op TRNSMT.

Het eerste screenshot was normaal iets geworden als ‘linksvoor de geluidstoren, tussen de twee speakers in, vlak voor het asfalt’. Maar nu was het duidelijk: meet me op ‘verhaal.toegeven.oogt’. Als je die locatie doorgeeft aan je vrienden via de app, kunnen zij precies zien waar je bent.

Kompas

Natuurlijk kun je niet een soort Google Maps achtige route uitstippelen omdat er geen duidelijke looproutes zijn op festivals. Daarom maakt What3Words gebruik van een kompas. Zodra je je locatie invoert, laat het kompas weten welke kant je op moet lopen. Volg gewoon de pijl en je belandt uiteindelijk terug bij je vrienden.

Tijdens ons bezoek aan TRNSMT was deze app super handig om elkaar telkens terug te vinden. Bijvoorbeeld als je even uit een drukke crowd wegloopt om te gaan plassen, om vervolgens de precieze spot weer terug te kunnen vinden. Het festival zelf communiceert ook deze locaties als ze je bijvoorbeeld naar de EHBO-tent willen sturen. Geen gedoe, alleen maar invullen en kompas volgen!

Ideaal is dat de app ook werkt zonder internetverbinding, zolang je GPS maar aan staat. Alleen als je satellietbeelden wilt zien heb je data nodig, of om de locatie met elkaar op afstand te delen. Bovendien werkt What3Words in principe overal ter wereld, dus ook op Nederlandse festivals. Gratis tipje als we weer mogen dus!