Overzicht: door deze acts werden afzeggende headliners vervangen

Foto: Ross Halfin

Paniek in Werchter. Er is nog niks officieel bekend, maar het optreden van Metallica op de vrijdag van Rock Werchter 2022 staat op losse schroeven nadat de band een optreden in Zwitserland moest cancellen door een covid-besmetting. Er wordt dan ook al druk gespeculeerd over mogelijke scenario’s. Hoe pakten die last-minute vervangingen van headliners uit in het verleden?

De algehele tendens is dat headliners die zo last-minute afzeggen eigenlijk nooit worden vervangen door een act van gelijkwaardig formaat of iets dat in de buurt komt. Dat is simpelweg niet haalbaar. In bijna alle gevallen schuift een act die al op de affiche stond door, en wordt er nog een (lokale) naam toegevoegd eerder op de dag.

The Strokes

Primavera Sound 2022: The Strokes zeggen af

Uitkomst: Caribou schuift door / Mogwai erbij

Om maar meteen met een recent en vergelijkbaar voorbeeld te beginnen: in juni dit jaar moesten The Strokes hun optreden op Primavera Sound 2022 in Barcelona een dag van tevoren annuleren. De act was één van de grootste op het affiche, dus dat hakte er bij fans flink in. Het festival gaf in een statement aan dat ze werkelijk alles geprobeerd hebben om een vervanger te zoeken, maar dat door “de post-pandemic context zowel plan A, plan B en vele plannen C niet lukten”.

Primavera Sound kon daarom niet anders dan schuiven met de acts die ze op dat moment al op de affiche hadden staan. Caribou, dat eigenlijk het tweede podium moest bestieren, kwam daardoor terecht op het headline-slot op de main stage. Ook werd Mogwai toegevoegd wat lager op de de affiche.

metallica band
Photo credit: Ross Halfin

Frauenfeld Rocks 2022: Metallica zegt af

Uitkomst: Five Finger Death Punch schuift door, overige acts spelen langer

Het optreden waar het allemaal om draait: Metallica op Frauenfeld Rocks wordt op woensdag 29 juni afgezegd, op de dag zelf vanwege een covid-besmetting in de ‘Metallica familie’. Het is te last-minute om nog iets te regelen, dus er wordt simpelweg doorgeschoven met acts die al op de poster staan.

Five Finger Death Punch, die eigenlijk vòòr Metallica moesten optreden, wordt de headliner van de dag. De acts spelen wat langer en het tijdschema wordt aangepast. Tickethouders kunnen ervoor kiezen hun geld terug te vragen, of besluiten alsnog te komen tegen een korting van 50 euro. Een ticket was oorspronkelijk 140 euro.

dave grohl

Pinkpop en Rock Werchter 2015: Foo Fighters zegt af

Pinkpop: Triggerfinger valt in / Pharrell Williams wordt headliner

Frontman Dave Grohl breekt zijn been tijdens een optreden in het Zweedse Göteborg twee dagen voor het geplande optreden op Pinkpop 2015. Jan Smeets reageert in een interview met 3FM dat echt iedereen gebeld is die op tour is, waaronder Paul McCartney. Tegen 3voor12 vertelt Smeets ook The Prodigy te hebben geprobeerd te regelen. Volgens een andere (interne) bron zijn er ook belletjes gegaan naar Pearl Jam en Lenny Kravitz. Uiteindelijk wordt Triggerfinger gestrikt. Aangezien de Belgische band in de avond ook een concert geeft in Groningen, krijgt Triggerfinger het middagtijdslot van De Jeugd van Tegenwoordig, die vervolgens doorschuift naar de subheadliner-spot van Pharrell Williams. En daarmee sluit Pharrell Pinkpop 2015 af.

Rock Werchter: Royal Blood én Faith No More vallen in

Werchter komt met een andere oplossing voor het afzeggen van Dave Grohl en co. Het festival laat het rockduo Royal Blood twee keer optreden tijdens het festival. Daar blijft het niet bij. Het festival boekt ook Faith No More. Zij verzorgen het open gelaten headlineslot van het festival. Rock Werchter moest zich in veel bochten wringen om dat voor elkaar te krijgen: ze lieten speciaal een privévliegtuig vliegen van Oslo naar Werchter om de band binnen te krijgen.

Pinkpop 2009: Depeche Mode zegt af

Uitkomst: Placebo schuift door / Krezip erbij

Op 28 mei 2009 laat het management van Depeche Mode weten dat wegens ziekte van de zanger het optreden op Pinkpop van 30 mei niet door kan gaan. Jan Smeets zegt in een radio-uitzending dat geprobeerd is Oasis en The Prodigy te strikken, maar dat levert niets op. Bijna lijkt het erop dat Live de band vervangt, maar vanwege een paspoort-issue met één van de bandleden gaat ook dat last-minute niet door. Uiteindelijk komt Krezip opdagen. Subheadliner Placebo wordt gepromoveerd tot headliner.

Pukkelpop 2013: Neil Young zegt af

Uitkomst: Major Lazer nieuw erbij als ver

Acht dagen de tijd had Pukkelpop in 2013 om een vervanger te zoeken voor Neil Young & Crazy Horse. Na een ongeval moet Young alle optredens cancellen. Zes dagen later – twee dagen voor het optreden – komt Pukkelpop met een vervangende act: Major Lazer.

david bowie

Rock Werchter 2004: David Bowie zegt af

Wordt vervangen door: 2 Many DJ’s

Een krappe week voordat David Bowie op Rock Werchter 2004 zou spelen, moet hij op last van de dokter al zijn optredens afzeggen. Op Roskilde wordt de man vervangen door Slipknot, een aantal andere festivals regelen The Cure. Rock Werchter laat na lang zoeken de belgen van 2 Many DJ’s invliegen. Zij waren die dag eigenlijk in Lissabon voor de finale van het EK Voetbal. 2 Many DJ’s zorgen voor een legendarisch moment door als eerste track de Bowie-classic ‘Rebel Rebel’ te spelen.

Pinkpop 2007: Amy Winehouse zegt af

Wordt vervangen door: Krezip

Amy Winehouse was op Pinkpop 2007 headliner van de toenmalige John Peel Stage. Op de dag zelf zei ze haar optreden af. De geruchten over een alcohol-overschot doen al snel de ronde. Jacqueline Govaert en co. worden opgetrommeld om haar spot over te nemen. Krezip headlinet uiteindelijk de tent op de zaterdag van Pinkpop 2007.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Kopen