Kanshebbers: wie vervangt Stromae op Rock Werchter 2023?

Photo: Jokko / Rock Werchter

Het zal je niet ontgaan zijn. Stromae heeft jammer genoeg zijn tour geannuleerd om gezondheidsredenen. Maar het Belgische fenomeen was geprogrammeerd om de donderdag van Rock Werchter 2023 af te sluiten. Wat nu?

De organisatie van Rock Werchter 2023 zit met de handen in het haar. Stromae komt niet meer vanwege gezondheidsproblemen. Eerder presenteerden we al een lijstje mogelijke vervangers voor Down The Rabbit Hole 2023. Ook voor Rock Werchter hebben we de tourschema’s grondig doorzocht, en leggen we de kanshebbers voor een vervangende headline-show op de donderdag onder de loep.

Ook hier geldt de disclaimer: het is absoluut mogelijk dat de organisatie een al geboekte act doorschuift naar de headline-spot in plaats van een nieuwe aankondiging. Dit lijstje is een overzicht van artiesten die donderdag 29 juni vrij hebben in hun tourschema, enigszins in de buurt zijn en daarom wel eens gepolst kunnen worden door Rock Werchter.

Photo: Neil Krug

Lana Del Rey

Lana Del Rey zou wel eens de redder in nood kunnen worden op Rock Werchter 2023. De zangeres staat een weekend voor het festival geprogrammeerd op Glastonbury 2023 en pas een week na RW treedt ze aan in Canada. De Amerikaanse brak in 2011 door met ‘Video Games’ en heeft zich in de loop der jaren ontpopt tot een headliner van formaat. Op Worthy Farm mag de zangeres ‘The Other Stage’ afsluiten. In België het grote werk?

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Måneskin

Måneskin wist in de zomer van 2022 nog te overtuigen op Rock Werchter. En sindsdien zijn de Songfestival-winnaars er niet minder populair op geworden. De rockband speelt dit jaar een show op Glastonbury 2023, wat het weekend voor Werchter plaatsvindt. Een paar weken later begint op 16 juli de zegetocht door het thuisland Italië. En dat kan prima via België!

Lewis Capaldi

Lewis Capaldi

“Who’s this Capaldi fella?” hoeven we ons al lang niet meer af te vragen. Lewis Capaldi stond afgelopen februari nog in een uitverkochte Ziggo Dome en speelde (toevallig) voor Stromae op Lowlands 2022. Op 28 juni speelt de Schot voor een uitverkocht Hallenstadion in Zwitserland en daarna heeft de zanger nog een paar dagen vrij voordat hij zich op 1 juli moet melden in Wales. Laat Werchter nou precies mooi op die route liggen!

Sam Smith

Momenteel is Sam Smith bezig met de Gloria-tour, waarbij hen door heel Europa reist en halverwege juli de oversteek naar Amerika maakt. Op 29 juni heeft hen nog een gat in hun tourschema, waarin een optreden in Werchter prima zou passen. Op 5 juli staat hen vervolgens op het Montreux Jazz Festival in Zwitserland, dus is er ruim de tijd om door te reizen.

Lizzo

Of misschien is Lizzo juist de perfecte vervanger voor Stromae. De ster bezingt onder andere de positieve boodschap van zelfacceptatie in een poppy en soms funky jasje. In 2019 stond de Amerikaanse zangeres nog in kleine lettertjes onderaan de poster en moest ze onder andere De Staat, Lewis Capaldi en Rosalía boven zich dulden. Maar de tijden zijn veranderd. Dus ‘About Damn Time’ dat deze superster bovenaan de poster staat.

Op 28 juni is Lizzo te vinden op het Poolse Open’er en op 30 juni op Lollapalooza Stockholm. Rock Werchter zou daar precies tussen passen, als ze het ziet zitten om drie dagen op rij op te treden.

Kings of Leon

Kings of Leon

Rock Werchter en Kings of Leon kennen elkaar door en door. Tussen 2007 en 2017 stonden de heren Followill maar liefst zeven keer op het Belgische festival. Maar sindsdien niet meer. Zou de Amerikaanse rockband te porren zijn om een oude vriend uit de brand te helpen? Voor 2023 zijn er nog maar weinig shows aangekondigd. De dichtstbijzijnde show is een maand voor Werchter in Duitsland.

