5 x waarom de shows van De Staat geniaal zijn

Festivalacts Top 100 van 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Wij zijn dit jaar op zoek naar Festivalacts Top 100 der Lage Landen. Om jullie geheugen op te frissen, halen we enkele herinneringen op. Aangezien er waarschijnlijk honderden kandidaten zijn voor dat befaamde plekje in de top 100, lichten wij De Staat uit. Waarom is dit zo’n goede festivalact en wat maakt hun shows zo tof?

1. De setlist van De Staat staat als een huis

De Staat Setlist Lowlands Festival 2019 2019

Het moge duidelijk zijn: het laatste studio-album van De Staat is een daverend succes, waardoor ‘nieuwe’ nummers als ‘Kitty Kitty’ en ‘Pikachu’ niet zijn weg te denken uit de setlist. Maar De Staat is meer dan Bubble Gum. Ook de albums O, Machinery en ICON zijn goed vertegenwoordigd in de festivalshows, met nummers als ‘Peptalk’ en ‘Witch Doctor’. Zeg nou zelf, dit staat toch als een huis?

2. Een psychedelisch spektakel

Wanneer je naar een optreden van De Staat bent geweest, is je vast wel iets bijgebleven van de briljante show die de mannen weggeven. Soms lijkt het wel alsof je de studioversies van de nummers hoort, maar alles is natuurlijk hartstikke live. Naast dat de muziek van de Nijmeegse band ontzettend strak gespeeld wordt, hebben Torre en co. ook nog eens hele toffe visuals in de gereedschapskist. Op het scherm komen diverse animaties voorbij, die ervoor zorgen dat het totaalplaatje een plezier is om naar te kijken. Een duister psychedelisch spektakel met in bovenstaande show de letter O in de hoofdrol.

3. Kolkend en beukend afsluiten

De Staat sluit steevast af met het nummer ‘Witch Doctor’. Het nummer vergaarde eind 2015 wereldwijde roem door de videoclip gemaakt door Studio Smack. De kolkende massa bij live optredens lijkt een logisch gevolg op deze succesvolle video en vond voor het eerst plaats op Eurosonic Noorderslag 2016. Aan het einde van elke festivalset springt frontman Torre Florim van het podium het publiek in en begeeft hij zich naar het midden van de vloer.  Het publiek verzamelt zich in een cirkel om hem heen. En dan begint Torre vol overgave zijn betoog als medicijnman. Wanneer de band invalt met snoeiharde hardcore beats komt de videoclip tot leven. Het ogenschijnlijk rustige publiek verandert dan in een kolkende massa om de zanger heen en chant: “Witch Doctooooooooor!”

4. Een aanklacht tegen de selfie-cultuur

De kolkende massa bij ´Witch Doctor´ is lang niet het enige spektakel van de optredens van De Staat. Tijdens het nummer ‘Help Yourself’ showt frontman Torre Florim dat hij een alleskunner is: naast zanger en gitarist blijkt Florim ook een uitstekende cameraman te zijn. De frontman van de band gaat namelijk met een soort webcam aan de haal om het optreden vanuit zijn ogen te laten zien en het publiek ook een klein advies te geven: ¨You gotta help yourself!¨ De uitvoering van ´Help Yourself´ is tevens een dikke knipoog naar de selfie. Een geslaagde knipoog!

5. De ideale invaller

Pinkpop, Lowlands, Pukkelpop, Down the Rabbit Hole en nog vele andere festivals. Je kan bijna niet om De Staat heen tijdens het festivalseizoen. Ze veroverden vrijwel overal festivalharten; niet alleen in eigen land, maar ook in het buitenland. De Nijmeegse band heeft namelijk in het voorprogramma van Muse de wereld mogen veroveren.

Daarnaast bleek de band de ideale invaller. Op Pukkelpop schoten de mannen te hulp toen zangeres Halsey ineens afzegde. De Nederlanders lieten de Belgische Marquee ontploffen. Ook op Pinkpop mocht De Staat op het laatste moment een tweede keer aantreden. Metalband Ghost moest haar optreden namelijk last-minute annuleren vanwege stemproblemen van de zanger. Voor de organisatie van Pinkpop reden genoeg om de Nijmeegse band nog eens op te trommelen. Een best wel bizarre ervaring voor de band. “Toen we van het podium kwamen werd ons vrijwel meteen gevraagd of we voor Ghost konden invallen. Hadden we opeens minder dan 24 uur om een Pinkpop-show voor te bereiden. Ik vroeg me af of mensen twee keer De Staat wel tof vonden, maar het ging het gewoon weer helemaal los”, vertelde drummer Tim van Delft ons later in een interview. En inderdaad, ook het tweede optreden van De Staat bleek een knaller.

Festivalacts Top 100 der Lage Landen

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een speciale editie van de FAT 100. Om artiesten van eigen bodem in de spotlights te zetten, gaan we op zoek naar de beste Festivalacts der Lage Landen.

De stemperiode loopt van maandag 24 januari tot en met donderdag 3 februari. De grote winnaar wordt op vrijdag 4 februari bekendgemaakt.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018), The National (2019) en Muse (2020).