Debuterend evenement Live Is Live belooft veel maar levert weinig

Live is Live terrein
Photo credit: Dianne de Kievit / Festileaks

Wie op de website van het festival kijkt, leest dat Live is Live de ultieme bezoekerservaring biedt. Tijdens live concerten Van gerenommeerde artiesten. En dat alles ook nog eens op een unieke locatie. Vrijdag 17 juni brak het moment aan om die belofte in te lossen. Wij waren in Zeebrugge en zagen een waanzinnige headlineshow van The National. Maar we waren helaas ook getuige van meerdere logistieke problemen.

Op het eerste oog wordt er volop genoten van een zorgeloos en zonovergoten festival. Maar bij verdere inspectie blijkt toch wel heel wat mis op de eerste dag van de eerste editie van Live Is Live. Hoewel de headliner ons in de watten legt met een formidabel optreden, kunnen we dat helaas niet zeggen van de organisator. We zetten een paar beloften op een rij.

Live is Live 2022 logistiek

‘Een premium live-ervaring’

‘Klaar om volop te genieten van onze premium live ervaring?‘ Ja, dat waren we zeker. Maar nee, dat biedt dit festival (nog) niet. Dit is overigens niet te wijten aan de line-up. O.a. Trixie Whitley, dEUS en The National zijn op hun best vandaag. Wilco zal vast ook in dat rijtje thuishoren, maar die show werd door velen gemist.

Wilco mag net als de headliner een kleine twee uur spelen. Maar daar hebben niet veel mensen in het publiek van kunnen genieten. Na dEUS zwellen de wachtrijen bij de diverse eetkramen zodanig aan, dat een wachttijd van 45-60 minuten normaal lijkt. Een rondje langs de hele food line-up leert ons, dat hier ook geen uitzondering op te vinden is.

Of stiekem toch wel? Sommige bezoekers houden het lange wachten voor gezien. Ze sluiten zich aan bij de enige korte wachtrij op het terrein: de koffiebar. Dineren met een stuk appeltaart of twee brownies en een beker bier lijkt voor sommige gasten de ideale oplossing.

‘Een betoverende outdoorlocatie met het comfort van indoor’

Om 13:00 mogen we het ’terrein’ betreden. Bij de entree bemerken we voor het eerst wat worstelingen bij de organisatie, medewerkers lijken niet goed raad te weten met de diverse toegangsbandjes die beschikbaar zijn. We bestempelen het met een glimlach als een kleinigheid en wijten de verwarring aan de tropische temperatuur. Gewapend met een handdoek en een paar slippers, zijn we helemaal klaar om het strandgevoel te omarmen. Er zijn ons tenslotte de eindeloze vergezichten van het Zeebrugge Strand beloofd.

Maar na een rondje over het terrein, moeten we al snel concluderen dat de betovering uit zal blijven. Het strandgevoel is minimaal; het zand onder je voeten is het enige wat de locatie van het evenement verraadt. Je kunt de zee niet zien, de zonsondergang verdwijnt achter de hekken en om een verkoelende duik te kunnen nemen moet je het festivalterrein verlaten.

live is live 2022

‘Meer ervaring’ met een upgrade

Na het teleurstellende eerste rondje, checken we toch even een van de mogelijke upgrades. Deze zouden volgens Live Is Live voor ‘meer ervaring’ zorgen. Voor 25 euro extra op de reguliere toegangsprijs bijvoorbeeld, kun je een upgrade scoren met als omschrijving ‘seated area with a magical view‘. Dit blijkt in praktijk een simpele tribune te zijn (dus achterop het veld) met voetbalstadionstoeltjes.

Wanneer je inderdaad naar de bovenste rijen van deze tribune klimt, kun je over de hekken de zee zien liggen. Echter betreffen het hier geen vaste zitplekken (‘opgestaan is plaats vergaan’) en zit je hier – net als de mensen op het rolstoelpodium – ook nog eens vol in de zon. Voor schaduwplekken kun je alleen terecht onder de tentdoeken die over een paar picknicktafels gespannen zijn. Wél zijn er punten waar gratis zonbescherming kan worden ‘getapt’ en gelukkig is daar geen upgrade voor nodig.

Live is Live 2022 logistiek
Live is Live 2022 logistiek
Live is Live 2022 logistiek

‘Een locatie die grote mensenmassa’s aankan’

De lange rijen bij de eetkramen en de weinige schaduwplekken waren slechts een voorbode. Wanneer het optreden van The National net na middernacht afloopt, beweegt het gehele publiek richting uitgang. Klaar om huiswaarts te keren en moe van de warmte het bed in te duiken. Ware het niet, dat gasten die per auto of openbaar vervoer, nóg een flinke tegenvaller voor hun kiezen krijgen.

Er is nauwelijks tot geen begeleiding vanuit het festival om de uittocht van automobilisten in goede banen te leiden. Mensen zitten dus urenlang in hun auto te wachten op de parking. Daarnaast staat er een behoorlijke groep mensen bij de dichtstbijzijnde bushalte te wachten op de ‘avondlijn’. Volgens de website van Live Is Live (wat overeenkomt met de informatie van de vervoerder) rijdt deze bus om 00:40 richting Station Brugge. Deze bus zal echter nooit op de halte verschijnen. Ook een uur later niet.

Reactie organisatie

Na twee uur wachten hebben wij noodgedwongen een taxi kunnen aanhouden. Waar het openbaar vervoer in België een stuk betaalbaarder is dan in Nederland, kunnen we dat niet zeggen over taxivervoer. Gezien er ter plekke niemand van de organisatie te vinden was, besloten we digitaal contact te zoeken over de vervoersproblemen. Deze bleken van te voren ingeschat te zijn, maar niet gedeeld met het publiek.

Live Is Live én De Lijn besluiten niet te berichten over personeelstekorten en de daarmee samenhangende problemen in de dienstregelingen. In plaats daarvan wordt er nu met de vinger gewezen over wie verantwoordelijkheid draagt.

De veiligheid van de bezoeker en duurzaam transport staan hoog in het vaandel bij Live Is Live. Toch heeft een flink deel van de bezoekers urenlang op straat rondgelopen, op zoek naar een oplossing. Een oplossing voor een situatie die voorkomen had kunnen worden door simpele informatievoorziening. Laat het vooral aan je gasten om de keuze voor vervoer te maken. Maar geef ze dan wel actuele en accurate informatie.

Live is Live Logo

Live is Live 2022

Locatie
België
Brugge, België
Datum 17-19 juni 2022
Line-up
Duran Duran
Bazart
The National
Tickets Niet meer beschikbaar.