Dit waren de meest legendarische momenten van Pinkpop 2022

Pinkpop sfeer
Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

Een paar keer knipperen met je ogen en het is alweer voorbij. Maar wat was het weer gezellig druk in Landgraaf. Om meerdere redenen zullen we deze editie nooit meer vergeten. Dit waren de meest legendarische momenten van Pinkpop 2022.

Eindelijk was het dan zo ver. Na drie jaar stilzitten konden we met z’n allen weer afreizen naar Landgraaf. Het feit dat iedereen zo lang heeft moeten wachten om weer op deze schaal livemuziek te kunnen ervaren maakt het al een editie voor in de boeken. Maar wat maakte deze editie nou nog extra onvergetelijk?

Afscheid Jan Smeets

1. Afscheid Jan Smeets

We kunnen er dit jaar niet omheen; de eerste editie van Pinkpop zonder Jan Smeets als directeur. Geen ‘goed smeren’ of ‘ga allemaal rústig naar de uitgang’ van dé man achter Pinkpop. Des te meer reden om Smeets eens flink in het zonnetje te zetten. Op de zaterdag van Pinkpop 2022 vindt er vlak voor het begin van de show van Pearl Jam een huldiging plaats op South Stage.

Het hele veld eert Mister Pinkpop meerdere malen met luid applaus. Op de schermen zijn beelden te zien van Jan Smeets door de jaren heen. Hij mag dan niet meer de festivaldirecteur zijn; nog altijd houdt het festival Jan bezig. En dat zal gelukkig ook nooit veranderen; Jan Smeets heeft een hart voor Pinkpop, en het publiek voor Jan Smeets. ‘Jantje bedankt, Jantje bedankt!’

Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

2. Knallers van headliners

Pinkpop 2022 mag in z’n handjes knijpen met haar headliners. Maar liefst drie stadionacts sieren de bovenkant van de poster. Metallica stormt erop los op de vrijdagavond met een show waar headbangen de norm is. Pearl Jam is er nog altijd meester in om een show voor een veld met 70.000 mensen tóch intiem te laten voelen. Op de zaterdag bespreekt Eddie uiteraard dé sprong van Pinkpop 1992 en haalt zelfs de cameraman van die show op het podium. Ook eert hij zijn vriend, een gitaarhandelaar uit Amsterdam. Imagine Dragons zorgt voor een spetterend einde van het weekend met een show vol hits en vuurwerk.

Pinkpop hoedjes
Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

3. Tropische temperaturen op Pinkpop 2022

Naast de muziek is de hitte hetgeen wat het meest zijn stempel heeft gedrukt op Pinkpop 2022. Vooral op vrijdag en zaterdag is het ontzettend warm in Limburg. Met temperaturen rond de 35 graden kunnen we met recht spreken van de heetste Pinkpop ooit. Daar blijkt het festival ook niet helemaal op gerekend hebben, tot grote onvrede van het publiek. Gelukkig is Pinkpop 2022 flexibel en kondigt het tijdens de eerste dag al extra maatregelen (zoals meer waterpunten) aan.

Photo credit: Ben Houdijk / Pinkpop 2022

4. Måneskin geeft zich letterlijk bloot

Een act die dit weekend veel bekijks trekt, is natuurlijk de Italiaanse winnaar van het Eurovisiesongfestival 2021: Måneskin. De band heeft een mooie spot op de South Stage voordat Pearl Jam de zaterdag afsluit. Dat de temperatuur zelfs voor de in Rome geboren zanger Damiano David aan de hoge kant is, zorgt voor een bijzondere wending.

Eerder die dag had hij in een interview beloofd uit de kleren te gaan aan het einde van het optreden. “Belofte maakt schuld”, lacht de Italiaan en dus – vergezeld door een aantal fans op het podium – brengt de charismatische frontman het laatste nummer in z’n witte onderbroek.

Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

5. Indie darlings

Op meerdere momenten tijdens dit weekend lijkt het even alsof we ons op Best Kept Secret 2022 begeven. De reden daarvoor is het opvallende aantal Indie-toppers die dit weekend aanwezig zijn in Landgraaf.

Acts als Interpol, Eefje de Visser, Courtney Barnett en Son Mieux verwacht je normaal gesproken eerder in Hilvarenbeek, maar geven deze keer een kwaliteitsinjectie aan Pinkpop 2022. Het zorgt voor sterke performances en ook voor een fijn alternatief tegenover al het gitaargeweld dat het weekend domineerde.

Photo credit: Bart Heemskerk / Pinkpop 2022

6. Joost ontroert

Er zijn weinig acts dit weekend die het publiek zo goed meekrijgen als Joost. Dat een ervaren headliner als Pearl Jam of Metallica dat lukt is allang geen verrassing meer, maar een dagopener? De fans eten uit zijn hand en er ontstaat telkens weer een oorverdovend gejoel als Joost voor de zoveelste keer “Pinkpooop!” schreeuwt.

Toegegeven, het is muzikaal niet de crème de la crème van het weekend, maar de energie van Joost is echt. “Ik bedenk me dat ik bij mijn optredens nog nooit een Wall of Death heb gehad. Scheid het midden!”, maant de zanger het publiek. Het hoogtepunt daarentegen is als Joost zich kwetsbaar op durft te stellen. Zittend op het podium, gehuld in de Friese vlag, beweegt hij het publiek tot tranen met een liedje voor z’n overleden ouders. Joost is ook zelf zichtbaar geraakt door het warme deken genaamd Pinkpop 2022. Unieker en oprechter worden de shows niet.

Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

7. Verdwalen op het nieuwe terrein

De meningen over het nieuwe terrein van Pinkpop 2022 zijn duidelijk verdeeld, maar daar kan Pinkpop vast wat van opsteken. Het is in ieder geval een goed begin en een mooie eerste kennismaking met de opvolgers van Mister Pinkpop.

Bezoekers kunnen makkelijker shows meekrijgen doordat het hoofdpodium (South Stage) en IBA Parkstad Stage sinds dit jaar tegenover elkaar staan, de gevaarlijke trap is verdwenen, er is meer schaduw en een gloednieuwe silent disco. Maar door het nieuwe terrein ontstaan wel onder andere gevaarlijke looproutes, geeft ook Jan Smeets aan: ‘Godverdomme, wat een puinhoop.’

Pinkpop Logo

Pinkpop 2022

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 17-19 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Ruben Bodelier

Masterstudent Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter in de zomer en naar Carnaval in de winter. Wisselt naadloos van Kendrick Lamar naar TOOL en dan weer van Pearl Jam naar Lana Del Rey.

Meer van Ruben