Woodstock-oprichter Michael Lang op 77-jarige leeftijd overleden

Treurig nieuws uit festivalland. Michael Lang, medeoprichter van het legendarische popfestival Woodstock, is zaterdagavond in New York overleden. Dit nieuws werd door een vriend bevestigd aan het muziektijdschrift Rolling Stone.

Michael Lang, medeoprichter van Woodstock is afgelopen zaterdag op 77-jarige leeftijd gestorven. Hij overleed in het ziekenhuis aan een vorm van lymfklierkanker, bevestigt een vriend aan Rolling Stone Magazine. Lang was 24 jaar oud toen hij in 1969 tussen 15 en 18 augustus samen met drie vrienden een muziekfestival organiseert in een weiland in de staat New York. Hoewel Lang en zijn kompanen zo’n 200.000 mensen verwachtte, kwamen er meer dan 400.000 het terrein op, van wie een groot deel niet had betaald. Meer dan een miljoen mensen werd de toegang geweigerd.

Grote artiesten als Jimi Hendrix, The Who, Santana, Creedence Clearwater Revival en Rage Against the Machine waren onderdeel van de line-up. Die artiesten waren “allemaal onderdeel van de tegencultuur” zei Lang. Hij noemde het evenement de vreedzaamste gebeurtenis in zijn soort in de geschiedenis. “Dat kwam door de verwachtingen en wat de mensen daar wilde creëren.”

Invloedrijk

Het hippiefestijn is een van de grondleggers van de popfestivals hoe we die nu kennen. Het succes van het Amerikaanse festival waait dan ook vrij snel over naar Europa, waarna ook in Nederland eind jaren zestig de eerste kleine popfestivals ontstaan. Waaronder één festival in de Utrechtse Jaarbeurs met de naam “Flights to Lowlands Paradise”. Klinkt bekend hè?

Woodstock

De eerste editie van Woodstock vond plaats in 1969 in Bethel. 50 jaar later zou het legendarische festival haar jubileum vieren met onder meer Jay-Z, Miley Cyrus en The Black Keys. Zestien dagen voordat ‘Woodstock 50’ zou beginnen, werd het festival afgeblazen vanwege “een serie onvoorziene tegenvallers”. Eerder stonden grootheden als Jimi Hendrix, The Who en Joe Cocker op de planken van het festival. Ook Chemical Brothers en The Offspring waren er ooit te gast.