Advertisement

Tien hoogtepunten van Graspop 2022

Photo: Tim Vernimmen / Festileaks

De temperaturen piekten op zo’n 33 graden, maar gelukkig zorgden niet alleen de temperatuurcurves voor hoogtepunten op Graspop. Deze tien zijn – met een beetje hulp van de zon – voor altijd in ons geheugen gebrand.

Troy Sanders
Mastodon op Graspop 2022. Photo credit: Tim Tronkcoe / Graspop

1. Mastodon blijkt onsmeltbaar

Hoewel ze in volle zon op het hoofdpodium moesten spelen, maakte Mastodon grote indruk. Dat deden ze niet alleen met oude kleppers als ‘Megalodon’ en ‘Blood and Thunder’, maar ook met enkele pareltjes van hun nieuwste plaat Hushed and Grim. Volgend keer bij valavond of in een tent, alstublieft, dat hebben ze echt verdiend!

Gina Gleason en John Baizley van Baroness op Graspop 2022. © Peter De Jongh / Graspop

2. Baroness owns the Maiden

Terwijl Iron Maiden op één van de hoofdpodia aan een voorspelbaar tweede uur vol hits begon, was het in de kleine Metal Dome de beurt aan de Amerikaanse progmetalband Baroness. Na veel tegenslag en personeelswissels heeft frontman John Baizley nu het gezelschap gekregen van zangeres en gitariste Gina Gleason, op alle vlakken een aanwinst: haar stem en gitaarwerk zijn een duidelijke meerwaarde op de nieuwe plaat Gold & Grey, en ook haar podiumprésence bleek een stevige bonus.

Matthias Jabs van Scorpions op Graspop 2022. © Rudy De Doncker / Graspop

3. Duitsers brengen redding

Nogal wat Amerikaanse bands lieten het afweten in de maanden voor het festival, en werden vervangen door Duitsers. Dat land is doorgaans niet sterk vertegenwoordigd op festivals in België en Nederland. Maar de invallende thrashers van Destruction waren uitstekend en ook de op voorhand wat weggelachen Scorpions bleken een waardige headliner. Ze waren anno 2022 zelfs weer relevant: hun ‘Wind of Change’ vormde mee de soundtrack bij het vreedzame einde van de Koude Oorlog, en werd nu in mineur herschreven naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Een verandering die symbool kan staan voor de teleurstelling van een hele generatie hoopvolle Duitsers.

Metal Grass was populair op Graspop. Photo credits: Bart Vernimmen

4. Gras in al zijn gedaanten

Het gras op de weide van het gelijknamige festival (‘Lots of grass, very little pop,’ zei Mikael Åkerfeldt van Opeth daarover) had enkele jaren kunnen groeien zonder stampende boots, en lag er uitstekend bij. Er was daardoor zelfs in deze hitte weinig stof, en het was heerlijk om erop te kunnen zitten, liggen of staan – veel beter dan de harde plastic platen vooraan het podium, of het kunstgras op het Primaverafestival in Barcelona. Dat je op Graspop dit jaar zelfs gras kon eten was wel heel uitzonderlijk.

5. Liefdevolle moshpits

Voor buitenstaanders lijken moshpits mogelijk een nogal barbaars gebruik. Kijk al die mensen toch eens op elkaar inbeuken, waar gaat het met de wereld naartoe? Natuurlijk zit er agressie in moshpits, en je frustraties afreageren is een populaire reden om erin te duiken. Maar na drie jaar social distancing was het behoorlijk hartverwarmend om te zien met hoeveel vriendschap al dat vrolijke geweld zich voltrok. Wie tegen de grond ging werd onmiddellijk weer rechtgetrokken, en sommigen leken na een moshpitkuur herboren, bezweet en geblutst maar voldaan.

