Ik besef nu pas dat ik deze 37 dingen miste aan festivals

Photo: Ryan Buchanan (TRNSMT 2021)

Afgelopen weekend was ik op TRNSMT Festival in Schotland, de eerste keer in ruim 2 jaar (sinds augustus 2019) dat ik weer eens op een echt massafestival was. Ik wist al wel dat ik het had gemist om met gelijkgestemden samen te zijn en om bandjes te checken, maar eenmaal op TRNSMT besefte ik me dat ik nog veel meer had gemist. Namelijk al die kleine dingetjes die samen een onvergetelijk weekend vormen.

Hoewel ik de afgelopen maanden al een aantal wel of niet toegestane festivalletjes had bezocht in Nederland en België, werd het toch een heel ander verhaal in Schotland. In plaats van 750 tot een paar duizend man publiek, stond ik ineens weer op zo’n uitgestrekte weide voor 50.000. En in plaats van lokale dj’s stonden er weer bands van wereldformaat op het podium.

En dus werd het nogal een emotionele rollercoaster vol herinneringen aan betere tijden. Dit zijn 37 dingen die ik niet had beseft te hebben gemist aan festivals.

1. Muziek voelen in je lichaam

Muziek luister je niet alleen, muziek kun je ook ervaren. Bijvoorbeeld als een bas dwars door je lichaam heen dendert en je benen trillen op de vloer.

2. Die rare 3 seconden gesprekken zonder enige inhoud

Gaasst ga je lekkerrr? Jaa jij ook? Zeeeeker! Oke joe!

3. Dat koude briesje aan het begin van de avond

Als de zon bijna onder is en de lucht wat frisser wordt, is er vaak die bekende rilling. Dan weet je: truitje aan, wat dichter op de mensen staan en op naar de headliner.

4. Dat geluidsgeweld even achter je laten

Als je vanaf de main stage even wegloopt naar de bar of naar het toilet en je het achter je helemaal los hoort gaan, maar de muziek in je oren steeds een beetje zachter wordt. Vanaf een afstandje een soort fly on the wall zijn is ook wel lekker. Voor even.

5. Decibels die tegen je dixi beuken

De overtreffende trap van #4: dat je op het toilet zit en je heel even semi-rust en privacy hebt. Je eigen wereldje voor een paar minuten. Telefoontje checken, maar nog wel op de achtergrond de crowd los horen gaan.

6. Het loze fenomeen ‘toegift’

Oh ja, vergeten: bands gaan voor hun laatste 3 songs eventjes van het podium. Misschien moeten we een keer uitleggen dat niemand écht denkt dat ze niet meer terugkomen, terwijl precies hun grootste hits nog niet geweest zijn? Of ach, laat ze maar.

7. Singalongs

Oh man, een track wordt zo veel beter als tienduizenden hem tegelijk zingen.

8. Gezeik met bereik

Na anderhalf jaar thuiswerken was het fenomeen ‘geen internet hebben’ al bijna verdwenen uit mijn kennisboekje, maar hier op TRNSMT Festival was ie er weer. Gelukkig heeft het ook wel iets romantisch.

9. Je beseffen: dit wordt een grote

Een headliner die een straffe show speelt is geweldig, maar ligt toch ook een beetje in de lijn der verwachting. Een act iets lager op de poster heeft meer te bewijzen en kan het verrassingseffect optimaal benutten. Ja, talking ’bout you, Sam Fender.

10. Anderhalf uur wachten op dat ene hitje

Op TRNSMT was Courteeners headliner op de eerste dag. Hoewel het allemaal vermakelijk klonk en was, ken ik weinig van het repertoire en was ik maar wat blij toen de eerste noten van ‘Not Nineteen Forever’ na anderhalf uur over het veld klonken. Dat gevoel kende ik nog wel van vroeger.

11. Iets eerder weggaan om de drukte voor te zijn

Bij acts die je echt tof vind moet je het niet doen, maar bij de iets mindere goden is het toch wel een handig trucje. Terwijl de band de laatste track nog speelt, loop je alvast richting de uitgang. De eindsong in je rug, al dansend en zingend door de poort voor die tienduizenden anderen ook staan te dringen dat te doen.

12. De massale uitstroom

Het voelt altijd een beetje als een verlengstuk van het festival: dat moment dat iedereen gelijktijdig het terrein moet verlaten. In zo’n stoet, allemaal dezelfde kant op naar camping of station. Massaal liedjes zingen, napraten en lachen.

13. Gehoorbescherming vergeten

Zo veel hoef je niet mee te nemen naar een festival, maar gehoorbescherming is toch wel een must. Helaas blijkt het ook zo ongeveer het moeilijkst te onthouden item. Lang leve de gehoorbeschermings-tenten ter plekke.

14. Dagenlang manisch het weerbericht checken

Want je kan het toch zo lekker beïnvloeden.

15. Naar de merchandise tent lopen alsof het een snoepwinkel is

Band- en festivalshirts zijn herinneringen in katoenen vorm. En dus heb je er nooit genoeg van.