Photo: Ben Houdijk

Bon Iver

Geen gebrek aan Europese tours voor Bon Iver. De eigenzinnige band rond Justin Vernon deed afgelopen najaar nog een hele rits shows op ons continent, maar komt in juni alweer terug. De laatste Europese show staat nu op 19 juni gepland in Bonn, Duitsland. Daarna moet de indiefolkgroep pas 23 juli in Chicago zijn. Wel genoeg tijd dus om even langs te komen.

Labrinth

Een van de meest spraakmakende shows Coachella 2023 werd gegeven door Labrinth. Samen met surprise guests Billie Eilish en Zendaya speelde de Brit nummers van de soundtrack van hitserie Euphoria, waar hij de muziek voor maakte. Kort na het Amerikaanse festival maakte het Poolse Open’er bekend dat de zanger en rapper daar op 1 juli te zien is. Maakt Labrinth twee dagen eerder een stop in Werchter?

Photo: Phil Fisk

Pet Shop Boys

Wauw, dat zou wat zijn zeg. Synthpop legendes Pet Shop Boys op Rock Werchter? Het is zeker mogelijk. Eind mei zijn de heren te bewonderen op Primavera Sound 2023 als start van hun nieuwe tour. Op 28 juni doet het duo de laatste UK-show en op 1 juli hervatten ze de rest van hun shows in Keulen. Go West!

Robbie Williams

Robbie Williams

In 1999 stond hij er al eerder, maar in 2023 zou Robbie Williams een vervanger van formaat zijn op Rock Werchter. De popster weet als geen ander een festivalpubliek op zijn eigen wijze te entertainen. Zo staat de Brit ook al geprogrammeerd voor de zaterdag van Pinkpop 2023. Logistiek is het echter wel een dingetje: 28 juni speelt de zanger nog een concert in Kroatië. Op 1 juli staat Robbie weer in Griekenland, wat een omweg via België wel onhandig maakt.

Janelle Monae
Photo credits: Festileaks / Kamiel Scholten

Janelle Monàe

Ook Janelle Monae is in het weekend van Rock Werchter al in Europa te vinden. Op 30 juni geeft de zangeres acte de présence op het Zwitserse Montreux Jazz Festival. Dat is tot nu toe de start van haar tour, maar wie weet kan het vliegticket nog omgeboekt worden. Strijkt de Amerikaanse over haar hart en verblijdt ze Werchter met een bezoekje?

Enige probleem: Janelle Monàe staat deze zomer ook op Dour Festival. Het Waalse festival is nog niet uitverkocht, dus zal het niet leuk vinden om namen te delen met Rock Werchter.

Triggerfinger
foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Belgische acts

Maar misschien hoeven we het allemaal niet zo ver te zoeken. Als het niet lukt om een grote internationale vis te vangen, hebben de Belgen zelf ook genoeg fantastische bands in huis. Wellicht niet meteen als absolute headliner. Maar dan kan Stormzy altijd nog doorschuiven naar de vacante plek als afsluiter. Triggerfinger bewees zich in het verleden al als noodoplossing nadat Foo Fighters hun show op Pinkpop 2015 moest annuleren. En ook dEUS heeft bijvoorbeeld na Live Is Live 2023 nog een gaatje vrij in de agenda.

Zijn dat alle mogelijkheden?

Natuurlijk kunnen we nog lang verder speculeren over wat wel of niet haalbaar is. Voor de meeste artiesten zit de zomer gewoon al bomvol. Naast bovenstaande hebben wij nog veel meer schema’s gecheckt. Hierop afgaande lijken de volgende artiesten, die wel op tour zijn, ons niet waarschijnlijk: alt-J, Fatboy Slim, Imagine Dragons, Jamie xx, The Killers, Lorde, Macklemore, Mumford & Sons, Royal Blood en Skrillex.

Zien we volgens jou nog een kanshebber over het hoofd? Dan zijn we zeer benieuwd. Laat van je horen op ons vernieuwde forum.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.