The Deftones op Graspop 2022. © Tim Vernimmen

6. Altmetalrevival

Twee alternatieve metalbands die eind jaren negentig grote furore maakten op de muziekzenders (dat was een soort YouTube op tv, kids!), maar sindsdien al jaren op hun retour leken, kwamen op Graspop door de grote poort opnieuw binnen. Korn deed dat zelfs met twee uitstekende nieuwe platen onder de arm, maar koos niettemin vooral voor de hits. Deftones daarentegen lieten één van hun grootste hits gewoon links liggen, en daar kwamen eigenlijk nauwelijks klachten over.

Alice Cooper op Graspop 2022. © Rudy De Doncker / Graspop

7. Kranige bejaarden

Het metalgenre komt stilaan op leeftijd, en veel frontmannen zijn al lang pensioengerechtigd. Zangers Rob Halford (70) van Judas Priest en Ian Gillan (76) van Deep Purple trokken zich tijdens hun concerten regelmatig even terug in een afgeschermde zone van het podium om wat op adem te komen. Maar telkens ze in beeld waren, kweten ze zich voorbeeldig van hun taak. Beide concerten waren de moeite, ook al kozen beide heren niet de meest voor de hand liggende songs. Vincent Furnier (aka Alice Cooper) (74) daarentegen heeft een steeds krassendere stem, maar hangt nog steeds met evenveel vuur de burleske booswicht uit op het podium.

Colin H. van Eeckhout van Amenra op Graspop 2022. © Bart Vernimmen

8. Amenra en uit

Tussen alle excessen en extravagantie die Graspop onvermijdelijk met zich meebrengt gaf de steengoede Belgische band Amenra (hier eerder al aangeprezen) één van de meest ingetogen concerten, verrijkt met hele mooie visuals. Zanger Colin H. van Eeckhout stond vaak met de rug naar het publiek, en de band neemt in zijn songs regelmatig gas terug alvorens opnieuw los te barsten. Hun naambekendheid bleek op Graspop eerder een vloek dan een zegen: anders dan tijdens hun zaalconcerten stond de tent vol met mensen die niet goed wisten wat ze konden verwachten, en het ontzettend moeilijk vonden om een uur lang hun kop te houden.

Crowdsurfen op Graspop 2022. © Bart Vernimmen

9. Smooth surfing

Crowdsurfen, dat was ook lang geleden, vanwege helaas niet toegestaan in vaccinatiecentra en onmogelijk via Zoom. Maar op Graspop volstond een tik op de schouder van de mensen links en rechts voor je doorgaans om de lucht in gehesen te worden, en vervolgens op honderden handen helemaal naar het podium te worden doorgegeven. Daar stonden minstens een tiental vriendelijk glimlachende securitybonken en -bonksters te wachten om je in hun sterke armen te nemen en in de frontstage weer neer te zetten voor een ererondje. Ook hier droegen de Graspoppers veel zorg voor elkaar: wij hebben mensen met gevallen petten en brillen helemaal tot vooraan achter argeloze crowdsurfers aan zien hollen.

Schaduw was schaars op Graspop. © Dorien Goetschalckx / Graspop

10. Schaduw

Schaduw was schaars op Graspop. Omdat alle drie de openluchtpodia naar het westen gericht zijn, bereiken de zonnestralen zowat elke uithoek van het terrein. Enkel voor het rolstoelenplatform en langs een hek rechts van de weide was een streepje schaduw te vinden. In de kruisvormige schaduw van de bekende Graspoppalen vormden zich op het heetst van de dag zittende groepjes mensen met dezelfde vorm, om toch maar een beetje uit de zon te zitten. Schaduw was dus ook een hoogtepunt tijdens deze hete editie van Graspop. Meer van dat volgend jaar!

Met dank aan Jaro en Fenna en de rest van de familie voor het onderdak en de goede zorgen!

Nagenieten van Graspop? Dat kan met onze lijst van de 80 beste albums van artiesten op de line-up van dit jaar.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2022

Locatie
België
Dessel, België
Datum 16-19 juni 2022
Line-up
Sabaton
Within Temptation
Korn
Tickets Niet meer beschikbaar.