16. Act waar je naar uitkeek cancelt

Ja, dat is weliswaar even balen, maar goed: het biedt ook ruimte voor onverwachte avonturen.

17. Act waar je naar uitkeek toch maar niet bezocht

Want het gras lag zo lekker.

18. Generatie overstijgende anthems

TRNSMT had de moeder al deze anthems: Liam Gallagher sloot zijn set af met ‘Wonderwall’. Wanneer kids van 16 gebroederlijk met mannen van 50 met hun armen om elkaar heen staan, besef je weer de verbindende factor van festivals.

19. Mensen die er voor het middaguur al afliggen

Bij ‘Ik Vertrek’ hoop je dat het gruwelijk mis gaat en de serie ‘Probleemwijken’ opnieuw kijken moet toch eens in de zoveel tijd. Waarom? Omdat je hoopt bevestigd te worden dat je het zelf beter voor elkaar hebt. En dat is ook zo heerlijk aan het spotten van deze lui.

20. Geluidsoverlap van meerdere stages

Hoewel het vlak voor de podia hopelijk allemaal goed in elkaar zit, heb je altijd van die plekken op een festival waar je het geluid van meerdere stages tegelijk meekrijgt. Prikkelextraverganza, lekker!

21. Oude vrienden onverwacht opnieuw ontmoeten

De pandemie was niet bepaald vriendelijk voor de type mensen die niet in je meest hechte vriendenkring zitten, maar je wel ieder jaar met veel plezier weer ziet op festivals. Vaak niet eens van tevoren afgesproken, maar toch een ontzettende upgrade van het moment.

Mij gebeurde het dit weekend ook op TRNSMT, waar ik ineens een koppel tegenkwam waarmee ik 3 jaar geleden op Benicassim Festival in Spanje de grootst mogelijke lol mee heb gehad. Wat een geluksmoment.

22. Armen om een vreemde heen

Op festivals zijn we allemaal vrienden met elkaar. Daar hoort een knuffel bij, daar maakt geen pandemie verschil in.

23. Het hele concert missen omdat je staat te lullen

Sorry, Keane.

24. Even lekker in het gras zitten

Je maakt nogal wat kilometers op zo’n festival, dus des te lekkerder is het om op een gegeven moment een mooi plekje te zoeken en neer te ploffen. Het gevoel van gras onder je benen en handen in combinatie met de bedrijvigheid om je heen is heerlijk. Mensen kijken maar.

25. Je stem drie octaven lager op dag 3

Het wordt er allemaal steeds zwoeler op.

26. Nieuwe muziek ontdekken

Spotify playlists en tipblogs zijn leuk, maar een band die je van tevoren niet was opgevallen en ineens toch positief verrast is nog leuker. Lekker bij de kleinste stage van het festival hangen en wachten tot je omver wordt geblazen. En achteraf opscheppen, natuurlijk.

27. Naar voren rennen omdat ze jouw nummertje spelen

Vooral het lot van de beginnende act ergens halverwege de middag: de setlist is nog niet rijkelijk genoeg gevuld dat alle tracks even boeiend zijn, waardoor het bekende nummer er des te meer uitspringt. En die wil je natuurlijk wel goed meemaken. Dus hop, sprintje richting linksvoor!

28. Wc-rollen die door de lucht vliegen

Zo kut, maar ja. Toch lachen.

29. De tijdelijke vriendschappen

Je raakt aan de praat tijdens track 1, blijft nog even hangen tijdens track 2. En dan: hup weer door, was gezellig!

30. De blijvende vriendschappen

Soms heb je geluk en klikt het bovengemiddeld goed.

31. Het besef dat je de band eigenlijk helemaal niet kunt zien en alles volgt via de schermen

Nou ja, gelukkig is er goed camerawerk. En het belangrijkste is natuurlijk dat je het allemaal samen en gelijktijdig beleeft.

32. Een mooi ontwerpen band backdrop

Steeds meer festivals wisselen de ouderwetse backdrop-doeken in voor digitale schermen, dus vergeet niet ervan te genieten als je er nog eens eentje ziet. Het zijn kunstwerken an sich!

33. Twee bieren per persoon kopen omdat het anders de wachttijd bij de bar niet waard was

Het komt wel op hè. Werkt wel minder goed als het warm is.

34. Trui vergeten dus dan maar extra bier drinken

En lekker dicht in de mensenmassa gaan staan.

35. Een beetje snobistisch zeuren op prima bands

Sorry, Keane.

36. De hele dag bij de hitjestent staan terwijl iets verderop acts van wereldformaat spelen

Maar ja, de tracks zijn zo lekker he? En dus toch maar weer handen in de lucht bij Donna Summer.

37. Het besef dat festivals veel meer zijn dan een beetje dansen en drinken

Tuurlijk, het feest is fijn. Maar festivals zijn ook plekken om nieuwe vrienden te maken, oude vrienden weer te zien. Om herinneringen voor het leven te maken, te experimenteren en om jezelf te zijn. Het is een essentieel onderdeel van de huidige maatschappij waar we voor blijven moeten strijden zolang het er niet (volledig) is.