Twee hemelse dagen: dit waren de hoogtepunten van Dauwpop 2022

Dauwpop publiek
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Terwijl we alweer aan uitpuffen zijn op de bank thuis, blikken we met een zelfvoldaan gevoel terug op de dagen die zijn geweest. De hemelse momenten volgden elkaar op Dauwpop 2022 namelijk in rap tempo op. Check nu onze hoogtepunten met onder andere Confidence Man, Prins S en de Geit en Editors.

Nog meer lezen over Dauwpop 2022? Check dan ook de festivalpagina of ons Instagram-profiel.

1. Eindelijk weer genieten in de zon met gelijkgestemden

Als Paaspop 2022 een goede amuse was, dan is Dauwpop 2022 het lekkere voorgerecht op de Summer of Love. Chillend op een picknickkleedje, met een biertje in de hand samen genieten van live muziek en vooral elkaar. Van jong tot oud, vanuit Salland tot de Randstad, in een alledaags kloffie tot uitgedost als paradijsvogels; we zijn op ons best in Hellendoorn.

Photo: Boy Janissen / Festileaks

2. Dansen alsof niemand je ziet bij Confidence Man

De avond van de eerste festivaldag wordt uitbundig ingeluid door het Australische Confidence Man. De show die het kwartet neerzet, is haast op het kunstzinnige af en het duurt niet lang voordat het publiek bij de King King stage een voorbeeld neemt aan zangeres Janet Planet. Heerlijk dansen alsof niemand kijkt op aanstekelijke extravagante elektropop!

3. “Nog ééntje dan!” bij het campingcafé

Voordat we met ons tentje vertrokken richting Hellendoorn, waren er wat zorgen. Het muziekprogramma duurde ‘slechts’ tot 23 uur waarmee het festivalterrein ook gesloten werd. Wat te doen met al die nachtelijke uren op de camping? Gelukkig dacht de organisatie hetzelfde en was er een heus campingcafé uit de grond gestampt. Nog ééntje dan…

Goldband op Dauwpop 2022
Photo: Boy Janissen / Festileaks

4. Goldband bewijst zich als toekomstige headliner

Goldband heeft inmiddels meer dan genoeg materiaal om een uur lang te boeien. Iedere song, van ‘De Langste Nacht’ tot ‘Kinderwens’ wordt luidkeels meegezongen door het Dauwpop-publiek. Bij ‘Ik Haat Je’ gaan de middelvingers in de lucht en bij ‘Mijn Stad’ ontstaat uiteraard een spontane moshpit in het publiek.

Nee, de show van Goldband was niet hoe ze het twee jaar geleden beschreven in een eerder interview. Het is nu een retestrakke productie. Dat betekent echter niet dat er geen ruimte voor spontaniteit is. Ook die spat er vanaf. Zo loopt Milo bij ‘Alles Kapot’ ineens met een zaag richting de voorkant van het podium om een stukje decor af te zagen. Volgend jaar headliner?

Party Pit op Dauwpop 2022
Photo: Boy Janissen / Festileaks

5. De kater wegdansen in de party-pit

Dankzij ons nachtelijk bezoek aan het camping-café, hadden we tweede festivaldag wat moeite met opstarten. Gevolg: pas vroeg in de middag sjokten we het festivalterrein op. Eefje de Visser gaf een bloedmooie show op de main stage, maar echt wakker werden we er niet van. Dan maar even een kijkje nemen bij de Party Pit: een enorme zandkuil omgeven door kunstzinnige stellages.

En wat een goede keuze was dat: dansen, stampen, zingen op alle dancehits uit de 90’s en 00’s. Met een biertje in de hand en een lach op ons gezicht waren we dankzij deze dansoefening weer helemaal klaar voor de rest van het programma.

6. Lachen én hakkuh! bij Prins S en de Geit

Slechts een half uur was er ingepland in het blokkenschema, maar Prins S. en de Geit had met gemak een uur kunnen volmaken. Al was het door het herhalen van nummers als ‘Kinderboerderij’ en ‘Dat Kun Je Niet Maken’. De underdog in de clash met Claw Boys Claw, weet het veld bij King King behoorlijk te vullen.

Iedereen in het publiek beweegt zijwaarts bij “stapje, stapje, stapje, voor stapje” of staat te hakken bij de dikke 90’s beats. De scherpe, doch simpele teksten nodigen meteen uit om mee te zingen, al hoor je ze voor het eerst. Ja, Prins S en de Geit heeft alles in zich om de festivalwereld te bestormen.

Cocktailbar op Dauwpop 2022
Photo: Debbie Spaan / Festileaks

7. Even lekker gezellig doen bij de Cocktailbar

Van al dat stampen, hakken en zingen, krijgt een mens dorst. En gezien de 0,2l bekers bier wel heel erg klein zijn (en vaak slechtgetapt) voor die ene munt (3,00 euro) is de Cocktailbar een mooi alternatief.

Deze bar is allesbehalve een loket waar je je drankje bestelt. Allereerst sta je voor een ruime keuze tussen mojto’s, gin-tonics of een espresso martini. Als je vervolgens die enorme beker met zomers rietje in ontvangst neemt, sta je voor het volgende dilemma: door naar het volgende podium of even ‘gezellig doen’ op het cocktailterras?

Dat laatste natuurlijk. Wat wil je nog meer dan luie fauteuils én spelletjes? Jenga, golfbiljart, zandzakken gooien of de zenuwspiraal: ze waren twee dagen lang een bron van vermaak.

Balthazar op Dauwpop 2022
Photo: Boy Janissen / Festileaks

8. Genieten bij de retestrakke show van Balthazar

Deze Belgische indieband behoeft geen introductie, want Balthazar is niet meer weg te denken uit menig platenkast. Begin van het jaar behaalde de groep de 2e plek in de Festivalacts Top 100 van de Lage Landen en wel om de reden dat ze altijd een retestrakke liveshow neerzetten. Of het nu in de zaal is of op een festival: deze vijf heren stellen nooit teleur.

En zo ook op Dauwpop. Ze werden in de middag nog gespot in het publiek in The Barn bij het optreden van Sylvie Kreusch. Maar in de avond waren ze helemaal klaar voor de main stage. Een volle tent deinde en zong mee op hits als ‘Fever’, ‘The Boatman’ en ‘Blood Like Wine’. Dit belooft nog veel goeds voor de festivalzomer!

Editors op Dauwpop 2022
Photo: Boy Janissen / Festileaks

9. Meeklappen en -schreeuwen bij de afsluiter Editors

Hits als ‘A Ton of Love’, ‘Formaldehyde’ en ‘Marching Orders’ niet spelen en dan nóg een setlist met alleen maar kneiters vullen: het is weinig bands gegeven, maar Editors maakt het helemaal waar.

Tom Smith dendert als vanouds over de bühne en laat het publiek bij het hoofdpodium van oor tot oor glunderen. Het is een majestueus slot van twee hemelse dagen Dauwpop.

Dauwpop Logo

Dauwpop 2022

Locatie
Nederland
Hellendoorn, Nederland
Datum 26-27 mei 2022
Line-up
Di-rect
De Staat
Editors
Di-rect, De Staat, Editors +71 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.