10 Festivalacts die dit jaar extra hard komen

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Yes, we mogen weer! Deze 10 Festivalacts staan ongeduldig te trappelen om jullie zo snel mogelijk weer te zien in de weide. Wij kunnen natuurlijk ook niet wachten om deze bonte, eclectische mix van artiesten in onze armen te sluiten. Waarom zijn ze zo happig om ons te zien en waar staan ze zoal?

1. Pearl Jam ( Pinkpop/Rock Werchter )

Eddie Vedder en zijn kompanen staan na vier jaar gelukkig weer op Pinkpop. Toch is het pas de vierde keer dat de legendarische rockband uit Seattle zich meldt in Landgraaf, na eerdere edities in 1992, 2000 en 2018. In 2021 dreigde een pandemie roet in het eten te gooien maar de organisatie wist dat jullie met minder geen genoegen zouden nemen en hengelde Pearl Jam weer knap binnen. Eindelijk mogen ze dan ook de festivalweides blootstellen aan hun laatste wapenfeit Gigaton uit 2020.

Hun grote hit ‘Black’ is relevanter dan ooit. Dankzij het vele thuiszitten zullen er zeker relaties gestrand zijn bij mensen die dat niet voor mogelijk hielden. Recept van de dokter: meeblèren als zelftherapie en niet vergeten om ze volgend jaar in de Top 10 Festivalacts te stemmen. Kan haast niet missen toch?

2. Arctic Monkeys ( Lowlands/Sziget )

Testosteron aapjes: kom er maar in! De Artic Monkeys uit Sheffield komen rap met een nieuw album voor de dag. En dat is heel goed nieuws! Grote vraag is welke kant ze opgaan. Onstuimig als in hun jeugddagen of slaan ze een meer volwassen richting in zoals op hun laatste album Tranquility Base Hotel & Casino?

Lowlands heeft zijn slag alvast geslagen, want deze mannen zijn headliners van formaat. Het moet wel heel gek lopen willen ze volgend jaar niet eindigen in de Top 10 Festivalacts 2022. De rauwe energie van hun hits in combinatie met het verfijnde latere werk maken dit tot een onverslaanbare vesting voor iedere premiejager.

3. Big Thief ( Rock Werchter )

Zonder twijfel een van de meest veelbelovende acts van dit jaar. De Amerikaanse indie folkrockband van frontzangeres Adrianne Lenker heeft zeker niet stil gezeten. Hun meest recente worp Dragon New Warm Mountain I Believe in You kreeg vele lovende recensies en dat is knap als je jezelf bedenkt dat het album ruim twee uur duurt. Het is nu al kanshebber op album van het jaar.

Wij kunnen niet wachten om al die lieve liedjes met een rauw randje live te zien! Op 27 juni staan ze in Utrecht en daarna op Rock Werchter. Hoor ik daar nou mensen bidden dat ze binnenkort bekend worden gemaakt bij de tweede lichting Down the Rabbit Hole namen? Die kans is zeker aanwezig. Beter gaat hun optreden door ”absolute noodzaak voor ons fijnproevers” anders komen ze straks weer met een album van twee uur waarvan ze maar de helft kunnen performen tijdens hun concerten.

4. Dua Lipa ( Primavera Sound/Sziget )

Van deze popdiva krijgen we gewoon geen genoeg en zij ook niet van ons. Ze heeft nog geen festivals gepland staan in België of Nederland, maar staat op 17 en 18 mei wel in de Ziggo Dome in Amsterdam. Van kleine kinderen tot je tante op dat verjaardagsfeestje…..

Sinds haar samenwerking met Elton John kan niemand meer om haar heen. Zelfs die hopeloze rocker met oorkleppen op moet oogluikend toegeven dat ze live mooi kan zingen. Bijna alles waar ze staat, verkoopt razendsnel uit. Slechts Sziget schijnt nog wel wat kaarten over te hebben. Wees er snel bij, want eindelijk ligt de wereld aan haar voeten en daar is ze heel blij mee. Laat Future Nostalgia maar tot ons komen!

5. Nick Cave & The Bad Seeds ( Best Kept Secret/Primavera Sound )

Door naar een van de grootste, levende legendes. Deze Australische magiër die iedereen met een vingerknip bezweert tijdens zijn concerten mag uiteraard niet ontbreken bij de 10 Festivalacts, die extra hard komen dit jaar. Alle rockers van de band leidden je via het rustige vaarwater dat Ghosteen was, naar ontroerende nummers van Carnage om daarna uiteraard ook te vlammen met nummers uit wilde tijden.

