Stromae: 5 motieven waarom hij dé eindbaas is der Festivalacts Lage Landen

Stromae

Hunkerend keken we uit naar hét moment waarop we Stromae weer mogen verwelkomen op onze festivalweides. Die tijd is nu bijna daar. Deze sympathieke Belg met internationale allure staat in 2023 nu al drie keer in de Ziggo Dome!!! Wat maakt hem zo gewild? En waarom moet hij de verkiezing ‘Beste Festivalact van de Lage Landen’ op zijn sloffen winnen?

Radiohits worden live kunststukjes

Stromae doopt smakelijk klinkende hits als ‘Papaoutai’ & ‘Tous les Memes’ op het podium om tot ‘larger than life’ producties. Duik mee terug in de tijd, naar 2014 om precies te zijn. Het is even voor 16.00 in de middag en Paul van Haver, zoals Stromae in het echt heet, staat op de 3FM stage van Pinkpop. Iedereen heeft goesting en het is bloedje heet op het open veld. Toch houdt dat laatste ‘Van Haver’ niet tegen om zich meerdere malen te verkleden en een heus toneelspel op te voeren. ‘Tous les Memes’ krijgt die dag een passende outro in Zuid – Amerikaanse stijlen; alle heupen op de festivalweide zijn niet meer te houden.

Afsluiten doet hij die dag met ‘Papaoutai’. Het zal een gedenkwaardig afscheid worden. Op Spotify stopt het nummer stipt na 3.52, maar vandaag worden alle registers uit de kast getrokken. Hij komt met een meanderende versie van maar liefst elf minuten voor de dag, als een begenadigd teaser bespeelt hij zijn publiek, om tot slot op uiterst creatieve wijze zijn crew te bedanken. Merci Maestro!

Onbeschaamde passie voor de jaren 90

Dat is natuurlijk geen geheim. Stromae is kind van de nineties en is net als ons verzot op vette beats uit het Eurodance tijdperk. Toch?! Doorbraak hit ‘Alors On Danse’ slaat zelfs de ‘Wrecking Ball’ van Miley Cyrus finaal aan gort. En tijdens zijn concerten kan het zomaar gebeuren dat hij ineens met een jaren 90 hommage voor de dag komt. Zo weten we dat hij beïnvloedt is door nummers zoals ‘Push the Feeling On’ van Nightcrawlers en artiesten als Snap! & Faithless. Het knappe is dat hij deze nummers feilloos in ‘Alors on Dance’ weet te mixen in zijn set. Aan totale euforie en nostalgie geen gebrek.

Heerlijke mix van muziekstijlen

Stromae - Multitude - CD

Je zult nu wel denken, dus deze man maakt alleen maar platte dance? Geenszins! Zijn muziek is doorspekt van de pop, hiphop en wereldinvloeden, mede te danken aan de Rwandese roots van Stromae. Daarnaast hoef je alleen maar naar ‘Formidable’ te luisteren om te horen dat hij zich duidelijk heeft laten inspireren door de chansons van Jacques Brel en Charles Aznavour.

Minutenlang nadat het laatste slotakkoord van ‘Formidable’ is verstomd blijft het publiek massaal kirrend het titelnummer scanderen. Wat Lou Reed deed met ‘Perfect Day’ doet onze Brusselaar met dit nummer: een vrolijk klinkende titel voorzien van een dubbele laag. Zo zijn ook andere nummers van hem niet zo jolig als ze soms lijken te zijn.

Hij is de koning van de levenslust

Oke, nu je weet dat zijn teksten vaak niet zo rooskleurig zijn ga ik je eerst geruststellen. Je kunt de teksten best wegstrepen tegen de opzwepende beats tijdens zijn concerten. De keuze voor strakke maatslagen lijken hem op een gezonde manier tegenwicht te bieden aan zijn malende gedachten. Concerten van Stromae barsten dus van de energie. Stilstaan is gewoon onmogelijk! En als jij zo driftig staat te bewegen op het licht ontvlambare ‘ta fête’ maakt je lichaam dankbaar een flinke dosis endorfine aan. Dansen als therapie zorgt voor nieuwe levenslust.

Tegelijkertijd durft hij kwetsbaar te zijn

Het is Stromae niet altijd voor de wind gegaan. Voordat hij ons in 2021 verblijdde met comeback single ‘Sante’, was het zes jaar bijna stil rondom hem. En dat na al het succes dat Racine Carrée hem in 2013 en de twee jaren daarna bracht. Totdat hij zijn tour in Afrika in 2015 af moest zeggen vanwege ernstige bijwerkingen van medicatie en uitputting. Onlangs was hij op de Franse tv erg openhartig over de problemen die hij heeft gekend in zijn leven, die leidden destijds zelfs tot zelfmoordgedachten bij hem.

Wars van enige arrogantie en trots stak hij daarbij de jeugd een hart onder de riem en spoorde hen aan om te praten over hun problemen. Zeker nu in corona tijd een enorm relevante en oprechte oproep. Met zijn nieuwe single ‘L’Enfer’ vrij vertaalt ‘hel’ hoopt hij een streep onder zijn duistere periode te zetten. Wij kijken reikhalzend uit naar zijn nieuwe album Multitude begin maart. De gunfactor en het momentum heeft hij in ieder geval mee. Dus stem hieronder op deze aardse gigant!

Festileaks Top 100 der Lage Landen

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een speciale editie van de FAT 100. Om artiesten van eigen bodem in de spotlights te zetten, gaan we op zoek naar de beste Festivalacts der Lage Landen.

De stemperiode loopt van maandag 24 januari tot en met donderdag 3 februari. De grote winnaar wordt op vrijdag 4 februari bekendgemaakt.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018), The National (2019) en Muse (2020).

Over de auteur ✍️

Marco Derksen

Mijn eerste festival was in 2011; Creamfields Andalusië. Tussen alle prettig gestoorde Spanjaarden ontwaakte er zich een vuur in mij voor festivals die nooit meer is gaan liggen. Dans graag tot in de vroege uurtjes door en heb veel passie voor beats, synths, David Bowie en Arcade Fire. Voor karaoke mag je mij `s nachts wakker maken!

Meer van Marco