5 redenen om Oscar and the Wolf te kiezen als dé Festivalact der Lage Landen

Photo credit: Kamiel Scholten/Festileaks

Het staat buiten kijf dat Oscar and the Wolf een zeer geliefde gast op de festivalweides is. De mannen zijn zelfs de enigen die iedere FAT-100 editie de lijst gehaald hebben(!), met als hoogste notering plek 8 in 2016. Ook zijn de Belgen natuurlijk geknipt voor de huidige Festivalact Top 100 der Lage Landen. Maar waarom móéten ze er absoluut in? Wat maakt hun shows zo bijzonder?

1. Hits die beter zijn dan de albumversies

”Gewoon” de plaatjes spelen zoals je ze hoort op Spotify? Oscar and the Wolf niet bellen. Zij maken van ieder nummer een bijzondere liveversie, met bijpassend overgangsstukjes tussen de nummers door. Platen als ‘Fever’, ‘Strange Entity’ en ‘Breathing’, die al lekker dansbaar zijn, worden zo regelrechte kneiters om het gras bij kapot te springen. Andere nummers worden juist een tikje gevoeliger. Zo krijgt ‘You’re Mine’ live vaak een heel rustige intro met schitterende pianoklanken. Ook de liveversie van ‘Killer You’ is anders dan op het album. Dit lied krijgt namelijk een sprookjesachtige klank, waarbij veel aandacht is voor de mooie uithalen van zanger Max Colombie. We kunnen daarom niet wachten om te zien in welk live-jasje de nummers van het nieuwste album The Shimmer gestoken worden.

2. Schitterende visuals

Fantastische hits gaan tijdens shows van Oscar and the Wolf samen met fantastische visuals. Tijdens hun festivalshows in 2019 plaatste de groep grote witte schermen op het podium. Hierop werden de visuals geprojecteerd. Groene lasers tijdens ‘You’re Mine’, dieppaarse taferelen tijdens ‘Exotic’, blikseminslagen bij ‘So Real’, zomerse oranjeroze tinten bij ‘On Fire’, kortom: een intens spel van licht en kleur. Vergezeld door confetti in alle kleuren of in de vorm van roze vlinders.

3. Zwoel oogcontact

Oscar And The Wolf
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Hoewel iedereen altijd roept dat hun lievelingsartiest toch écht in hun richting keek, ook al staan ze zelf vijftig meter van het podium af, doet frontman Max Colombie dit echt. Hij komt het podium op met een zonnebril, die bij het derde of vierde nummer langzaam afgaat. En dan kijkt hij niet zomaar even je kant op, maar staart hij je diep in je ogen. ”Ik ga een voor een elk gezicht in de zaal af, na drie nummers heb ik iedereen in de ogen gekeken”, vertelde hij in een interview. Hoewel de optredens van Oscar and the Wolf meestal drukbezocht zijn, maakt dit hun shows toch heel intiem.

4. Zwierige danspassen

Over Max Colombie gesproken, hij is zonder twijfel een opvallende verschijning. Uitermate kenmerkend voor zijn optreden is de manier waarop hij over het podium zwiert. Zo doet hij een catwalk-waardig loopje bij de intro van ‘Exotic’, draait hij eindeloze rondjes bij ‘On Fire’ en gaat hij langs de microfoonstand af door de knieën bij ‘Strange Entity’. Met zijn gezwier en gezwaai nodigt hij je uit om vooral zelf mee te dansen. En dan zonder enige schaamte voor de manier waarop.

5. Oogverblinde outfits

Foto: Kamiel Scholten

Het oog wil ook wat, zeggen ze, toch? Nou, alsof je ogen niet genoeg aan hun trekken komen bij Colombie en co., zorgt Max er met zijn kleding wel voor dat je hem echt niet over het hoofd kan zien. Waar de andere bandleden meestal in nette witte overhemden gekleed gaan, pakt de zanger uit met opvallende outfits. Glitterpakken, zwierige jassen, lange witte laarzen tot aan de knie: de frontman is altijd schitterend gekleed. Letterlijk, want er zitten vrijwel altijd glitters in zijn outfits.

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een speciale editie van de FAT 100. Om artiesten van eigen bodem in de spotlights te zetten, gaan we op zoek naar de beste Festivalacts der Lage Landen.

De stemperiode loopt van maandag 24 januari tot en met donderdag 3 februari. De grote winnaar wordt op vrijdag 4 februari bekendgemaakt.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018), The National (2019) en Muse (2020).