Ik hoop alvast stiekem op de terugkeer van beest ‘Tupelo’ op de setlist. Want laten we wel wezen, ook Nick en zijn mannen hebben genoeg rust gehad. Zeker getuige de vele keren dat ze nieuwe tourschema`s probeerden in te plannen.

6. Moderat ( Down the Rabbit Hole/Rock Werchter )

En de prijs voor de best uitgekiende comeback gaat naar…..Moderat. Apparat & de twee leden van Modeselektor besloten om hun succesvolle dance project weer uit de ijskast te halen nu de pandemie (hopelijk) op zijn eind loopt. Om dat te vieren dropten ze al een single en verschijnt in mei hun vierde studioalbum MORE D4TA. De Duitsers zijn klaar om een succesvol bombardement op al onze zintuigen uit te voeren. Leidt ons tot bekoring en verlos ons van het kwade stilzitten.

7. Stromae ( Lowlands/Sziget )

Onze sympathieke Belg Paul van Haver stond de afgelopen tijd veel in de belangstelling. Na een moeilijke periode, waardoor hij de afgelopen zeven jaar nauwelijks is toegekomen aan optreden, is hij er dit jaar gelukkig weer helemaal klaar voor. Met een nieuwe plaat in aantocht, pakkende hits en hernieuwd elan gaat hij flink huishouden en het festivalveld stevig op zijn lazer geven met zijn strakke beats. Alsjeblieft Paul, leidt ons naar volledige ontsporing na de brave jaren die 2020 en 2021 waren. Als iemand het kan, dan ben jij het! Je stond immers niet voor niets in de top 10 Festivalacts der Lage Landen.

8. Beach House ( Best Kept Secret/Primavera Sound )

Dé dreampop band uit Baltimore heeft dit jaar wat te vieren met ons. Hun geslaagde nieuwe dubbelalbum(!) Once Twice Melody ligt net in de schappen. Dit gezelschap barst dus uit zijn voegen van bewijsdrang. Ze kunnen niet wachten om al die nieuwe liedjes met iedereen te delen opdat ze nu nog vers zijn. Tel daar klassiekers als ‘Myth’ en ‘Space Song’ bij op en je komt niet meer uit je zetel. En zeg nou zelf: zelfs de zon is overbodig bij het horen van de vrolijke, zoetgevooisde tonen van de belle de jours van het dreampop genre!

9. Eefje de Visser ( Pinkpop/Lowlands )

We verblijven nog even in dromerige sferen. Zangeres Eefje de Visser neemt dit jaar de fakkel van Editors over. Ja dááááág, maak mij nog meer wijs! ”Die muziek lijkt totaal niet op elkaar” hoor ik jullie denken. Klopt helemaal: ik doel vooral op dat ze op zowat alle festivals staat in Nederland dit jaar. Ook Editors waren allemansvrienden die overal terecht konden. Waarom Eefje extra hard gaat dit jaar? Ze wil haar laatste cd Bitterzoet nu eindelijk wel eens pompen op niveau, voor een kudde zwetende mensen dus. Daarbij wil ze gaan vlammen op het podium om niet de illusie te wekken dat het moederschap haar heeft veranderd in een tam dier.

10. Danny L Harle ( Primavera Sound/Dour/Melt )

Wie? Daniel Jack Eisner Harle, de man achter de hits van onder meer Charli XCX en Lil Uzi Vert. Hier worden we dan weer goed wakker van. Bekend geworden bij het vooruitstrevende PC Music Label met als bekendste uithangbord hyperpop. De ultieme feestmuziek waarvan je eigenlijk niet wist dat je er aan toe was! Schrikken begrippen als bubblegum bass en happy hardcore je niet af? En swipe je bij ( soms ) hyperactieve Alvin & the Chipmunks stemmen niet gelijk naar links? Dan zit je helemaal goed bij het euforische jaren 90 geluid met een twist, dat deze man ons voor gaat schotelen. Hij heeft er zelfs een eigen naam voor bedacht: harlecore. Met deze gast, die klassieke muziek studeerde en DJ Paul Elstak tot zijn vrienden mag rekenen, ga je zeker tot de max!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2022

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 17-19 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Marco Derksen

Mijn eerste festival was in 2011; Creamfields Andalusië. Tussen alle prettig gestoorde Spanjaarden ontwaakte er zich een vuur in mij voor festivals die nooit meer is gaan liggen. Dans graag tot in de vroege uurtjes door en heb veel passie voor beats, synths, David Bowie en Arcade Fire. Voor karaoke mag je mij `s nachts wakker maken!

Meer van Marco